A 11-ből 8 csapat már nem is akar 2017-es megújulást?

írta: M4Sport
2016. április 01. 14:48
FOTÓ: ©xpbimages.com

A mezőny tizenegy csapatából már csak három áll ki határozottan az autók 2017-es megújulása mellett. Ám hiába az ellenállás és a növekvő aggályok, az új szabályokat még így is rákényszeríthetik az istállókra.

Kezdetét vette az utolsó hónap. Miután januárban képtelenek voltak egyezségre jutni, a csapatok arról állapodtak meg, hogy április 30-áig tolják ki a 2017-es aerodinamikai szabályok véglegesítésének határidejét. Az új autók tervei gyakorlatilag készen állnak. Végül a McLaren által javasolt köztes megoldást választották, s ennek kapcsán már előzetes szimulációk is készültek. Ezek alapján összességében 3 másodpercet gyorsulnak majd az új gépek, melyekkel a kanyarokban megnövekedett tempó miatt rendkívüli, akár 5 G-snél is nagyobb erőhatás is éri majd a versenyzőket.

Egyes részleteket ugyanakkor még mindig tisztáznia kell az érintetteknek. Nem döntötték még el például, hogy a szélesebb gumik és autók megnövekedett légellenállása miatt 105 vagy 110 kilogrammra emelik-e a maximálisan elfogyatható üzemanyag mennyiségét. Nemrég a Renault jelezte, ha rajtuk múlna, ők teljes egészében el is törölnék az üzemanyaghatárt.

Könnyen lehet azonban, hogy mégsem ezek a részletek jelentik majd a legfőbb problémát. Az Auto Motor und Sport úgy tudja, a csapatok egyre szkeptikusabbak a megújulás kapcsán, s egyre inkább aggódnak annak rossz hatásai miatt – akárcsak a versenyzők. A tempó növekedése sokak szerint kevesebb előzést eredményez majd, mivel az aerodinamika hangsúlyosabbá tétele nehezebbé teszi a zavaros levegőben való autózást.

Ahhoz, hogy véglegesítsék a jövő évi új szabályokat, a 26 tagú F1 Bizottságban legalább 18 résztvevőnek áldását kell adnia rájuk. Az Auto Motor und Sport szerint azonban a bizottságban helyet kapó tizenegy istállóból valójában már csak mindössze 3 (!) áll ki teljes mellszélességgel a megújulás mellett: a motorja miatt hátrányban lévő, az új koncepciók kapcsán sok kutatást végző Red Bull és a McLaren, valamint az osztrákok testvércsapata, a Toro Rosso. A versenyzők bíráló megnyilatkozásaival, az új szabályokkal szemben mutatott szkepticizmusukkal együtt mindez legalábbis elgondolkodtató.

2017A még mindig legjobbnak számító Mercedes érthető okok miatt mindenféle szabályváltozást ellenez, s ahogy közelebb zárkózik hozzájuk a Ferrari, az olaszok is egyre makacsabbnak tűnnek. A kisebb gárdák mindeközben főként az anyagi vonzatok miatt nem vágynak egy újabb megújulásra: az új szabályok érkezésével már az idei szezon közepén át kellene állniuk az új projektre, a szükséges fejlesztések pedig nagyon sok pénzüket fölemésztik majd. Közülük a közelmúltban nem véletlenül hangoztatták többen is: a 2017-es reformok a tehetős gyári alakulatokat hozzák csak helyzetbe.

Vannak azonban más aggályok is a regulák kapcsán. Az új aerodinamikával megnövekvő kanyarsebességekkel a gumikat érő terhelés is jelentősen növekedni fog, és miután a Pirellinek már most is meggyűlik a baja abroncsai strapabíróságával (csak a guminyomás minimumértékének egekbe emelésével képes védekezni a hibák ellen), több csapat abban is kételkedik, új gumijaik megfelelnek-e majd az elvárásoknak.

Kétségekből és bizonytalanságból tehát továbbra sincs hiány. Ám ha mindez nem lenne elegendő, Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója kijelentette, a megújulásra szerinte a csapatok többségének ellenállása dacára is sor kerül majd. „Bernie és az FIA a szavazataikkal elméletben elháríthatja ezt a támadást” – utalt a tényre, hogy a 8 csapat vétójával is éppen 18-an lehetnek a megújulás mellett.

Úgy tűnik, a kérdésben most az dönt, Ecclestone-ék a csapatokkal való hatalmi harcukban ismét megpróbálnak-e rendíthetetlenek maradni. Az idén bevezetett új időmérő edzés kapcsán így jártak el (ti. hiába volt a csapatok többsége a 2015-es szisztéma visszahozása mellett, az FIA nem is jelölte meg ezt az utat opcióként) – s a következményeket nem sokat kell ecsetelni: a mezőny még Bahreinben sem győz háborogni az új rendszer megtartása miatt…

FIA
Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

p4x-639
#5 p4x-639 2016. április 01. 22:18  

személy szerint örülnék neki ha nem kezdenének valami radikális meggondolatlan változtatásba csak azért, hogy ne a Merci domináljon.
Azt a 3-5 másodperces javulást a jelenlegi autókkal is el lehetne érni, a jobb kinézethez se hiszem, hogy nulláról kéne kezdeni az autók aerodinamikáját.

BrettShaw
#4 BrettShaw 2016. április 01. 20:56  

5 ferfiből 4 ki nem állhatja a mosogatást. Na és?

F1890
#3 F1890 2016. április 01. 16:50  

16ról tolták 17-re. ezek barmok, de tényleg. másfél éve képtelenek megegyezni, most meg a pilóták is beleszóltak. megjegyzem jogosan. de nem 1 hónappal a végleges szabályok előtt kellett volna

ernike
#2 ernike 2016. április 01. 16:03  
_JuSuF_:
Ellenezzék is csak nyugodtan. Egy ilyen mértékű változást nem lehet következő évre bevezetni, emeletes faszság. Főleg így, hogy még abban sem tudtak megegyezni mit és hogyan akarnak. Idei év maximum feléig el kell dönteni, és leghamarabb 2019-ben bevezetni. Így nem csak a mostani csapatok tudnak felkészülni rá, hanem esetlegesen egy régi/új gyártó is beszállhatna. Mert ezt így senki nem fogja felvállalni.

Én is azt mondom, nem állnak vele sehogy nincs értelme elkapkodni. Amit be akarnak vezetni azzal én nem értek egyet.

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. április 01. 15:02  

Ellenezzék is csak nyugodtan. Egy ilyen mértékű változást nem lehet következő évre bevezetni, emeletes faszság. Főleg így, hogy még abban sem tudtak megegyezni mit és hogyan akarnak. Idei év maximum feléig el kell dönteni, és leghamarabb 2019-ben bevezetni. Így nem csak a mostani csapatok tudnak felkészülni rá, hanem esetlegesen egy régi/új gyártó is beszállhatna. Mert ezt így senki nem fogja felvállalni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához