A csapatok akarták – a padlólemezük bánta

írta: M4Sport
2016. augusztus 02. 08:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

A pályaszélesítésre vonatkozó szabályok hétvége során történő megváltoztatásának nyolc padlólemez látta kárát. Egy szabályvita következményei más szemszögből…

A versenyzés mellett a Német Nagydíj hétvégéjének túlnyomó része szabályváltoztatásokkal és a róluk szóló vitákkal telt. Az egyik központi témát a pályaszélesítésekre vonatkozó irányelvek jelentették. A Stratégiai Munkacsoport a hétvégét megelőzően azt javasolta, engedélyezzék a záróvonalakon történő túlfutásokat, mert ezzel elkerülhetőek az erről szóló viták, ám az FIA továbbra is szigorúan számlálta a kihágásokat.

Az egyes kanyarban elhelyezett érzékelők pénteken több mint száz pályaszélesítést regisztráltak, ezért a nagycsapatok fölháborodottan próbálták Charlie Whiting tudtára adni, nem elégedettek a módszerével, ők nem erről állapodtak meg megbeszélésükön. Az FIA versenyigazgatója kompromisszumos megoldásra szánta rá magát: szombaton jelezte, onnantól nem a fehér záróvonalat, hanem a pálya szélén lévő kerékvető külső szélét tekinti a határnak, és figyelmeztetésben csak az részesül, aki a zöld műfűre hajt.

Ami ezután következett, aztán igazolta, miért is engedett annyira nehezen az FIA a pályaszélesítés témájában. A versenyzők ezt követően előszeretettel rongyoltak végig az első kanyar kék-fehér kövein, amik összesen 8 autó padlólemezében tettek kárt az időmérőn.

„Ha túlmész a kerékvetőkön, a szegély annyira magas, hogy tönkre is teszed rajta az autódat” – kommentálta Whiting döntését Nico Hülkenberg, akinek csapata, a Force India nem támogatta a lazább szabályozást.

Az Auto Motor und Sport úgy tudja, a szélesítéssel az 1-es kanyarban az autók tempója akár 10 km/órával is megnőhetett, aminek viszont az időmérőn több sérülés volt az ára. Sebastian Vettel ilyen autóval teljesítette a kvalifikáció felét, miután a Q2 elején szélesre futott, de Hülkenberg padlólemeze sem maradt ép. Vasárnap reggel a Ferrari és a Force India mellett a McLaren, a Williams és a Red Bull is javítással volt kénytelen kezdeni a napját.

Hülkenberg esete olyannyira komoly volt, hogy kevés híján ki is zárták őt az időmérőről, mivel a méréseknél túlságosan hajlékonynak találták padlólemezét. Kiderült, a sérülés miatt. Andy Stevenson csapatmenedzser nem volt boldog. „Egy padlólemez javítása minden egyes alkalommal 35 ezer euróba kerül” – jelentette ki.

Hiába, a szabadságnak és a századmásodperceknek is ára van…

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

McLarenHonda
#1 McLarenHonda 2016. augusztus 02. 12:33  

Akkor végülis probléma megoldva.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást

22016.10.23. 16:01

Boullier elmondta, miért esett vissza a McLaren

Úgy érzi, a hullámzó teljesítménynek a pályákhoz van köze

02016.10.23. 15:26

Amerikai Nagydíj – rajtrács

Innen várja a mezőny a lámpák szabad jelzését!