2004-től német csapat a Formula-1-ben?

írta: Motorsportal
2003. március 25. 19:40
Sven Barth F3
A German Grand Prix Racing nevű német cég eredetileg az Arrows csapatot szerette volna megmenteni a csődtől. A hosszas tárgyalások azonban kudarcba fulladtak, így az Arrows nem tudott visszatérni az autósport legmagasabb osztályába.

"2004-ben Melbourne-ben rajthoz állunk" – nyilatkozta a Sport1-nek Behring.
Azonban a brémai üzletember már tavaly novemberben is tévedett, amikor közel száz százalékos biztonsággal jelentette ki, hogy az Arrows részt vesz az 2003-as szezon első megmérettetésén.

A Nemzetközi Automobil Szövetséghez már benyújtotta kérlemét, amihez manapság akár ingyen is hozzá lehet jutni, amennyiben Max Mosley fantáziát lát a tervezetben. A Toyotának 40 millió amerikai dollárt kellett fizetnie, azonban az utóbbi időben nagyon megfogyatkozott a csapatok száma, és a potenciális résztvevők dolgát nem akarják még ezzel is megnehezíteni. Már e nélkül is éppen elég nehéz...

A karosszériát és a motort egy a Formula-1-ben jelenleg is aktív szállítótól szereznék be. Az autót egy bréma közelében lévő gyárban építenék, ahol mindkét szállító szorosan együttműködne.

A csapat finanszírozása is megoldott: "Lesz egy biztos főszponzorunk, amelyet úgynevezett ‘ideiglenes‘ támogatók fognak kiegészíteni." Az ideiglenes szponzorok elképzelhető, hogy csak egy-egy verseny erejéig lesznek partnerek, csupán azokon a futamokon, ahol a reklámjaik hatásosak lesznek.

Behringnek a személyzet terén is konkrét elképzelései vannak: "Craig Pollock lenne az ideális csapatfőnök. Jól beszél németül és a BAR-t is felhozta." Gerhard Berger visszautasította a felkínálkozó lehetőséget, mely szerint vezető szerepet töltött volna be a csapatnál.

Tesztpilótaként két német feltörekvő autóversenyző alkalmazása került szóba: Sven Barth, a 2002-es Forma Volkswagen győztese, valamint Thomas Westarp, a 2001-es Forma König első helyezettje.
A jövő évi ausztrál versenyre azonban más párosítást képzelt el; nevezetesen egy fiatal pilótát, valamint egy tapasztalt versenyzőt.

A 37 esztendős vállalkozó akár egy nőt is el tud képzeni a volánnál. Körülbelül 160-170 mérnök és szerelő alkalmazását tervezi. "Ezt a csapatfőnöknek kell eldöntenie. El lehetne csábítani másohonnan a személyzetet, vagy a korábbi Prost- illetve Arrows alkalmazottakra lehet támaszkodni."

Az Arrows csapat a nevét az alapítóról kapta, akik korábban a Shadownál Nichols alkalmazottai voltak. Az első két betű olasz Franco Ambrosio (akit pénzügyei miatt később börtönbe zártak) nevéből szárnazik (AR), a második R a csapatfőnök Alan Rees nevéből, az ezt követő betűk Jackie Oliver (O), Dave Wass (W), valamint Tony Southgate (S) nevéből.

Az Arrows azon csapatok közé tartozott az F1-ben, akiknek több mint húsz éves részvételük során nem sikerült egyetlen győzelmet sem szerezniük. Az 1997-es Magyar Nagydíjon voltak a legközelebb a már megérdemelt első helyezéshez, amikor Damon Hill az élen autózott, azonban nem sokkal a verseny vége előtt hajtómű-problémák merültek fel, s így csak másodikként sikerült befejeznie a futamot.

Ekkor Gunnar Nilssont szerették volna pilótaként alkalmazni, azonban Nilsson még az első verseny előtt megbetegedett, majd egy évvel később gyomorrákban elhunyt. Helyette a gyors és merész Ricardo Patrese ülhetett be az Arrows volánja mögé.

Első autójuk nagyon hasonlított a Shadow DN9-esére, amiért Nichols beperelte őket, így új autót kellett építenük, mivel a bíróság határozata értelmében az Arrows A1-gyel nem álhattak rajthoz. A baj akkor sem járt egyedül: Ronnie Peterson Olaszországban egy rajtbaleset következtében életét vesztette.

