15 rajthely kezdésnek – de Hamilton folytatásra számíthat…

írta: M4Sport
2016. augusztus 26. 12:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

Tizenöt rajthely – egyelőre. Lewis Hamilton máris megkapta motorcsere miatti büntetését – de várhatóan nem az utolsót… Rajta kívül mást is büntettek.

Az már csütörtökön biztossá vált, hogy a címvédő ezen a hétvégén vállalja a motorcsere miatti elkerülhetetlen büntetését, ám hogy pontosan mennyivel sorolják hátra, csak a pénteki első szabadedzésen derült ki. Pontosabban még akkor sem…

A Mercedes a gyakorlás idején erősítette meg, hogy Lewis Hamilton autójába beépítették az idei 6. turbófeltöltőt és MGU-H-t. Egyikért 10, a másikért 5 rajthelyes büntetés jár. A brit emellett új V6-ost és MGU-K-t is kapott, ám mivel ezek még csak a 4. példányok voltak, külön büntetés nem járt értük.

Hamilton szombati időmérős győzelme esetén jelenleg úgy fest, a 16. rajthelyről indulhatna – ám erre kevés az esély. Ted Kravitz, a Sky Sports riportere közvetlenül a szabadedzés után a Mercedes-garázs elől jelentkezett be, s arról adott hírt, hogy a szerelők máris nekiláttak egy újabb motorcserének. „Ez a hétvégi második motorja, azaz a szezont tekintve az ötödik” – mondta.

Az ötödik motorért további büntetés nem járna, a kérdés az, azon egységekből is használnak-e újabb darabokat, melyekért már büntetés jár. Az Auto Motor und Sport információi szerint a britnél délutánra a V6-os motoron túl a két energia-visszanyerő rendszert és a turbót is kicserélik, majd a második edzés után eldöntik, hogy a szombati utolsó gyakorlás előtt újra cseréljenek-e. Ezek ismeretében az újabb büntetések mellett az is garantáltnak tűnik, hogy Hamilton az utolsó helyről vág neki a vasárnapi versenynek. Nico Rosberg eközben még büntetés nélkül kapott új erőforrást.

A Sky Sportson egyébként azt is megemlítették, hogy a Mercedes korábbi tervei szerint még Szuzukára is készülhet egy továbbfejlesztett erőforrással, így máris arról találgattak, vajon jelenthet-e mindez további büntetés(eke)t Hamilton számára. Jelen helyzetben új fejlesztéseket ő már csak hátrasorolás árán kaphat.

Ericsson is hátrébb araszolhat – feszített tempóban a szerelők

Hamiltoné mellett még egy hátrasorolást kiosztott az FIA pénteken. Marcus Ericsson autójába az idei 6. turbófeltöltőt építette be a Sauber, amiért a svéd 10 rajthelyes büntetésben részesül.

Rajtuk kívül a McLarennél is nagy a sürgés-forgás a nyitónapon. Fernando Alonso új erőforrásának beépítése után vízszivárgást észlelt a csapat, ami miatt a spanyol két installációs körrel zárta a délelőttöt. A gyors hibafeltárás lehetetlensége miatt a britek egy korábbi hajtóegységet építettek a spanyol autójába a második edzésre.

Marc Priestley, a McLaren – ma már tévés szakértőként dolgozó – korábbi szerelője kiemelte, ezek a motorcserék igencsak próbára teszik a csapatokat, hiszen sikerük az egész hétvége alakulását meghatározhatja. „A legnehezebb nem is az, hogy sürgeti őket az idő, sokkal inkább az, hogy mindent tökéletesen kell csinálniuk. A harmadik szabadedzés és az időmérő között nincs sok idejük a javításra, ezért aztán elsőre jól kell csinálniuk mindent” – hívta föl a figyelmet, azt is kiemelve, hogy minden egyes motor kalibrálása és felmérése időt igényel az edzéseken is.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BP05
#1 BP05 2016. augusztus 26. 14:56  

Ha van egy kis eszük akkor az időmérőn ki sem jön és lesznek friss gumik a futamra. Amúgy sincs értelme ha úgyis az utolsóról indul.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”