22 F1-es bajnok írta alá a világ egyik legkülönlegesebb sisakját

írta: M4Sport
2016. április 27. 12:49
FOTÓ: ©Autoweek/Al Pearce

Az embernek olykor egy jó adag elszántság, egy fehér sisak és egy szál toll is elég ahhoz, hogy megmozgassa az egész (motorsport)világot. Egy nem mindennapi akció nem mindennapi története következik – főszerepben egy nagyot álmodó újságíróval, egy felbecsülhetetlen értékű fejvédővel, no meg az F1 világbajnokaival!

Első ránézésre csak egy agyonfirkált hófehér sisaknak tűnhet – valójában aligha találunk sok értékesebb fejvédőt ennél a világon. 2007-ben az amúgy a NASCAR-ra specializálódott amerikai újságíró, Al Pearce egészen rendkívüli vállalkozásra adta a fejét: elhatározta, hogy fogja az akkor még valóban hófehér Simpson-sisakot, s aláíratja az akkor még köztünk lévő 22 Forma–1-es világbajnokkal.

Terve egyszerűnek tűnt, mégis hatalmas fába vágta vele a fejszéjét. Ám akkor még nem sejtette, milyen sokat kap majd cserébe elszántságáért és kitartó „bajnoküldözéséért”. „2007 novemberében kezdtem el gyűjteni az aláírásokat aktív és visszavonult F1-es bajnokoktól. A célom az volt, hogy pénzt gyűjtsek a gyerekek számára a sisak eladásával” – írta az Autoweek oldalán megjelent cikkében.

Az első aláírást az USA első F1-es bajnokától, a 2008 augusztusában elhunyt Phil Hilltől gyűjtötte be egy NASCAR-verseny után. Aztán két hét alatt Jacques Villeneuve, Emerson Fittipaldi és Mario Andretti is szignózta a sisakot az Államokban. Ezt követően aztán hosszas utazgatás vette kezdetét. „Sir Jackie Stewart, Damon Hill és John Surtees következett Londonban. Kicsivel több mint egy hónap telt el, és 2008 januárjában Párizsban látogattam meg Alain Prostot és Fernando Alonsót. Még aznap éjszaka Angliába utaztam, vidékre, Jody Scheckter aláírásáért. Februárban Virginából Sebringbe utaztam, hogy találkozhassak Nigel Mansell-lel. Tizenkét mozgalmas áprilisi nap után Torontóban Michael Schumacherrel, Bécsben pedig Niki Laudával is találkoztam” – mesélte Pearce.

„Késő májusban egy kollégám segítségével pedig Keke Rosberggel, Mika Häkkinennel és Kimi Räikkönennel is Monte-Carlóban. Aztán nyáron Alan Jones is aláírta, majd elhajóztam az ausztráliai Queenslandbe Jack Brabhamhez. 2008 decemberében találkoztam Lewis Hamiltonnal Londonban, majd Nelson Piquet-vel Brazíliában. Egy 2009-es pihenő után aztán 2010 decemberében jött az utolsó két bajnok is: Sebastian Vettel és Jenson Button. A húsz még élő bajnok aláírása van a sisakon, valamint az azóta elhunyt Phil Hillé és Jack Brabhamé.”

Az újságíró végül összesen 50 repülőutat tett meg 2007 novembere és 2010 decembere között, három kontinens nyolc országában, valamint 12 államban gyűrt maga mögé 68 ezer mérföldet, miközben utazása költségeit igyekezett minimálisra szorítani, segítségére pedig az őt alkalmi tudósítónak felfogadó honlapok, valamint újságíró kollégák siettek. „Ritkán költöttem szállásra, főként reptereken aludtam, vonatokon, buszokon és kompokon. Ettem monacói McDonald’s-ban, brazíliai Burger Kingben, londoni KFC-ben, használtam a londoni és a párizsi metrót, valamint utaztam a Nizza és Monte-Carlo között ingázó járaton. Eközben pedig a sisakot sosem eresztettem magam mellől” – mesélte viszontagságairól.

A világbajnokok igazi úrként bántak vele

Elmondása szerint a bajnokokkal való találkozás élménye ugyanakkor mindenért kárpótolta őt. „Annak ellenére, hogy csak egy idősödő NASCAR-os újságíró vagyok, az F1-es versenyzők királyi bánásmódban részesítettek. Prost házvezetőnője üdítővel kínált, majd megmutatta a trófeás szobát, mert a négyszeres bajnoknak el kellett sietnie egy találkozóra. Schumacher nem is lehetett volna kedvesebb velem, mert pontosan megmondta az időt és a helyet, ahol elérhető lesz, majd türelmesen hagyta fényképezni magát.”

