2017: az FIA kiadta az előzetes versenynaptárat

írta: M4Sport
2016. szeptember 28. 19:40
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa (WMSC) párizsi ülésén több, korábban már megszellőztetett szabálymódosítást is elfogadott a 2017-es évadra, valamint kiadta az első előzetes versenynaptárat az új szezonhoz.

Szerdán Franciaország fővárosában ülésezett az FIA legmagasabb rangú döntéshozó testülete, melynek tagjai több kategória jövőjéről is egyeztettek. Ami a Forma–1-et illeti, több olyan szabálymódosítást is elfogadtak, amiről korábban több jól értesült lap is beszámolt már (ők még arról adtak hírt, hogy a csapatok és a sport vezetői áldásukat adták a változtatásokra).

Mostantól tehát hivatalos, hogy a következő szezontól esős körülmények között a biztonsági autó mögötti rajtokat követően is állórajttal indítják újra a mezőnyt az eddig megszokott repülő rajtokkal szemben. Ezt elsősorban az idei repülő rajtos futamokat ért kritikák miatt vezették be.

Szintén biztos már, hogy az első öt versenyen a Pirelli határozza meg a csapatok helyett, melyik gumitípusból hányat használhatnak a hétvége során. Az olaszok döntése értelmében 7-et kapnak a hétvége leglágyabb, 4-et a közepes és 2-t a legkeményebb keverékéből.

Eldőlt az is, hogy 2017-ben vége a motorcserékkel való trükközésnek. Eddig egy hétvége során az erőforrást cserélő csapat akkor is csak egy hátrasorolásos büntetést kapott, ha többször is motort cserélt, jövőre azonban a csere után már csak a legutóbb használt egységet vethetik be a csapatok büntetlenül a következő alkalommal. Vagyis az, aki a rövid ideig használt, majd félretett új motort valamely későbbi versenyen is beépíti az autóba, az újra büntetést kap.

A sisakfestéseket jövőre sem lehet folyamatosan változtatni (így akarják elérni, hogy azok felismerhetők maradjanak), egy pilóta azonban egy alkalommal módosíthat (erre már idén is láttunk példát). Továbbá akkor is lecserélheti az addig használt dizájnt, ha év közben csapatot vált.

A WMSC ma kiadta az első előzetes versenynaptárat is a 2017-es évhez: ez nagyjából megegyezik a korábban megszellőztetettel, igaz, a Kínai Nagydíj egy héttel későbbre került, a szingapúri pedig helyet cserélt a malájjal. Három verseny eközben kérdőjellel (csillaggal) szerepel: Németországban a Nürburgring lenne a soros futamhelyszín, a pálya azonban anyagi gondokkal küzd, a Hockenheimring pedig nem biztos, hogy bevállalja a folyamatos rendező szerepét. Brazíliában és Kanadában eközben a pálya felújításával kapcsolatos munkálatok csúszása okoz gondot.

Pirelli

A 2017-es szezon előzetes versenynaptára

március 26. – Ausztrál Nagydíj (Albert Park)

április 9. – Kínai Nagydíj (Sanghaj)

április 16. – Bahreini Nagydíj (Szahír)

április 30. – Orosz Nagydíj (Szocsi)

május 14. – Spanyol Nagydíj (Barcelona)

május 28. – Monacói Nagydíj (Monte-Carlo)

június 11. – Kanadai Nagydíj (Montréal) *

június 18. – Európa Nagydíj (Azerbajdzsán, Baku)

július 2. – Osztrák Nagydíj (Spielberg)

július 9. – Brit Nagydíj (Silverstone)

július 23. – Magyar Nagydíj (Hungaroring)

július 30. – Német Nagydíj (Hockenheim) *

augusztus 27. – Belga Nagydíj (Spa)

szeptember 3. – Olasz Nagydíj (Monza)

szeptember 17. – Maláj Nagydíj (Sepang)

október 1. – Szingapúri Nagydíj (Marina Bay)

október 8. – Japán Nagydíj (Szuzuka)

október 22. – USA Nagydíj (Austin)

november 5. – Mexikói Nagydíj (Mexikóváros)

november 12. – Brazil Nagydíj (Interlagos)

november 26. – Abu-dzabi Nagydíj (Jasz Marina)

* megerősítésre vár

rajt

FIA
Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#5 Thibczy 2016. szeptember 29. 08:34  
MP4/4:
Pedig régen sisakról tudtad melyik pilótát látod épp... Szerintem ha Vettel nem kezdi el ezt a eszetlen sisakváltogatási mániát(ha jól emlékszem egy hétvégén volt, hogy háromfélét is viselt), akkor talán nem foglalkoztak volna vele, de ez a túlzott kreatívkodás betelítette a poharat...

