2020-ig meg van kötve a független csapatok keze?

írta: M4Sport
2016. április 11. 19:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Williams helyettes csapatvezetője úgy véli, a független istállóknak legalább 2020-ig kell várniuk arra, hogy igazságosabbá váljon a Forma–1 pénzelosztási rendszere, addig ugyanis a Concorde-egyezmény megköti a kezüket.

Hiába tért vissza a legjobbak közé, a Williams továbbra sem kap annyi pénzt a sport kereskedelmi bevételeinek elosztásakor, mint a különböző bónuszokhoz jutó Ferrari, vagy Mercedes, és így a felzárkózás is nehezebb, hiszen az egyébként is komolyabb költségvetéssel rendelkező gyárak sokkal többet is költhetnek a fejlesztésekre. A jelenlegi rendszert sokan kritizálták már, két csapat pedig az Európai Uniónál is panaszt tett annak „igazságtalanságai” miatt.

Bár ő maga is szeretné, ha a helyzet megváltozna, Claire Williams szerint a következő években minden marad a régiben, hiszen a résztvevők mind aláírták az elosztást szabályozó Concorde-egyezményt. „Ne aggódj amiatt, ami ellen semmit sem tehetsz – ez a mi filozófiánk” – nyilatkozta a Motorsportnak. „Ez ellen pedig semmit sem tehetünk. Persze próbálkoztunk már. Sok csapat próbált már erről tárgyalni. Bernie Ecclestone azonban mindig elmondja, hogy aláírtuk a Concorde-egyezményt, mégpedig ezekkel a feltételekkel, ez ellen pedig semmit sem tehetünk” – folytatta.

„Vannak más dolgok, melyek miatt aggódhatunk a csapaton belül, miért aggódjunk akkor amiatt, amire nincs ráhatásunk. Várnunk kell, hogy eljöjjön a mi időnk. Az új Concorde-egyezménnyel kapcsolatos tárgyalások során a bevételekről is beszélünk majd, mégpedig jóval 2020 előtt, és remélem, hogy a jelenlegi feltételek átvizsgálása és megváltoztatása is szerepelni fog a napirendi pontok között” – magyarázta a helyettes csapatvezető, akitől azt is megkérdezték, szerinte a független alakulatok együttműködnek-e az említett tárgyalások során, hogy közösen harcolják ki a kedvezőbb feltételeket. „Nem tudom, ez lehetséges-e, hiszen ez a Forma–1…” – válaszolta.

Néhány riválisnak többek között a Ferrari történelmi bónusza (ez a legutóbbi információk szerint idén 70 millió dollárt hoz a vörösök konyhájára) szúrja a szemét; magát az extra juttatást Williams nem tartja zavarónak, a jelenlegi elosztást viszont ő is túlzónak érzi. „Az nem lenne gond, hogy a Ferrari bónuszt kap a történelme miatt, de ne ekkorát, mint most… Valamilyen kompromisszumot kellene kötnünk, de nem hiszem, hogy a Ferrari beleegyezne abba, hogy mindenki esetében hasonló változások menjenek végbe” – tette hozzá kissé lemondóan.

Claire WilliamsA Force India a 2017-es szabályokra vár

Noha Williams szerint a csapatok 2020-ig nem változtathatnak helyzetükön, a Sauber és a Force India komoly lépésre szánta el magát; ők emeltek panaszt a Forma–1 pénzelosztási és döntéshozatali mechanizmusa miatt az Európai Uniónál. Elsősorban a már említett extra juttatásokat nehezményezték, és azt, hogy egyes csapatok a szabályalkotás folyamatából is aktívabban kivehetik részüket, ezért a királykategória vezetősége most egy nagy kartell benyomását kelti, működése pedig ellenkezik az Unió versenyjogi előírásaival.

A panaszok hatására az EU már felvette a kapcsolatot az F1 tulajdonosaival, most azonban a két kiscsapat legfrissebb visszajelzésére vár, a Force India pedig arra, mire jutnak a sport vezetői a 2017-es szabálymódosításokkal (ezekről a hónap végéig kell döntést hozniuk). „Addig nem akarjuk továbbvinni az ügyet, amíg nem látjuk a változtatásokat, azt, egészen pontosan hogyan alakulnak majd a dolgok” – mondta az alakulat helyettes csapatvezetője, Bob Fernley a Reutersnek. „Panaszt emeltünk. Ezt eljuttatták a kereskedelmi jogok birtokosaihoz, ők válaszoltak az EU-nak, nekünk pedig minden másolat a birtokunkban van. Újra válaszolnunk kell, hogy megtegyük az utolsó lépést. Ezután vetnek egy pillantást az ügyre. Végigviszik a folyamatot.”

A Forma–1 Menedzsmentet vezető, és a kereskedelmi jogok egy részét birtokló Bernie Ecclestone tavaly még tagadta a kisebb csapatok vádját, néhány héttel ezelőtt viszont már ő is úgy nyilatkozott, hogy a Mercedes és a Ferrari – a partnerek révén – úgy irányítja a sportot, mint egy kartellt. Bahreinben az EU vizsgálatáról is beszélt; jelezte, hogy valóban érdeklődnek a Forma–1 működése iránt, adott esetben pedig a jelenlegi szerződések megsemmisítésére is kényszeríthetik az illetékeseket. Sőt, legutóbb a hírek szerint már attól sem zárkózott el, hogy „széttépje a megállapodásokat, és mindent a nulláról” kezdjen. Akár 2020 előtt…

Így, vagy úgy a csapatok terhei elvileg csökkenni fognak a következő években, a gyárak ugyanis vállalták, hogy 2018-ban csökkentik a motorok árát (igaz, erről továbbra sem született hivatalos egyezség). „Az F1 most viszonylag egészséges anyagi helyzetben van, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell dolgoznunk az ügyön” – jelezte Williams. „Eddig is támogattuk a költségcsökkentést, és a jövőben is ezt kell tennünk. 2018-ban jelentősen csökken majd a különböző egységek ára, de remélhetőleg már 2017-ben kapunk egy kis engedményt. De ez egy folyamatos harc. Vannak nálunk gazdagabb csapatok, de ez már 40 éve így van; mióta versenyzünk. Hisszük, hogy a folytatásban egészségesebb lehet a költségvetésünk, persze ezért még sokat kell dolgozni” – zárta gondolatát.

Sergio Pérez

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.22. 02:01

Mire fel a változás? – Wolff elbeszélgetett Hamiltonnal a szuzukai balhéról

"Jól tudja, mi a feladata az autóban és azon kívül"

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”