„Piquet nem engedte, hogy taxit hívjak, maga vitt vissza az irodájából a brazíliai hotelembe, s útközben elnézést kért, hogy fogadnia kellett egy üzleti hívást. Lauda készségesen állt a fényképezőgép elé, majd fölajánlotta, hogy pihenjek az irodájában, míg nem kell felszállnom a Bécsből Kölnbe tartó éjszakai vonatra. Jones Laguna Secában meghosszabbította az autogramosztási idejét, mert látta, hogy ott integetek a sisakommal a tömeg közepén. Stewart pedig udvariasan megkérdezte, aláírhatja-e a sisakot alul, a rostély alatt. Neked, Sir, bármit! Kisebb vagy nagyobb gesztusok formájában, számos módon nyűgözött le az F1-es közösség minden egyes alkalommal” – méltatta a bajnokokat Pearce.

Elmondása szerint összesen 17 reptéren cipelte végig az egyre értékesebbé váló fejvédőjét, s mindössze egyszer, Brazíliában, Manausban izzasztotta meg őt a hatóság kíváncsi embere. Hosszas faggatózás után végül itt is átment a rostán. »Senna? Hol van Senna neve?« – kérdezte. Elmagyaráztam neki, hogy az ő neve nincs rajta. »És Massáé?« – kérdezett újra. Elmondtam neki, hogy Massa csak majdnem világbajnok, nem teljesen az. Aztán megelégedett, amikor megmutattam neki Emerson Fittipaldi és Nelson Piquet aláírását. Miután belepillantott az üres táskámba, visszaadta a sisakot nekem, majd intett, hogy mehetek tovább.”

Pietro Fittipaldi 2004-ben Michael Schumacherrel és nagyapjával, Emersonnal

A motorsport világa családként segítette ügyét

Pearce végül különleges akciója indíttatását is elárulta. Merthogy nem ez volt az első hasonló vállalkozása. Még a 2000-ben versenyzés közben elhunyt negyedik generációs NASCAR-pilóta, Adam Petty beteg gyerekeket segítő alapítványának kezdett adományokat gyűjteni. Ám miközben addig többek közt az élő Daytona500- és Indy500-győztes versenyzőkkel, Sprint-kupa győztesekkel írattatott alá sisakokat jótékonysági árverésekre, addig most minden korábbinál nagyobb feladatra vállalkozott.

„Egy barátom ötlete volt, hogy az F1-es bajnokokkal próbálkozzak. Semmi vesztenivalóm nem volt, ezért leveleket és e-mail-eket küldtem szét a világban az ötletemről, valamint az eddigi hasonló akciók sikeréről” – írta Pearce, kiemelve, hogy számos NASCAR-os személyiség és újságíró segített neki a kapcsolataival.

Kilenc év után most pedig elérkezett az akció beteljesedésének az ideje. „Hogy mi lesz a 22 aláírást tartalmazó, összesen 45 bajnoki címhez köthető sisakkal? Május 14-én az RM Sotherby aukcióján bocsátják árverésre, melyre Monte-Carlóban kerül majd sor. Remélhetőleg valaki, aki nagyra tartja a Forma–1 történetét és foglalkoztatja a nehéz helyzetben lévő gyerekek sorsa, komoly ajánlatot tesz majd rá” – tekintett előre az ötletgazda, aki az így befolyó adományt a Petty család által működtetett alapítványoknak, valamint a szintén NASCAR-os Jeff Gordon és Jimmie Johnson alapítványainak ajánlja fel.

Nehéz lenne eldönteni, hogy a sisakot a bajnokok aláírásai, vagy az azokat megszerző Pearce belefektetett munkája teszi-e valóban felbecsülhetetlen értékké…

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

khristiank
#3 khristiank 2016. április 27. 18:04  

hehe ez jóó! :)

kulcsarb
#2 kulcsarb 2016. április 27. 15:52  

először "Simson-sisak"-nak olvastam :D

http://goo.gl/dfLQcL

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. április 27. 13:16  

Komoly!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kevin Magnussen és Jolyon Palmer

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt

22016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája