2017: így néz ki az előzetes versenynaptár

írta: M4Sport
2016. szeptember 06. 12:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1-es csapatok nemrég megkapták a 2017-es versenynaptár első tervezetét, ami a különböző bizonytalanságok ellenére az ideihez hasonlóan 21 futamot tartalmaz, és azok elosztása is hasonló a jelenlegihez.

A nyáron általában elő szoktak kerülni a különböző naptártervezetek, idén azonban csak az Olasz Nagydíj előtt jelentek meg információk a következő év menetrendével kapcsolatban, és csak a futamot követően jelent meg az a versenynaptár, amit a csapatok is kézhez kaptak. A csúszás oka minden bizonnyal az, hogy jelenleg több futam sorsa is kérdéses.

Például hiába készült el Monza új szerződése, az aláírások még nem kerültek rá a papírokra, az olasz futamot megszerezni kívánó Imola pedig kész jogi útra terelni a két helyszín vitáját. De a levegőben lóg még a Német Nagydíj jövője is, 2017-ben ugyanis a Nürburgring lenne a soros futamhelyszín, a pálya azonban súlyos anyagi gondokkal küzd, a Hockenheimring pedig nem biztos, hogy bevállalja a folyamatos rendező szerepét (ennek a döntésnek is anyagi okai lehetnek).

Brazíliában és Kanadában eközben a pálya felújításával kapcsolatos munkálatok csúszása okoz gondot: Bernie Ecclestone állítólag mindkét klasszikus helyszín esetében rossz néven veszi a késlekedést, ezért adott esetben ki is teheti őket a versenynaptárból. Más kérdés, ez neki sem lenne hasznára, hiszen a sport bevételeinek legbiztosabb forrását a rendezési díjak jelentik.

Éppen ezért egyelőre az összes kérdéses futam szerepel az előzetes versenynaptárban, amit Ecclestone hivatalosan szeptember 28-án, az FIA Motorsport Világtanácsának párizsi ülésén tár majd a szövetség elé, a végleges formáját pedig – az eddig tapasztalatok alapján – az év végén nyeri el, igaz, változások még később is lehetnek. Ha például egy helyszín nem tudja vállalni a futamot.

A csapatok számára jelenleg a szezonnyitó időpontja a legfontosabb, hiszen ahhoz igazítják majd tesztprogramjukat. Ennek időpontja egyelőre március 26. Ezt szünet nélkül követi a második viadal (a logisztika körül állítólag már most vannak kérdőjelek), majd a szezon során még hat másik esetben láthatunk dupla hétvégét. A legzsúfoltabb hónap ismét a július lesz a maga négy versenyével. A futamok leosztása egyébként nagyban hasonlít az ideihez, igaz, Kína Bahrein elé kerülhet.

Az előzetes 2017-es versenynaptár:

március 26. – Ausztrál Nagydíj (Albert Park)

április 2. – Kínai Nagydíj (Sanghaj)

április 16. – Bahreini Nagydíj (Szahír)

április 30. – Orosz Nagydíj (Szocsi)

május 14. – Spanyol Nagydíj (Barcelona)

május 28. – Monacói Nagydíj (Monte-Carlo)

június 11. – Kanadai Nagydíj (Montréal)

június 18. – Európa Nagydíj (Azerbajdzsán, Baku)

július 2. – Osztrák Nagydíj (Spielberg)

július 9. – Brit Nagydíj (Silverstone)

július 23. – Magyar Nagydíj (Hungaroring)

július 30. – Német Nagydíj (Hockenheim)

augusztus 27. – Belga Nagydíj (Spa)

szeptember 3. – Olasz Nagydíj (Monza)

szeptember 17. – Szingapúri Nagydíj (Marina Bay)

október 1. – Maláj Nagydíj (Sepang)

október 8. – Japán Nagydíj (Szuzuka)

október 22. – USA Nagydíj (Austin)

október 29. – Mexikói Nagydíj (Mexikóváros)

november 12. – Brazil Nagydíj (Interlagos)

november 26. – Abu-dzabi Nagydíj (Jasz Marina)

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

12016.10.24. 00:54

Vettel: Tíz másodpercet spórolhattunk volna a dobogós csatához

Különc taktikájának nem jött jól a virtuális biztonsági autó

12016.10.24. 00:37

Büntetést kapott a Ferrari

Danyiil Kvjat manőverét is szankcionáltá