2017-ben "nagy nevekkel" versenyezne a Williams

írta: M4Sport
2016. május 25. 12:39
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Williams saját kezébe venné sorsa irányítását, s ő maga választaná ki 2017-es versenyzőpárosát ahelyett, hogy csak a „maradékból” válogatna.

A grove-i csapat már 2014 óta a Felipe Massa, Valtteri Bottas párossal versenyez, és bár egyikük munkájára sem lehet panaszuk, mindez még nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a következő szezon változást hozzon náluk. A versenyzőpiac idén még úgy is igen mozgalmasnak ígérkezhet, hogy a Red Bull nemrég kivette onnan a több csapat által is környékezett Max Verstappent: Nico Rosberg a Mercedesszel, Kimi Räikkönen a Ferrarival, Jenson Button a McLarennel rendelkezik csupán év végéig szóló szerződéssel, üléseikbe pedig sokan ülnének bele szívesen.

Valtteri Bottast mát az előző években is összefüggésbe hozták például a Ferrarival, ráadásul tavaly a finn a csapat megtorpanását látva érezhetően elbizonytalanodott a williamses jövője kapcsán. Claire Williams, az istálló helyettes csapatfőnöke azonban jelezte, szeretnék elkerülni, hogy a piac alakulása diktálja, mit lépjenek, ők maguk akarják kiválasztani, kikkel folytatják tovább. „Szeretnénk a magunk döntését meghozni a jövő évi versenyzőpáros kapcsán. Nem akarjuk megvárni, amíg más csapatok eldöntik a dominókat. Mi nem így akarunk dönteni a 2017-es felállásunkról – saját döntést akarunk” – idézte az alapító lányát a Motorsport.

Pat Symonds technikai igazgató az elmúlt években úgy nyilatkozott, a 2014 óta komoly átalakuláson keresztülment Williams még nem érett meg arra, hogy egy olyan, már bizonyított versenyzőt alkalmazzon, mint például Fernando Alonso. Claire Williams most azonban jelezte, már készen állnak erre is. „Amikor pár éve nekivágtunk az átalakulásnak, ez volt az eredeti célunk a versenyzőfelállás terén. Már akkor biztosra akartunk menni, hogy a versenyzőink azt hozzák ki az autóból, amit szerintünk ki lehet – és természetesen a tapasztalat ilyen szempontból sokat számít.”

„Ha egy ismert név versenyez nálad, az üzleti szempontból is jól működik. Ha valakinek már van neve a sportágban, az egyben azt is jelenti, hogy sikeres volt az F1-ben, mert már régóta itt van. De sok más tényező is játszik még a döntéshozatalunkban. Ez egy folyamat, ami most is zajlik – mérlegelünk.”

A fenti feltételeknek éppen Jenson Button is megfelelne, akit a közelmúltban hírbe hoztak a Williamsszel. De persze bajnoki ezüstérmesként Felipe Massának sincs miért szégyenkeznie hírneve kapcsán, ráadásul rutinja is sokat ér a csapat számára. „Nemcsak azzal vagyunk tisztában, mit ért el ebben a sportágban, de azt is látjuk, mennyire érti a versenyzést. Mindig is hangsúlyoztuk, hogy fontos része a csapatunknak, és idén is elégedettek vagyunk az autóban és a csapaton belül nyújtott teljesítményével is. És ugyanez Valtterire is igaz” – nyilatkozta Williams a brazilról.

„A mostani Felipe harmadik éve nálunk, és mi olyan versenyzőket akarunk, akik folyamatosan képesek fejlődni, valamint megfelelni az elvárásainknak. Egy listáról beszélünk, amely tíznél is több pontot tartalmaz – ha ennek meg tud felelni, érdekel minket a hosszabbítás. Felipe nagy tehetség és nagy név az F1-ben. De várjuk ki a végét! Most mindkét versenyzőnknek 2016-ra kell összpontosítania, a lehető legtöbb pontot szereznie, mert nagyon szoros a küzdelem idén. És nem szeretnénk elveszíteni a harmadik helyünket a Red Bull-lal vagy más csapattal szemben.”

Ami Bottas jövőjét illeti, a csapatfőnök-helyettes elárulta, a finn továbbra is népszerű a riválisok körében. „Biztos vagyok benne, hogy az. Szerintem mindkét versenyzőnket figyelik más csapatok. És ez is csak azt igazolja, milyen tehetségeink vannak. Amíg versenyképes autót tudunk biztosítani számukra, a Williams neve biztosan szerepel majd az esetleges csapataik listáján.”

Amennyiben Bottas mégsem hiszi, hogy a Williamsnél vár rá az általa elképzelt jövő, a csapatnak még mindig lesz kihez nyúlnia: a GP2-ben Barcelonában futamot nyerő Alex Lynn például csak az előrelépés lehetőségére vár. „Tavaly az első évét teljesítette a GP2-ben, és bár nem volt könnyű dolga, bizonyította tehetségét. Idén is maradt a csapatunknál fejlesztőversenyzőként, és most bizonyítania kell, hogy megérdemel egy F1-es ülést. De a szezonja még csak most kezdődött, szóval várjunk még ezzel” – nyilatkozta a brit esélyeiről a csapatvezető.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#5 albutr 2016. május 25. 23:00  
sába:
Véleményem szerint a Massa/Bottas párosnál jobbat nem tudnak megkapni. Se jó autójuk, se elég pénzük nincs egy klasszis leigazolásához.

Button ott van.

Kepano
#4 Kepano 2016. május 25. 20:54  
sába:
Véleményem szerint a Massa/Bottas párosnál jobbat nem tudnak megkapni. Se jó autójuk, se elég pénzük nincs egy klasszis leigazolásához.

Elvileg Button ide tart, és nem lenne hülyeség, mert egyrészről Vandorne-t már be kell vetni a McLaren-nél, meg kéne a britnek egy szép búcsú év, és talán a Williams-szel még egy-kétszer dobogóra tudna állni.
Mellé meg leszerződtethetnék Kvyat-ot, jól jönne az orosz befektetők pénze is.

Utoljára módosítva: 2016. május 25. 20:54

sába
#3 sába 2016. május 25. 20:33  

Véleményem szerint a Massa/Bottas párosnál jobbat nem tudnak megkapni. Se jó autójuk, se elég pénzük nincs egy klasszis leigazolásához.

GM555
#2 GM555 2016. május 25. 14:11  
Árnyék:
hát szerintem egyik sem egy nagy durranás... nem hinném, hoyg túlzott érdeklődés lenne Maszat vagy Bottas iránt... ez csaj önámítás...

nem önámítás, hanem marketing.

Árnyék
#1 Árnyék 2016. május 25. 13:32  

hát szerintem egyik sem egy nagy durranás... nem hinném, hoyg túlzott érdeklődés lenne Maszat vagy Bottas iránt... ez csaj önámítás...FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.21. 20:23

Amerikai Nagydíj – második szabadedzés

Beszámoló az eseményről

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak

02016.10.21. 19:33

Gyorsan reagált az FIA a lefulladó autók problémájára

Kifejlesztettek egy automatikus rendszert