2017 a Williams nagy esélye?

írta: M4Sport
2016. június 28. 17:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

A 2017-es szabályváltozások komoly lehetőséget teremthetnek az élmezőnyre felzárkózni kívánó Williams számára – jelentette ki az istálló teljesítménymérnöke, Rob Smedley, majd hozzátette, a csapatnak élnie kell ezzel az eséllyel, ha nem akar egy másik ligába kerülni.

A grove-iak számára az előző jelentősebb szabálymódosítás is kapóra jött, 2014-ben ugyanis a mezőny utolsó harmadából az elsőbe kerültek (a szezon végén már második erő voltak), formájukat pedig 2015-re is sikerült átmenteni: mindkét alkalommal harmadik helyen végeztek a konstruktőrök bajnokságában. Idén viszont egyelőre „csak” a negyedik helyet foglalják el.

A változásokat hozó 2017-es évben viszont ismét erőre kaphatnak, noha a legnagyobb alakulatokkal ellentétben nem rendelkeznek akkora költségvetéssel, hogy párhuzamosan fejlesszék idei és jövő évi autójukat. Van azonban valami, ami teljesítménymérnökük szerint még így is az ő malmukra hajthatja a vizet. „A mód, ahogyan jelenleg fejleszthetjük az autókat, és az aerodinamikai teszteléssel kapcsolatos korlátozások kedveznek a kisebb költségvetésű csapatoknak” – jelezte Smedley.

„2017 remek lehetőséget kínál a Williams számára, hogy csapatunk csökkentse lemaradását az élmezőnnyel szemben” – tette hozzá a brit szakember, majd kijelentette, ezzel az eséllyel bizony élniük is kell, ellenkező esetben ugyanis ismét visszaeshetnek a mezőny középre, és ott is ragadhatnak néhány szezon erejéig. „Ki kell használnunk, különben csatlakozunk az F1 második ligájához. A cél az előrelépés; maximálisak ki akarjuk használni ezt a lehetőséget.”

Később kijelentette, a felkészülés során kulcsfontosságú lesz, hogy a Williams „minden területre odafigyeljen”, így ugyanis messzebbre juthatnak, mintha csak és kizárólag egy-egy kiemelt kérdéskörrel foglalkoznának. „A Williamsnek sok erőssége van, és ezeken a folytatásban is dolgozni szeretnénk, valamint javítani akarunk a gyenge pontjainkon is. Nincs egy bizonyos gyenge pont. Örök hiba a Forma–1-ben az, hogy valaki csak egy adott területre akar összpontosítani, holott mindenre oda kell figyelni. Addig legalábbis biztosan, míg nincsenek kritikus hibák” – magyarázta.

„Ha van egy front, amin gyengébb van, akkor ez nem jelnet egyet azzal, hogy csak azzal kell foglalkoznod, hiszen mindent az irányításod alatt kell tartanod, és minden területen fejlődnöd kell. Folyamatosan javítanunk kell az autó teljesítményén, legyen szó a mechanikáról, az aerodinamikáról, vagy a gumiabroncsokkal kapcsolatos technológiákról. Előre kell haladnunk, és az egész cégnek arra kell összpontosítania, hogy fejlődjön” – zárta gondolatát.

A kérdést, hogy a Williams profitálhat-e a 2017-es szabályváltozásokból nemrég a csapat brazil versenyzőjének, Felipe Massának is feltették, ő azonban valamivel óvatosabban válaszolt; lehet azért, mert egyelőre nincs szerződése az istállóval a következő szezonra. „Az új szabályok sok csapat esetében okozhatnak változást. Ez lehet igazán jó, lehet jó, de lehet rossz is. Sok szabályváltozást láttam már. Láttam, ahogy a csapatok hátraestek, vagy előretörtek, de olyat is, hogy a helyükön maradtak. Szóval, ezt nehéz megválaszolni” – mondta.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Jadeite
#2 Jadeite 2016. június 28. 20:27  
easyleft:
hol marad a ferrarit elverjük duma?

Jah, feleslegesen beszélnek a levegőbe, Kanada előtt is azt mondták, h a Ferrarival akarnak versenyezni, és mégsem voltak sehol... jah, de mégis, az 1iket el is verték az egyetlen versenyben maradt autójukkal.

Utoljára módosítva: 2016. június 28. 20:27

easyleft
#1 easyleft 2016. június 28. 18:57  

hol marad a ferrarit elverjük duma?PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jolyon Palmer

02016.10.21. 12:06

Austin változtatta meg Rosberget: „Azt a tüskét már kedden kihúztam”

Egy éve Hamilton még a padlón is belerúgott – most épp ez üthet vissza

12016.10.21. 11:13

Alonso: Ricciardo a legjobb!

Megindokolta meglepőnek ható válaszát

72016.10.20. 23:57

Rövidebb futamok? Button meggondolná

Bár nincs problémája a távval, a fiatalok miatt változtatna