A bajnoki siker kapujában Rosberg – lesz-e döntés Interlagosban?

írta: M4Sport
2016. november 09. 08:49
FOTÓ: ©xpbimages.com

A hétvégén bajnokot avathat a Forma–1: Nico Rosberg már Brazíliában felérhet a csúcsra. Lewis Hamilton az interlagosi átkának megtörésével próbál tenni ez ellen. Elmondjuk, mi kell a hétvégi döntéshez.

Mostantól már a saját kezében van a sorsa. Nico Rosberg idei 10. győzelmével Lewis Hamilton eredményétől függetlenül bebiztosíthatja élete első F1-es bajnoki címét. Ahhoz, hogy Brazíliában behozhatatlan előnyre tegyen szert, jelenlegi 19 pontos előnyét legalább 7 egységgel növelnie kell, azaz ennyivel több pontot kell szeretnie Lewis Hamiltonnál. Ha nem nyer, végső sikeréhez az is kell, hogy csapattársa leszoruljon a dobogóról – ilyesmit idén eddig mindössze két alkalommal, Kínában és Azerbajdzsánban láthattunk.

A statisztika Rosberg mellett szól. A német az előző két Brazil Nagydíjon a pole pozíciót és a győzelmet is megszerezte, ráadásul amióta Hamilton a csapattársa (2013), a britnek még sem az időmérő edzésen, sem a versenyen nem sikerült legyőznie őt.

Nem jó ómen Hamilton számára, hogy Interlagosban valóságos átok ül rajta. A brit eddigi pályafutása során összesen 23 különböző helyszínen nyert már, Bakut leszámítva (ahol idén először rendeztek versenyt) pedig minden aktuális versenypályán volt már első – kivéve Interlagost. Nyeretlensége már példaképéén, Ayrton Sennáén is túltesz. A brazilnak csak 8. nekifutásra jött össze hőn áhított hazai sikere (ő két helyszínen próbálkozott), míg Hamilton eddig összesen 9 alkalommal versenyzett Interlagosban, és még a dobogón is csak három alkalommal állt.

Rosberg és Hamilton interlagosi statisztikája

Rosberg Hamilton
10 rajt 9
2 győzelem 0
2 dobogó 3
2 pole pozíció 1
6 top 10 7

Hamilton eddig csak 26 körön keresztül állt az élen ezen a pályán. Csak összevetésképp: a vonatkozó statisztikát az aktuális mezőnyből Felipe Massa 183 fordulóval vezeti.

Hamilton 2007-ben a második helyről rajtolt, de már az első körben hibázott, és ezzel visszaesett 8.-nak. Aztán egy váltóprobléma miatt még reménytelenebb helyzetbe került. Elbukta a bajnoki címet. 2008-ban elegendő volt számára egy 5. hely a végső sikerhez, ám csapatával talán túlságosan is a biztonságra játszott azon a hétvégén, és majdnem ismét elvesztette a bajnokságot. Az esős időben az utolsó pillanatban szerezte meg az 5. pozíciót és élete első bajnoki címét. 2009-ben kimondottan jól versenyzett, a 17. helyről egészen a 3.-ra kapaszkodott fel az esővel is tarkított versenyen.

A legnagyobb esélye talán 2012-ben nyílt a győzelemre, ám a sokáig vezető Nico Hülkenberg hibájának ő is áldozatául esett. 2014-ben egy boxkiállás előtt megpördült a hosszú egyenes végén, miközben éppen esélye nyílt arra, hogy Nico Rosberg elé kerülve megszerezze a győzelmet. „Az előző két versenyen Nico rendkívül gyors volt. Tavaly viszont nagyon szoros volt, ha jól emlékszem hét század volt a különbség az időmérőn, úgy hogy gond volt a felfelé váltással az emelkedőn. Ki tudja, talán harmadszor szerencsém lesz” – nyilatkozta pechszériájáról Mexikóban.

