300-nál húzták be a kéziféket…

írta: M4Sport
2016. március 04. 12:15
FOTÓ: ©xpbimages.com

Két teszthét, két furcsa hiba a Haasnál. Romain Grosjean tegnap nem saját rossz helyzetfelismerése miatt pördült meg többször is a teszten – a nap végére a franciának kissé megrendült a bizalma új autójában.

Az első teszthét viszonylag kevés akadályt gördített az újonc Haas-csapat útjába, amin az istálló tagjai meg is lepődtek kissé. Ami azonban akkor elmaradt, a második hét most alaposan bepótolta. Az őket órákra a garázsba záró különböző technikai gondok mellett két alkalommal a pályán hozta nehéz helyzetbe versenyzőjüket egy váratlan probléma. Az első héten a rosszul legyártott vezetőszárny szakadt le a célegyenesben minden előjel nélkül Romain Grosjean alatt, míg csütörtökön egy furcsa fékhiba okozott meglepetést a francia számára.

A francia előbb az ebédszünet előtt repült a 4-es kanyar kavicságyába, majd délután már az első órában egy újabb, nagy tempójú megpördüléssel indított. Kiderült, a 2014-es bevezetésekor a többi csapatnak is gondokat okozó elektronikus fékrendszer volt a hibás. „Ez egy bonyolult rendszer. 2014-ben a Lotusnál is volt vele problémánk” – magyarázta Grosjean, majd hozzátéve, nem volt kellemes érzés a második kicsúszása. „Nem számítottam arra, hogy valaki behúzza a kéziféket háromszázas tempónál… Ezt követően már húsz méterrel korábban kezdtem fékezni.”

Grosjean a nap végén aztán harmadszor is leállt: akkor olyan erősen hajtott rá egy rázókőre, hogy leállt a motorja. A három esetnél egyébként jelentős mértékben megsérült a padlólemeze is, amit még este is javítottak a csapat szerelői. „Meg tudjuk javítani, de túl sok pótalkatrészünk már nincs” – mondta Günther Steiner csapatfőnök. „Ha pozitívumot keresünk, azt mondhatjuk, hogy a szerelőink egyre jobban megismerik az autónkat, és egyre gyorsabbá is válnak. Megtanuljuk a leckéket ilyen módon. De el kell vinnünk a kocsit a határig ahhoz, hogy Ausztráliában már ne történjenek hasonló meglepetések.”

Grosjean egyébként jelezte, ha autójában csütörtökön már nem is bízott annyira, csapatában továbbra is hisz. „Melbourne-ig megoldjuk a problémát, ráadásul már érkezik az újítás péntekre” – fogalmazott.

A sorozatos problémák mindazonáltal nem tántorították el a Haast eredeti célkitűzéseitől. „Még nem látjuk, hol tartunk. A Mercedestől és a Ferraritól jócskán le vagyunk maradva, de remélem, hogy még így is elérhetjük azokat a helyezéseket, amiket célul tűztünk ki magunk elé: a középmezőnyt. Legalábbis ha minden összeáll Ausztráliáig” – jelentette ki Steiner.

A csapat alelnöke, Joe Custer hasonlóan vélekedik. „Már hónapokkal ezelőtt három célt tűztünk ki magunk elé, és minden dolgozónk felé ezt is kommunikáltuk. Először is szeretnénk megfelelően felkészíteni két autót, valamint a csapatot Melbourne-re. Másodszor biztonságosan akarjuk futtatni a kocsikat az edzéseken. Harmadszor pedig szeretnénk befejezni a versenyt. Az első célt már elértük, és ha mindhármat sikerül, az csodálatos lesz. Ausztráliában nem magától értetődő, hogy teljesítjük az edzéseket és a versenyt, ebben a sportágban ez nem így megy. Mindig könnyű persze többről is álmodni: ha pontot szereznénk, az már szinte nem is lenne normális, egy hihetetlen eredmény lenne. De nem ez a célunk, hanem, fő a fokozatosság” – magyarázta a Motorsport-Totalnak.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Balrog
#1 Balrog 2016. március 04. 12:25  

De azért bírom, hogy a múltja miatt egyből mindenki rákezdett, hogy mennyivel jobban járt volna a Haas Magnussennel és egyebek. :D

Utoljára módosítva: 2016. március 04. 12:26FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.21. 20:23

Amerikai Nagydíj – második szabadedzés

Beszámoló az eseményről

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak

02016.10.21. 19:33

Gyorsan reagált az FIA a lefulladó autók problémájára

Kifejlesztettek egy automatikus rendszert