A balesetért több pilótát is felelőssé tettek (többek között Niki Laudát, James Huntot vagy Ricardo Patresét). Patresét eltiltották a következő versenyen való részvételtől.

1979-ben a csapat egy aranyszínű autóval állt rajthoz, melyet a Warsteiner szponzorált. Azonban az A2-vel sem sikerült kimagasló eredményeket elérniük. Egy évvel később kerültek bevezetésre a turbómotorok a Formula-1-ben, így a csapatnak egy versenyképes motorra volt szüksége, hogy egyáltalán esélye legyen felvenni a küzdelmet a többiekkel.

Patrese és Mass a szezon során összesen tizenegy pontot gyűjtöttek, amivel hetedikek lettek a konstruktőrök versenyében, holtversenyben Emerson Fittipaldi csapatával, valamint a McLarennel.

A ‘80-as évek vége felé Jackie Olivier szerződést kötött a japán Footwork Corporationnel, ami sok pénzt jelentett a csapatnak. Ennek következtében a Footwork elnevezést kapták, motorszállítójuk a Porsche volt.

A kilátások ekkor már sokkal kedvezőbbek voltak egy esetleges győzelemre, azonban ezek a remények is szertefoszlottak, amikor elkészültek a 12 szelepes motorok, amik a Porsche aggregátorokkal szemben sokkal könnyebbek voltak: mialatt egy normál motor súlya 145 kg volt, addig a Porsche aggregátor 210 kilogrammot nyomott.

Mivel a csapat rá volt utalva a motorokra, hű maradt a Porschéhez. 1994-ben Alan Jenkis megtervezte az FA15-öt, amibe a Ford motor könnyen beépíthető volt, és a farrész aerodinamikáján is sokat javított. Miután a várt eredmények elmaradtak, a Footwork úgy döntött, hogy korlátozza a csapat támogatását, így visszakapták az Arrows elnevezést.

Jackie Oliver helyére Tom Walkinshaw került, aki csapatfőnökként újjá kívánta szervezni a csapatot. 1997-ben került ide Damon Hill, aki korábban a Williamsnél versenyzett, és erre a szezonra más csapatoktól nem kapott ajánlatot. Csapattársának, Pedro Diniznek köszönhetően sok szponzori pénzhez jutottak, amiből nemcsak az autók fejlesztését tudták finanszírozni, hanem Damon Hill fizetését is.

Az Arrows farrészébe beépített Yamaha motor nem volt igazán megbízható, de arra nem volt meg a megfelelő anyagi háttér, hogy más motorszállítót keressenek. Az 1997-es szezon végén Damon Hill elhagyta a csapatot, mivel a követketző szezonban sem látott esélyt a sikerességre, és Eddie Jordantől is egy jónak ígérkező ajánlatot kapott.

Hill helyére Mika Salót szerződtették, a motorszállító Yahama viszont kivonult az F1-ből a sikertelenségek után. Ekkor látott hozzá Brian Hart egy motor építéséhez, s így a szezont Salóval, Dinizzel, valamit egy új motorral kezdték.

Az évad legjobb eredményét Monacóban érték el, amikor Salo negyedikként, Diniz hatodikként fejezte be a versenyt. Az 1999-es szezon ismét a kudarcok éve volt: nem volt meg a szükséges összeg az autók fejlesztéséhez, ezért az 1998-as autóval voltak kénytelenek rajthoz állni.

Ismét két új versenyző került a csapathoz: Pedro de la Rosa, valamint Toranosuke Takagi. Az év legjobb eredménye de la Rosa hatodik helye volt. Walkinshaw abban bízott, hogy a 2000-es szezonban majd több esélyük lesz pontszerző hely elérésére, hogy talán a Supertec motorok majd meghozzák az eslő komoly eredményeket.

Az évad során mindössze hét pontot gyűjtöttek, mellyel a nyolcadik helyen zárták az évadot a konstruktőrök versenyében. A következő évben mindössze egyetlen pontot sikerült Jos Verstappen révén szerezniük.

A 2002-es szezonra Verstappen helyére Frentzent szerződtették Bernoldi csapattársaként. A csapatnak súlyos anyagi gondjai támadtak, ezért néhány futamot ki kellett hagyniuk. A 2003-as esztendőre a FIA megtagadta a csapat indulási jogát.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

LodoWikkó
#1 LodoWikkó 2008. április 02. 17:59  

Na ebből se lett semmi

HairHungary