Mókamesterből mogorva vesztes – kemény támadások Hamilton ellen

írta: M4Sport
2016. október 10. 12:49
FOTÓ: ©xpbimages.com

Keményen támadja Lewis Hamiltont a brit sajtó szuzukai megosztó viselkedése és gyengébb eredménye miatt. A vele együtt dolgozók mégsem érzik úgy, hogy a botrányok rossz hatással lennének rá.

Összeomlás. A brit sajtó e szót használja leggyakrabban Lewis Hamilton pályán és pályán kívül mutatott hétvégi produkciója után. Már a hétvége felvezetése is a bírálatokról szólt. A címvédő a csütörtöki sajtótájékoztatón snapchates őrületével haragította magára a jelenlévő médiamunkásokat. Aztán jött a szombati sajtótájékoztató, melyen a kapott kritikák után egyetlen kérdésükre sem volt hajlandó válaszolni. Majd következett a vasárnapi Twitter-üzenet, melyben „idiótának” nevezte azt a forrást, aki a Mercedes óvásáról adott hírt. Akkor még nem tudta, hogy magáról az FIA-ról beszél…

Hosszú „bűnlajstrom” ez egyetlen nagydíjhétvége leforgása alatt, melyet ráadásul a pályán elszenvedett vereségek tetéztek. Többen határozott összefüggést látnak a történések között – és nem is kímélik az őket sem kímélő háromszoros bajnokot. A The Times munkatársa, Kevin Eason például úgy látta, Hamilton „túlzó reakciója érzékeny egóról és törékeny mentális állapotról” tanúskodik. „Három nap alatt pimasz tréfamesterből mogorva vesztessé vált, miközben ráébredt, hogy a bajnoki cím kezd kicsúszni a kezei közül. Miközben ő bezárkózott a világsajtóval folytatott harca után, Rosberg önmaga maradt, amilyen mindig is volt a szezonban: leszegte a fejét, és csak az állandó mantráját hajtogatta. És ez működik.”

A Telegraph írójának, Daniel Johnsonnak Easonhöz hasonlóan az „összeomlás” szó jutott eszébe Hamilton hétvégéjéről. Szerinte a brit most pályafutása egyik legmeghatározóbb szakaszában van, mivel kezd gyengének mutatkozni és összeroppanni a Nico Rosberg által jelentett nyomástól. „Az az extra pár százalék, amely az elmúlt két évben biztosította, hogy Rosberg mögötte legyen, most eltűnt. Ennél is aggasztóbb, hogy az a fajta pszichológiai keménység, amit eddig felépített, most elmorzsolódik a Rosberg által rá gyakorolt nyomástól. Hamilton megnyomta az önmegsemmisítő gombot” – vélekedett.

A Guardian eközben főként a snapchates esettel és a sajtótájékoztató törlésével foglalkozott, cikkükben pedig „gyerekesnek”, az önmagát titokzatossággal eladni kívánó, valójában paranoiás taknyos kölyöknek” is nevezték őt.

Lewis Hamilton

Wolff: „A teljesítménye ellensúlyozza a mellékes károkat”

Persze nem ez az első eset, hogy Hamiltont kemény jelzőkkel illetik – és nem is az első, hogy egy-egy gyengébb eredménye kapcsán máris a pályán kívül mutatott viselkedése, hozzáállása és megosztó cselekedetei miatt támadnak rá. E mindkét oldalon (ti. újságírók és Hamilton) jellemző szélsőségekről sokat elárul, hogy pár hónapja még éppen Hamilton nyilatkozgatott büszkén arról, hogy jó eredményei, 43 pontról történt fölzárkózása a bizonyíték arra, hogy kritikusai tévednek, életstílusának pedig semmi köze a sportolóként nyújtott teljesítményéhez.

Érdekesség, hogy a vele együtt dolgozók eközben teljesen másképp vélekednek róla. Toto Wolff szerint semmi összefüggés nincs a vasárnapi 3. hely és a médiával való összetűzés között. „Láttam Lewist Malajziában, ahol formában volt, dominált egész hétvégén, de nem nyert, mert cserbenhagytuk a motorhibával. Ez egy könnyű győzelem volt, amit haza kellett volna hoznia. Nem hinném, hogy ez a hét, a sajtótájékoztatón történtek kihatottak volna rá, mivel nem ez élvez elsőbbséget nála. Ez a rajtra vezethető vissza, mivel a versenye utána nagyszerű volt. Ahogy visszakapaszkodott, az kiváló volt.”

De még Nico Rosberg is azt hangsúlyozta győzelme után, hogy rég látta ennyire elszántnak és összeszedettnek csapattársát. „Nem tudok sokat ezekről a dolgokról, mivel nem követem őket a hétvégéken, és nem is tudom, mi történik. De annyit elmondhatok, hogy látom, mi történik a színfalak mögött, és ugyanolyan összeszedett volt, mint mindig – főleg a Malajziában történtek után. Az elmúlt hónapokban most dolgozott a legtöbb órát azon, hogy némi időt találjon a pályán, végig rendkívül motiváltnak és összeszedettnek láttam. Nem láttam jelét annak, hogy önpusztító lenne.”