Azért nem minden szól Hamilton ellen a hétvége előtt. A brit az előző két versenyen lehengerlő teljesítményt nyújtott, és esélyt sem adott Rosbergnek, aki Mexikóban ráadásul a gumikezeléssel is küszködött.

A mostani hétvége előtt a kérdés tehát az, vajon melyik Mercedes-versenyző sorozata folytatódik.

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

Ezt mondják a versenyzők:

Nico Rosberg: „Mexikó nem volt ideális, mivel – mint mindig –, ezúttal is nyerni mentem oda, de Lewis kicsit gyorsabb volt nálam egész hétvégén. Ezt olykor el kell fogadni, és meg kell elégedned a saját munkáddal. A hozzáállásomon nem változtatok, úgy kell folytatnom, ahogy a legjobb teljesítményt tudom kihozni magamból, vagyis továbbra is a győzelemére hajtok. Még két verseny van hátra, és ebben a sportágban bármi megtörténhet, szóval minden energiámat arra összpontosítom, amit befolyásolni tudok. Sao Paulóban jó formát mutattam eddig, általában izgalmasak az ottani versenyek. Már nagyon várom nagy csatát.”

Lewis Hamilton: „Elégedett vagyok az elmúlt két versenyen mutatott formámmal. Mindenki keményen dolgozott, és az autó is hibátlan volt. A tempóm egész évben megvan, csak nem mindig volt lehetőségem kiaknázni ezt. A bajnokságban szokatlan helyzetben vagyok, hiszen úgy harcolok, hogy azt sem tudom, hogy elérhetem-e a célt. Az egyik végkifejlet fájó lenne, a másik viszont nagy eredmény. F1-es pályafutásom kezdete óta már láttam olyat, hogy még az utolsó pillanatban is minden megváltozott, szóval a végsőkig küzdeni fogok. Még sosem nyertem Brazíliában, de ezen a hétvégén változtatni akarok ezen.”

Rosberg világbajnok, ha…

…1. lesz

…2. lesz, Hamilton pedig legfeljebb 4.

…3. lesz, Hamilton pedig legfeljebb 6.

…4. lesz, Hamilton pedig legfeljebb 8.

…5. lesz, Hamilton pedig legfeljebb 9.

…6. lesz, Hamilton pedig legfeljebb 10.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cybergyerek
#6 cybergyerek 2016. november 10. 00:07  

"a 17. helyről egészen a 3.-ra kapaszkodott fel az esővel is tarkított versenyen."

2009-ben magán a versenyen egy csepp eső se volt. az időmérőn viszont rendesen bekavart, össze-vissza vissza változott az intenzitása, ami miatt pl. hamilton és vettel is megszívta és ezért kellett nekik hátulról rajtolni.

FireWheel
#5 FireWheel 2016. november 09. 19:10  
027:
Én meg azt hogy rózsaszín lepkefingot tudok csinálni.

Én neg azt, hogy innentől kezdve csak intelligens, jóindulatú korrekt EMBEREK kommentelik ezt az oldalt... :)

MS_argo001
#4 MS_argo001 2016. november 09. 16:44  
027:
Én meg azt hogy rózsaszín lepkefingot tudok csinálni.

Kit mi foglalkoztat.

Oporto
#3 Oporto 2016. november 09. 14:09  
027:
Én meg azt hogy rózsaszín lepkefingot tudok csinálni.

Az álmoskönyv szerint:

Rózsaszín
- Naivság, már-már együgyûség.

Lepke
- Könnyedség, vidámság és tervszerûtlenség; a mának, a pillanatnak élsz. Ha lepkét megfogsz: egy váratlan körülmény több komolyságra kényszerít.

027
#2 027 2016. november 09. 12:26  
MS_argo001:
Ma azt álmodtam, hogy Rosberg bajnok lesz.

Én meg azt hogy rózsaszín lepkefingot tudok csinálni.

MS_argo001
#1 MS_argo001 2016. november 09. 12:09  

Ma azt álmodtam, hogy Rosberg bajnok lesz.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”