1,7%-kal nőtt a Forma–1 anyavállalatának az értéke 2015-ben

írta: M4Sport
2016. február 29. 09:46
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1 anyavállalataként működő Delta Topco részvényeinek összértéke 4,8 milliárd dollárt tett ki 2015 végén.

A Forma–1 Csoport (Formula 1 Group) többségi tulajdonosa, a Delta Topco New Jersey-i vállalat önmagában nem publikál konszolidált mérlegeket, ám a cégben kisrészvényesként jelen lévő Ferrari tavaly októberi tőzsdére meneteltével egy kicsit több fény derült a cég eredményeire, hívta fel a figyelmet a Telegraph nevű angol napilap. A Ferrarinak 0,25 százaléknyi Delta Topco-részvényre van opciója, amelyet a tőzsdére menetelkor vállalt felelőssége értelmében kötelessége évről-évre értékelni.

A Ferrari értékelése alapján a maga részvénypakettjének az értéke 1,7%-kal emelkedett 2015-ben, és a tavalyi év végén 12 millió dollárt ért. A fenti kalkulációkat a teljes Delta Topco-részvényállományra vetítve mintegy 4,8 milliárd dolláros értéket kapunk. A cég mintegy 4 milliárd dolláros adósságával és 200 millió dolláros banki készpénz-állományával együtt a vállalat értéke nagyjából 8,6 milliárd dollárra tehető.

A Delta Topco többségi tulajdonrésszel bír a Forma–1 összes tevékenységét összefogó Forma–1 Csoportban, magának a Delta Topcónak a legnagyobb részvényese pedig a CVC magántőke-befektetési társaság, ami a vállalat részvényeinek a 35 százalékát birtokolja, és döntő befolyással bír a cég igazgatótanácsában. A CVC „alig” 1 milliárd dollárért szállt be a száguldó cirkuszba 2007-ben, és azóta több mint megháromszorozta a befektetése értékét – nem csoda hát, hogy egyre több pletyka merül fel egy esetleges eladásról, melyekben újabban a Miami Dolphins amerikaifoci-csapatot is birtokló RSE Ventures és a China Media Capital befektetőcég neve merül fel a leggyakrabban mint potenciális érdeklődő.

A Forma1 bevételei

A Forma–1 bevételeiről a legfrissebb adatok még 2014-re szólnak, és 3,2%-os növekedéssel 1,8 milliárd dolláros értékről számolnak be, amelyet elsősorban az Orosz és az Osztrák Nagydíjak belépése húzott fel. Ezek a versenyek több pénzt hoztak a konyhára, mint a versenynaptárból arra a szezonra kieső indiai és dél-koreai futamok. A Telegraph arra számít, hogy a rendezésért semmi pénz nem sajnáló Mexikói Nagydíjjal a fenti trend 2015-ben is folytatódott, ahogy az olajban gazdag Azerbajdzsán versenyével és a Német Nagydíj visszatérésével – valamint a rekordhosszúságú idénnyel – idén is tovább fog. Általános trend, hogy a Forma–1 értékének növekedésével a versenyt rendezni szándékozó országok egyre magasabb pénzdíjakkal kénytelenek szembenézni. A legdrágább futam 60 millió dollárnál is többe kerül a rendező államnak.

A Forma–1 fő bevételi csatornái a rendezési díjak, a közvetítési díjak, a reklám- és szponzorszerződések valamint a Paddock Club VIP-jegyeinek eladásai.

A királykategória televíziós nézőszámai viszont az állandó felértékelődés ellenére immár évek óta tartó csökkenést mutatnak, és az alternatív tömegkommunikációs eszközök elterjedésével párhuzamosan a 2008-as 600 milliós csúcsról 2014 év végére 425 millióra mérséklődtek – viszont még mindig gigantikus méretű globális jelenlétet mutatnak.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

72016.10.24. 12:32

Fény derült Räikkönen elszúrt kerékcseréjének okára

"A zöld jelzést megkaptam, és ilyenkor persze, hogy elindulok"

52016.10.24. 11:36

Jött, de ki hívta? – Verstappen hatalmas bakival is a „verseny embere” lett

„Tíz másodperccel előtte közölte: »Jövök a boxba!« De akkor már a boxutcában volt!