S hogy mit szól a Mercedes Hamilton ügyeihez, a szombati sajtótájékoztatóról való elviharzásához? Wolff szerint kompromisszumos megoldás a megoldás. „Hagyjuk, hogy a pályán beszéljen. Az autóban mutatott teljesítménye ellensúlyozza a mellékes károkat” – nyilatkozta. S hogy mennyire lazán kezeli az esetet, jól jelzi, hogy vasárnapi sajtótájékoztatóján viccesen visszautalt az egy nappal korábban történtekre: „Most nevettek, de később nem fogtok” – kezdte mondandóját az újságíróknak komolytalanul.

Wolff vasárnap emellett azt is megemlítette, hogy „Lewisnak olykor szüksége van az ellenségekre. Van, hogy többre is. Ő egyszerűen így működik.”

Ezzel utalt a kapott kritikákra, melyekre Hamilton most dacból igyekszik majd újra rácáfolni teljesítményével, másfelől arra is, hogy a háromszoros bajnok az elmúlt évek alatt már sokszor bizonyította, hogy nyomás alatt, vesztett helyzetben a legjobbat képes kihozni magából.

A BBC szakírója, Andrew Benson szerint a médiával való veszekedés ugyanakkor aligha járható út. „Kétség sem fér hozzá, hogy a viselkedése kényelmetlen helyzetbe hozta a Mercedest. Nem engedhetik meg, hogy a legnagyobb sztárjuk civakodjon a médiával, főleg nem egy olyan ügyben, ami vihar egy pohár vízben. És nehéz elképzelni, hogy túl sokáig hagyják, hogy meglegyen ez a feszültség. A sztár státusza ellenére Hamiltonnak szüksége van a csapatára, ezért kötelezettségei is vannak felé.”

MAx Verstappen, Lewis Hamilton

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

027
#6 027 2016. október 10. 19:49  

Mondjuk az már kemény hogy olyanért basztatják amiről nem is tehet:D
Ham ugynaolyan profin megy mint az elmúlt két évben. Ha csak a Maláj futam úgy alakul ahogy kell akkor most nem 33 hanem 5 pont lenne a különbség.És év eleji 3-4 futamról még nem is beszétünk. Viszont rajtjai tényleg siralmasak,egyszrűen nem érzi a mostani kocsival.Szval ha akar még valamit akkor kikell majd találnia erre.

f1m12
#5 f1m12 2016. október 10. 19:12  

na, megvan az ügyeletes rosszfiú. mindig van egy, és mindenki sorra kerül. neki amúgy a média nagy barátja, őket nem kellene elveszíteni. jövő futamig valahogy kibírja, aztán úgyis lesz más. annyi benne, hogy a vb harc miatt őket nagyító alatt nézik

Ennél is aggasztóbb, hogy az a fajta pszichológiai keménység, amit eddig felépített, most elmorzsolódik a Rosberg által rá gyakorolt nyomástól. Hamilton megnyomta az önmegsemmisítő gombot-------de ilyen f**got hogy is lehet már írni?

Utoljára módosítva: 2016. október 10. 19:13

jtfan
#4 jtfan 2016. október 10. 15:13  

Hamiltonon látszik, hogy tudja mit kellene mondania. Ki is mondja, de süt róla hogy kamu az egész. Leolvasható az arcáról a mérhetetlen csalódottság. Rossz vesztes. De hát ki szeret veszíteni?

F1890
#3 F1890 2016. október 10. 15:06  

na a kérdésemre megkaptam a választ. kezdik basztatni keményen. és sztem ő nem olyan erős ebben h ha őt basztatják nyilvánosan.

penace
#2 penace 2016. október 10. 14:46  

Majd hogyha a kedves újságíró kollégák is eljutnak egy F1 tesztig akkor LH is komolyan fogja venni őket szvsz. Addig pedig fuck the press.

BP05
#1 BP05 2016. október 10. 14:01  

Ez várható volt hogy most minden szarért bele fognak kötni, és támadni fogja őt a média ha kell ha nem de azért betámadni mert nem boldog attól ha veszít hát az még a médiától is a legalja.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Austin - rajtrács

02016.10.23. 15:26

Amerikai Nagydíj – rajtrács

02016.10.23. 14:38

Hamilton Rosberg-módszerre váltott: elemzett és órákon át gyakorolt

Két órán keresztül finomította rajttechnikáját a szimulátorban

02016.10.23. 13:43

Motorja helyett a mérnöke agyvize forrt fel...

Mókás párbeszéd után hepiend