2017-ben senki sem húz el a mezőnytől?

írta: M4Sport
2016. július 20. 15:15
FOTÓ: ©xpbimages.com

Jövőre alaposan megváltoznak az aerodinamikai szabályok, sokan pedig attól tartanak, valaki jobban kihasználja majd őket, mint az ellenfelek és komoly előnyre tesz szert. A Williams technikai igazgatója azonban nem aggódik, hiszen van egy előírás, ami megakadályozhatja ezt.

Legutóbb 2009-ben, majd 2014-ben változtatták meg komolyabban a királykategória technikai szabályait (igaz, az utóbbi esetben a motorok alakultak át jelentősen, nem maguk a versenyautók) és mindkét alkalommal volt egy csapat, ami lehagyta ellenfeleit. Nem alaptalanok tehát a félelmek, melyek szerint a jövőre esedékes megújulás után ismét lesz egy domináns istálló.

Nemrég a Red Bull főtervezője, Adrian Newey jelezte, 2017-ben szétszakadhat a mezőny, egy másik rutinos szakember viszont egyelőre nem tart attól, hogy valaki akkora előnyre tesz szerint, mint 2009-ben vagy 2014-ben. „Nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt években történt egy komoly változás az aerodinamikai megkötések tekintetében: egy csapat már csak 65 szimulációt végezhet a szélcsatornájában egy hét alatt” – nyilatkozta Pat Symonds a Motorsportnak.

„Emlékezzünk vissza 2009-re. Akkor mindenki annyi időt töltött a szélcsatornában, amennyit akart. Egyes csapatok – mint például a Toyota – két szélcsatornát is használtak. Két szélcsatornát a nap 24 órájában! Ez azért elég nagy eltérés. 2014-ben aztán 80 alkalmunk volt, most pedig már csak 65, szóval nagyon odafigyelnek arra, hogy az esélyek egyenlők legyenek. Figyelni kell ennek a 65 lehetőségnek a beosztására. Nem hiszem, hogy ez a rendszer eredményezhet akkora előnyt, mint a hét évvel ezelőtti ” – magyarázta a mezőny legtapasztaltabb technikai szakember.

A 2017-es szabályrendszer megalkotásakor komoly figyelmet fordítottak arra, hogy az autók 3-5 másodperccel gyorsabbá váljanak a jelenlegieknél, kinézetük pedig agresszívebb legyen. Symonds szerint az új gépek valóban szebb látványt nyújtanak majd, abban viszont kételkedik, hogy ezzel nagyobb előrelépést tesz a sport, az előzések száma ugyanis véleménye szerint nem fog növekedni az új érában sem. „Tetszik. Tetszik, ahogyan az autók mutatnak majd. Technikai szempontból érdekes lesz. Szeretem a változást. Ugyanakkor, nem tudom, erre van-e szüksége a sportnak. Nem hiszem, hogy maga a versenyzés sokkal jobb lesz majd emiatt” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

missvicky
#5 missvicky 2016. július 22. 09:12  

Ki vagyok én, hogy ellenkezzek Pat Symonds-szal? DE! Mindig is volt az élmenő meg a többiek! Gondoljunk csak Schumira, vagy akár Vettelre. Az első kanyar után elhúztak, a többiek meg lestek, hogy ők egy másik ligában szerepelnek. Nem hinném, hogy jövőre ez hirtelen megváltozhat. Ha már ezt nézzük, az idei év egész jó ebből a szempontból. Hiszen, igaz, hogy a Merci a legjobb autó, és mindkét (!) versenyzője elől lehet, de azért a többiek valamilyen szinten tudják követni őket!

Thibczy
#4 Thibczy 2016. július 20. 19:20  

De nem lepődnék meg, ha ebben a szabályban is lenne valami kiskapu, és mégis dominálna valaki.

fist1
#3 fist1 2016. július 20. 16:38  
Sebees:
Ha valóban jobban fog számítani a versenyző akkor lesznek meglepetések. Azok lesznek hátrányban akik csak szűk komfort zónában képesek gyorsak lenni.

No én ebben nem lennék biztos, mert pl. Kimi pont abban az időszakban élt nagyon, tehát a 2004-2006-os időszakban, mikor a leggyorsabb volt az F1.

Sebees
#2 Sebees 2016. július 20. 16:00  

Ha valóban jobban fog számítani a versenyző akkor lesznek meglepetések. Azok lesznek hátrányban akik csak szűk komfort zónában képesek gyorsak lenni.

fist1
#1 fist1 2016. július 20. 15:21  

Nem tudom, ki találta ki ezt a marhaságot, hogy az F1 minőségét egyedüliként az előzések száma határozza meg. Szerintem növelni fogja a sportértéket, hogy fizikailag többet kivesz a versenyzőkből, jobb reflexekre lesz szükség, többet számíthat a pilóta.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

02016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"