De ez egy teljesen fölösleges korlátozás. A sisak szinte csak szemből látszik, ráadásul néha elég nehéz megkülönböztetni a csapattársak sisakjait, ha az alapszín hasonló. Pl. most a két McLaren pilótánál, vagy 2013-ban a két Mercinél.

Ha egyszerűbb megkülönböztetést akartak volna, akkor visszahozták volna a piros és sárga jelű T-Camerákat, amiket messziről is viszonylag jól ki lehet szúrni, és minden szögből jól látható. Ha ez kevés, akkor meg előírhatták volna, hogy mindenki tegyen fel az autójára egy akkora baszott nagy rajtszámot, mint a McLaren. Néhány számomra kevésbé jelentős pilótának pedig nem is tudom milyen a sisakfestése, mert teljesen hidegen hagy, ilyen pl. Kutyierez, Ericcson, Nasr vagy Bottas. A rajtszám viszont mindig kint van a közvetítésben, az évről évre sem változik, így az elég könnyen és hamar megjegyezhető. Így viszont egy álprobléma "megoldása" az egész, ahelyett, hogy a jogos kritikákkal foglalkoznának.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 29. 08:39

cybergyerek
#4 cybergyerek 2016. szeptember 29. 00:05  
Balrog:
Annyira hozzászoktam már, hogy Sepang a szezon elején van, hogy elsőre állandóan megakadtam, hogy ki is nyert Malajziában? Most meg a pálya felújításos cikkek előtt abban a hitben voltam, hogy Suzuka jön. :D

Nekem is nehézkes az átállás. :D

Balrog
#3 Balrog 2016. szeptember 28. 23:09  

Annyira hozzászoktam már, hogy Sepang a szezon elején van, hogy elsőre állandóan megakadtam, hogy ki is nyert Malajziában? Most meg a pálya felújításos cikkek előtt abban a hitben voltam, hogy Suzuka jön. :D

MP4/4
#2 MP4/4 2016. szeptember 28. 21:12  
andrea1:
Hihetetlen ez a sisakfestési korlátozás ennyire érdekes számukra. No de ők tudják. A naptár hosszú, kicsit Alonoval értek egyet hogy túlzás már ennyi futam, de lehet csak ez a Merci fölény ami annyira unalmas teszi ezt mondatja, remélhetőleg jövőre. ;) Ez az időpont érdekes lesz, az biztos figyelem hatványozott lesz így Budapesten, de hogy lesz ez kifizetődő pl a ringnek.Meglátjuk.

Pedig régen sisakról tudtad melyik pilótát látod épp... Szerintem ha Vettel nem kezdi el ezt a eszetlen sisakváltogatási mániát(ha jól emlékszem egy hétvégén volt, hogy háromfélét is viselt), akkor talán nem foglalkoztak volna vele, de ez a túlzott kreatívkodás betelítette a poharat...

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 28. 21:13

andrea1
#1 andrea1 2016. szeptember 28. 20:38  

Hihetetlen ez a sisakfestési korlátozás ennyire érdekes számukra. No de ők tudják.

A naptár hosszú, kicsit Alonoval értek egyet hogy túlzás már ennyi futam, de lehet csak ez a Merci fölény ami annyira unalmas teszi ezt mondatja, remélhetőleg jövőre. ;)

Ez az időpont érdekes lesz, az biztos figyelem hatványozott lesz így Budapesten, de hogy lesz ez kifizetődő pl a ringnek.Meglátjuk.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 28. 20:40

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kevin Magnussen és Jolyon Palmer

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt

22016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája