„Nehezebb lett, de nem baj” – A pilóták véleménye az új rajtokról

írta: M4Sport
2016. március 31. 17:38
FOTÓ: ©xpbimages.com

Amiben a legtöbb megkérdezett versenyző egyetértett, az az, hogy az új, egy kuplungfüles rajtprocedúra nehezebb, mint a tavalyig használt két kuplungfüles változat – de a változtatás többi hatásáról mindenki másképpen gondolkodik.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az idei évtől kezdve betiltották az autókban az úgynevezett két kuplungfüles rajtprocedúrát, amelyben a második fül gyakorlatilag kipörgésgátlóként működött a piros lámpák kialvása utáni első másodpercekben. Nem csoda hát, hogy a csütörtöki sajtótájékoztató résztvevői közül sokan úgy gondolják, hogy a változtatással valóban nehezebb dolguk van a pilótáknak.

„Igen, nehezebb dolgunk van, úgyhogy ez jó” – nyilatkozta a spanyolok korábbi világbajnoka, hétvégi futamot kihagyó Fernando Alonso. „Így kicsit eltérőbbek a teljesítmények az indulásnál, ami jót tesz a shownak.”

A veterán Felipe Massa és az idénynyitó győztese, Nico Rosberg hasonló véleményen volt – ők is úgy vélik, hogy a módosítás felkavarta az állóvizet, és változatosságot teremtett. A melbourne-i szezonnyitón a második sorból rajtoló két Ferrari már az első kanyarkombináció után átugrotta az előlük induló két Ezüstnyilat, de mások is fantasztikusan lőttek ki, miközben a Force Indiá-s Sergio Pérez beragadt. Massa szerint azonban az újdonság varázsa hamar elmúlik majd.

„Egy kicsit tényleg nehezebb lett a dolog, de én azt mondom, hogy egy-két verseny, és megint minden ugyanolyan lesz, mint volt” – jegyezte meg a brazil.

Az új rendszer „személyes vonzerejét” – nem meglepő módon – eddig elsősorban az határozta meg, hogy ki milyen rajtot fogott ki elsőre.

„A melbourne-i rajtom nagyon jól sikerült, hét helyet javítottam, úgyhogy nem panaszkodhatom” – jelentette ki a sereghajtó Manor újonca, a német Pascal Wehrlein, de Max Verstappen is hasonló cipőben járt. „Jól rajtoltam és nagyon örültem neki, de nagy általánosságban szerintem az új rendszer egyszerűen csak egy kicsit több gyakorlást követel, mint a régi. Meg lehet szokni” – mondta a holland.

A francia Romain Grosjean viszont egyértelműen jobban kedveli a régi változatot – és ő nem is indult olyan jól az Albert Parkban…

„Szerintem nekem jobban tetszik a régi verzió. Hogy miért? Mert szerintem a réginél többet számított a pontosság és a reakcióidő, és az új ezen kívül nem sokban más. De az is igaz, hogy egyes csapatok most jobban csinálják, mint mások, mi pedig új csapat vagyunk, úgyhogy van még dolgunk vele. Az én rajtom nem sikerült valami jól, de szerintem amúgy sem számít olyan sokat az új procedúra.”

Grosjean és társai az e hétvégi Bahreini Nagydíjon (17:00, M4 Sport) máris lehetőséget kapnak a javításra.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

2017

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott

12016.10.27. 14:22

Vettel: A Ferrari 2017-es programján Allison távozása sem változtatott

"Megvan a konkrét tervünk, már hosszú ideje ezt követjük"

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét