6 versenytáv az új széles gumikkal – de mennyire gyorsak?

írta: M4Sport
2016. augusztus 05. 10:19
FOTÓ: ©Red Bull/Pirelli

Közel 1800 kilométert teljesítettek a Pirelli új prototípus abroncsai, melyekkel a pletykák szerint máris közelítenek a V10-es korszak köridőihez. A résztvevők szerint semmi sem maradhat titokban a riválisok előtt.

„Máris ízelítőt kaptunk abból, milyen gyorsak lesznek a 2017-es autók” – írta közösségi oldalán a Pirelli a Ferrarival és a Red Bull-lal lebonyolított kétszer kétnapos tesztsorozata zárásaként. A Scuderia hétfőn és kedden Fioranóban tesztelte az olaszok vizes pályára alkalmas széles gumijait, míg az osztrák istálló Mugellóban körözött két napon át a slickeken. A beszállító közel 1800 kilométert teljesített a négy nap során. A Ferrari saját pályáján összesen 285 kört, azaz 854 kilométert futott, míg a Red Bull 174 kört, 923 kilométert teljesített átmeneti autójával.

Sébastien Buemi a csütörtöki utolsó tesztnapon összesen 92-szer ért körbe a pályán, s miközben a gumikat próbálgatta, csapata a garázsban autója aerodinamikáján is dolgozott, hogy minél hatékonyabban tudja szimulálni a 2017-es leszorítóerőt. Ami a tempót illeti, hivatalos időeredményeket nem tettek közzé, egyes pletykák szerint azonban Buemi az elmúlt két napban a Michael Schumacher és Rubens Barrichello által a Ferrarival a 2000-es évek közepén jellemző eredmények közelébe került. Mindez annak ismeretében, hogy az akkori, V10-es motorral fölszerelt autók csupán 600 kilogrammot nyomtak, miközben a mostani gépek jóval 700 kilogramm fölött járnak, figyelemreméltó eredmény lenne.

A Pirelli elégedetten zárta a teszteket, és sok adata birtokában most visszatérhet a fejlesztői munkához.

Pirelli 2017, Red Bull, Sebastien Buemi

Nincsenek titkok

Korábban fölvetődött, a nekik segédkező három istálló a tesztek révén komoly helyzeti előnybe kerül riválisaival szemben 2017-re, mivel az olasz gyártó az ő iránymutatásaik szerint fogja fejleszteni abroncsait, miközben versenyzőik még úgy is képet kaphatnak arról, mi vár majd rájuk, hogy vakon tesztelnek.

Az érintettek azonban hangsúlyozták, a lehető legnagyobb fokú átláthatóságra törekszenek. „Megállapodtunk arról, hogy a Pirellivel állandó információkat adunk valamennyi csapatnak a 2017-es várható teljesítményekről, mégpedig az FIA támogatásával” – nyilatkozta a Red Bull főmérnöke, Paul Monaghan, még a tesztek előtt. „Két dossziét már be is adtunk, hogy informáljunk mindenkit az általunk elérni tervezett erőhatásokról. Azóta további információink is lettek a Pirellitől, amiket szintén belevettünk a szimulációkba, majd az eredményeket visszaküldtük nekik.”

„Mielőtt megkezdődne a 2017-es tesztelés, tehát máris komoly párbeszéd van az autók leszorítóerejéről, ezért nem hinném, hogy kellemetlen meglepetések lennének. A módszereket kidolgoztuk, és ezek a sportágat védik attól, hogy mi azt tegyük, amit csak akarunk, mégpedig a Pirellivel való egyeztetések nélkül. Hiszem, hogy minden rendben lesz jövőre.”

Hasonlóan vélekedett a tesztmunkát csak szeptemberben kezdő Mercedes technikai vezetője is. Az ő csapata szintén fejleszt egy nagy leszorítóerőt generáló átmeneti tesztautót. „Különleges helyzetben vagyunk, hiszen az autók a szabályok miatt ezúttal gyorsulnak, amihez hasonlót korábban még nem csináltunk. Ez széleskörű párbeszédet kíván a csapatok, a Pirelli és az FIA között, mert csak így érhetjük el, hogy pontosak legyenek az előrejelzéseink. Folyamatosan képben tartjuk a Pirellit, hogy ők az általunk fejlesztett autók teljesítményéhez tudjanak igazodni. Ha ez a folyamat működni fog, akkor biztos vagyok benne, hogy minden rendben lesz” – nyilatkozta Paddy Lowe.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary