2015 vs. 2016: A Mercedes előnye csökkent, a Red Bull és a McLaren belelendült

írta: M4Sport
2016. június 15. 19:01
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hét futam már lement a 2016-os szezonból, s ezzel mögöttünk van az idény harmada. Összehasonlítottuk a csapatokat a múlt évi önmagukkal!

Bár a hétből ezúttal is hat futamot megnyert a Mercedes, s továbbra is ők számítanak a legerősebbnek, dominanciájuk már távolról sem akkora, mint az 2015-es év ugyanezen szakaszában. Ezt mutatja az is, hogy míg egy éve előnyük 105 pont volt, jelenleg „csak” 76 egység, s az is, hogy idén a múlt évi első hét futamon szerzett pontjaiknak csak a 78,25%-át tudták megszerezni idén. Mindezt főként rossz rajtjaiknak, műszaki hibáknak, a barcelonai ütközésnek, valamint Nico Rosberg utóbbi két gyenge versenyének köszönhetik.

Hogy így sem forog túlzottan veszélyben a helyzetük az élen, főként annak tudható be, hogy eközben a Ferrari sem hozta azt a szintet, amit 2015-ben. Tavalyi pontjaik 81,67%-át gyűjtötték össze eddig, és az az egy futamgyőzelem még úgy is hiányzik nekik, hogy idén eggyel több, 7 dobogós helyezést ünnepelhettek hét futam alatt.

Az első pozíciócserét idén a Red Bull és a Williams mutatta be. A grove-iak hanyatlási tendenciája ebben az évben is folytatódik: harmadikról negyediknek csúsztak vissza a tabellán, a múlt évi pontjaiknak csak a 77,89%-át szerezték meg, s ezzel a második leggyengébben teljesítő istállónak számítanak ilyen tekintetben.

Red BullEléjük az első harmadév egyik nagy nyertese, a Red Bull került. Hála Daniel Ricciardo kiegyensúlyozott formájának, Danyiil Kvjat kínai dobogójának, Max Verstappen barcelonai győzelmének és a monacói remeklésnek, az osztrákok kezdik újra 2014-es önmagukat idézni, amikor csak ők tudták legyőzni a Mercedeseket. Milton Keynes a 2015-ös pontszáma 240,74%-át gyűjtötte össze eddig. És némi szerencsével ennél jóval többet is gyűjthettek volna.

Javítania egyébként négy istállónak sikerült a múlt szezonhoz képest. A legnagyobb előrelépést McLaren tette, amely múlt évi pontszámának hatszorosát (600%) szedte össze. De nagyot lépett előre a 213,33%-kal több egységet szerző Toro Rosso, köszönhetően a megbízhatóbb motorjának, valamint az előző esztendőt nagyon gyengén kezdő 200%-os Force Indiának. Utóbbi csapatra jellemző, hogy vagy a szezonja elején, vagy annak végén teljesít igazán jól – kíváncsian várjuk, ezúttal képesek lesznek-e végig azonos szintet hozni.

Az eddigi szezon legnagyobb visszaesését a gyári Renault-csapat produkálta. Csupán a múlt évi pontszáma 26,9%-át kaparta össze. A franciák számára persze az idei csak egy átmeneti év, autójuk pedig még inkább egy tavaly év végén elhanyagolt Lotus, mintsem egy gyári Renault…

Két istálló, a Sauber és a Manor az előző évhez hasonlóan ezúttal sem került még be a legjobb tízbe. Előbbi csapatot a svájci frank értékvesztése, a gyenge eredmények és a támogatóhiány miatti pénzügyi nehézségek sodorták kilátástalan helyzetbe, utóbbi gárda viszont komoly lépést tett a mezőnyre való fölzárkózás felé – jóllehet az utolsó helyről elmozdulniuk így sem sikerült.

Érdekesség, hogy miközben az élcsapatok ezúttal jobban megosztoztak a nagy pontokon, s emiatt az alábbi diagramon kevésbé magas oszlopok tornyosulnak nevük fölött, a mezőny közepe érezhetően közelebb került hozzájuk. Hogy ennyivel több pontot szereztek, a változatosabb sorrendről, valamint az erőviszonyok kiegyenlítődéséről tanúskodik. Egy biztos: a Ferrari mögött tavaly tátongó szakadékot 2016-ra sikerült valamennyire feltölteni.

A csapatok 2015-ben és 2016-ban szerzett pontjai 7 verseny után

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#2 Denis Hunter 2016. június 16. 10:39  

Statisztikai cikket sosem fog sikerulni hibamentesen lekozolni? Van 2 hetetek a versenyek kozott, igazan atnezhetne valaki mas is, mielott lehozzatok aztan csak a beeges megy mindig.

Berger 87
#1 Berger 87 2016. június 16. 08:39  

A Sauber diagramja biztos, hogy rossz, hiszen tavaly Ausztráliában kettős pontszerzők voltak, az már eleve több pont.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

2017

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott

12016.10.27. 14:22

Vettel: A Ferrari 2017-es programján Allison távozása sem változtatott

"Megvan a konkrét tervünk, már hosszú ideje ezt követjük"

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét