2017 megrostálhatja a mezőnyt – előnyben a fiatalok?

írta: M4Sport
2016. augusztus 23. 10:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

A fiatalabb versenyzők kovácsolhatnak előnyt a 2017-es szabályváltozásokból, véli Carlos Sainz. A spanyol felkészült arra, hogy jövőre újra nagy hangsúly kerül a fizikai erőnlétre.

A csapatok becslése szerint a következő évben nagyjából 20-25%-kal nő majd az autók leszorítóereje, miközben ez az érték az év végére a fejlesztéseknek köszönhetően akár a 30%-nál magasabb értéket is elérhetik. Mindez kiegészülve a jelenleginél szélesebb gumikkal akár 4-5 másodperces tempójavulást is eredményezhet egyes pályákon, miközben a kanyarsebességek is magasabbak lehetnek a mostaninál.

A Toro Rosso tehetsége, Carlos Sainz már előre dörzsöli a tenyerét, mivel végre hasonló fizikai erőhatásokat élhet át, mint ami a 2000-es évek közepén jellemezte az F1-es autókat. És ez szerinte meg is rostálhatja a mezőnyt. „Elnézve a jövő évben várható sebességeket és köridőket, az emberi fizikum ismét korlátozó tényezőt jelenthet majd. A fiatalok profitálhatnak ebből, és én a szünetben mindent el fogok követni azért, hogy elég fitt legyek ehhez” – nyilatkozta az Autosportnak.

„Minden versenyző szereti a nagyobb kanyarsebességeket, de lesznek, akik jobban alkalmazkodnak majd ehhez, mint mások. Én magabiztos vagyok, mert valahányszor feljebb léptem egy kategóriát, erősebb voltam. Jövőre ismét szintet ugrunk, és remélhetőleg én ebből profitálni tudok majd.”

Sainz a következő évben is a Toro Rosso versenyzője lesz – harmadik szezonjában pedig folytatná azt a gyors fejlődést, amit eddig bemutatott. 2016-ra teljesítménye érezhetően kiegyensúlyozottabbá vált, ami eredményeiben is megmutatkozik. „Jobb versenyző vagyok, mint tavaly voltam. Akkor a megbízhatósággal is sok gondom volt. Folyton kiestem, ami miatt hiányzott a stabil alap, amire építkezhettem volna. Idén ennek vége, és megmutattam, hogy ha nem történik semmi baj, képes vagyok jó versenyeket és hétvégéket futni. Tavaly talán ebben tőlem független okok akadályoztak” – vélekedett.

Sainz úgy véli, 2017-ben az is hatalmas előrelépést jelent majd számukra, hogy egyéves Ferrari-motorok helyett az egyre ütőképesebb Renault-erőforrást kapják majd meg. „Bizakodom. Németországban alacsony leszorítóerővel mentünk, és még így is mi voltunk a legjobbak a kanyarokban a középmezőnyből. Tudom, hogy a Toro Rosso jó karosszériát gyárt, és ha a Renault hasonló erőt biztosít nekünk, mint amit idén mutat, akkor bizakodó lehetek. Lehet, hogy túl optimista vagyok, de most arra számítok, hogy a legjobb nyolcba, vagy akár a legjobb hatba kerülésért harcolhatunk majd minden versenyen” – tekintett előre.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#5 GreenHonda 2016. augusztus 24. 14:46  
Toti:
Nekem is az jutott eszembe, hogy aki 2005-ben tudott vezetni, az 2017-re eltunyult? Ellenben az ifjakkal, akiknek nem kellett "diót törni" a nyakukkal, ők ezt már átélték. Kimi, Button futamgyőztes abból a korból, Alonso világbajnok, Massa meg akkoriban került a Ferrarihoz. Aki kimaradt ebből a korszakból, az Hamilton, Rosberg, Vettel, azért nem gyenge pilóták. Sainz inkább csak reménykedik.

De ők akkor fiatalabbak voltak, de amúgy sztem sem számít. Itt za a lényeg hogy a 2000-es években is a 35 évesek simán boldogultak az erőhatásokkal így most sem lesz gond, Sainz csak kelleti magát ezzel, de ez csak egy oylan apróság aminek nincs jelentősége.

sába
#4 sába 2016. augusztus 24. 12:42  

Érdekes Sainz helyzete. Az rb biztosította számára az indulás feltételeit ez tény, de emellett magához is láncolta. Viszont az rb-ben helye egy ideig biztosan nem lesz, a torro rossóban pedig nem maradhat örökké, hisz az azért inkább az újoncok csapata. Kíváncsi vagyok hogyan alakul a karrierje.

Toti
#3 Toti 2016. augusztus 23. 16:43  
fist1:
Kétlem, hogy ez problémaként jelentkezne Alonsónál, Buttonnál vagy Kiminél. Én inkább azt mondom, a futamok jóval nagyobb mentális erőpróbává válnak, ez pedig általában pont hogy az öregebbeknek (na meg Verstappennek :)) kedvezhet. Mi volt ’93-ban Senna és Häkkinen között? Időmérőn megvolt Mika tempója, ami Senna ellenében óriási teljesítmény, de versenyen Senna diktálta a tempót, és ez legalább annyira dőlt el fejben, minthogy mennyire volt fitt.

Nekem is az jutott eszembe, hogy aki 2005-ben tudott vezetni, az 2017-re eltunyult? Ellenben az ifjakkal, akiknek nem kellett "diót törni" a nyakukkal, ők ezt már átélték.
Kimi, Button futamgyőztes abból a korból, Alonso világbajnok, Massa meg akkoriban került a Ferrarihoz.
Aki kimaradt ebből a korszakból, az Hamilton, Rosberg, Vettel, azért nem gyenge pilóták.
Sainz inkább csak reménykedik.

qanic
#2 qanic 2016. augusztus 23. 14:05  

Gondolom nem a triatlonos Button-ra vagy a kerékpáros Alonso-ra gondolt. Ha legalább olyan fizikai állapotban lesz, mint ezek a "leharcolt öregek", akkor abból biztos előnyt kovácsolhat majd jövőre.

fist1
#1 fist1 2016. augusztus 23. 12:34  

Kétlem, hogy ez problémaként jelentkezne Alonsónál, Buttonnál vagy Kiminél. Én inkább azt mondom, a futamok jóval nagyobb mentális erőpróbává válnak, ez pedig általában pont hogy az öregebbeknek (na meg Verstappennek :)) kedvezhet. Mi volt ’93-ban Senna és Häkkinen között? Időmérőn megvolt Mika tempója, ami Senna ellenében óriási teljesítmény, de versenyen Senna diktálta a tempót, és ez legalább annyira dőlt el fejben, minthogy mennyire volt fitt.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 23. 12:35

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa