A csapatok a sarkukra álltak: Vissza a régi időmérőt!

írta: M4Sport
2016. április 07. 14:11
FOTÓ: ©xpbimages.com

Levelet írt Bernie Ecclestone-nak és Jean Todtnak a Forma–1 tizenegy csapata, s egyhangúan követelik az időmérő 2015-ös lebonyolítási módjának visszatérését!

Vissza Melbourne-be! Úgy tűnik, nem zárul eredménnyel az időmérő edzések újbóli átalakításáról szóló szavazás. A Motorsport és a BBC arról számolt be, hogy a mezőny valamennyi istállója aláírt egy levelet, melyben jelzik a régi rendszer visszahozatalát már végleg elvető FIA-nak, Bernie Ecclestone-nak, valamint a sportág kereskedelmi jogait birtokló CVC-nek, amiről már Ausztráliában is egyezségre jutottak: nem hibrid vagy összköridős kvalifikációt szeretnének, hanem vissza akarják hozni a régi, jól bevált szisztémát.

A felek legutóbb a bahreini futam előtt tanácskoztak e kérdésben, ám mivel a szövetség csak két választási lehetőséget tárt eléjük, s azok között nem szerepelt a korábbi szisztémához való visszalépés, arról állapodtak meg, hogy részletesebben is megvizsgálják az összköridős kvalifikáció bevezetésének lehetőségét, melynek ötletével az FIA állt elő.

Ma fax formájában várták, hogy az egyes csapatok hogyan szavaznak, ám ehelyett érkezett egy levél, melyben jelezték, nem tetszik nekik az új javaslat, aggasztónak találják, hogy a különböző internetes szavazásokon a szurkolók is határozottan ellene voltak, így már a soron következő Kínai Nagydíjra a korábbi rendszer visszaállítását kérik. Emellett azt is kiemelték, hogy hajlandóak tovább egyeztetni az időmérők lebonyolításának megreformálásáról, és még arra is , hogy teszteljenek bizonyos – akár radikális – ötleteket is, de csak azt követően, hogy már eldőlt a bajnoki címek sorsa. Változtatni legkorábban 2017-ben szeretnének, jól átgondolt, megfelelően előkészített módon.

Ritka pillanat, hogy valamennyi istálló teljesen egyetért valamiben, ám még korántsem biztos, hogy ezúttal elérnek vele bármit is. Az időmérő körüli huzavona ugyanis valójában nem az időmérő edzésről szól, sokkal inkább arról, ki irányít a sportágban. Ennek is köszönhető, hogy idáig húzódott már az ügy, ahogy az is, hogy mindkét oldal makacsul ragaszkodik álláspontjához, s képtelen engedni a másiknak.

Most az FIA és Ecclestone oldalán pattog a labda, és jól meg kell gondolniuk, mi lesz a következő lépés. Ha ugyanis engednek a csapatok nyomásának, saját hatalmuk megrendülését bizonyítják, ha viszont nem, könnyen lehet, hogy továbbra is a nyakunkon marad a csapatok, a versenyzők és a szurkolók által sem szeretett időmérős rendszer, s az ügy további károkat okoz a sportágnak.

FIA
Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

daviid
#3 daviid 2016. április 07. 18:08  

Kíváncsi vagyok, hogy mikor jutunk el odáig, hogy a csapatok bojkottálni fognak egy-egy eseményt, mert én lassan már azt sem tartom elképzelhetetlennek. Főleg akkor nem, ha az FIA, még ilyen heves tiltakozás közepette sem fogja belátni azt, hogy amit kitaláltak, az bizony rossz, és eléggé vakvágányon vannak jelenleg.
Értem én, hogy zavarná őket, ha most engednének a csapatok követelésének, de na! Nem az a közös cél, hogy minket nézőket, rajongókat szórakoztassanak minden második hétvégén? Az FIA-nak és Ecclestone-nak nem azért kell engedni most a csapatok nyomásának, hogy ezzel saját "hatalmukat" gyengítsék, hanem azért, hogy a józan ész mellett döntsenek. Azzal már alapból a gyengeségükről, a maguk butaságáról tesznek tanúbizonyságot, hogy olyan rendszer mellett kardoskodnak, mely két helyszínen is megbukott.
A másik: Ecclestone-nak mégis miért van beleszólási joga a Forma-1 alakulásába, miközben a sportág túlnőtt rajta? Ecclestone túl öreg már ehhez, alkalmatlan bármiféle munkára. Itt a tökéletes alkalom, hogy mindazon embereket leváltsák, akik már nem tudnak semmi lényegi dolgot tenni a sportág szebb jövőjéért. A pilóták is tudják, sőt maguk a rajongók is, hogy a Forma-1 vezetőinél szükséges egy személyzetcsere. Új emberek kellenek, akik megértik a modernkor követelményeit, és ami a legfontosabb, értenek ahhoz, hogy hogyan kell egy profi sportágat irányítani.

Utoljára módosítva: 2016. április 07. 18:09

claydavis
#2 claydavis 2016. április 07. 16:55  

Ecclestone pimp úr irányítása alatt max a sarokra, nem a sarkukra állnak.

Paberto
#1 Paberto 2016. április 07. 15:30  

Azt kene felfogniuk, hogy nem csak a csapatok vannak ezen az allasponton, hanem a szurkolok is. Szurkolok nelkul nincs penz, penz nelkul nincs F1. Ha csodbe akarjak vinni az egesz uzletet, jo uton jarnak.

HairHungary