A csapatok év végéig leváltanák Ecclestone-t?

írta: M4Sport
2016. április 18. 14:06
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sem az új időmérő körül kialakult hercehurca, sem az új szabályokon való vitázás elhúzódása nem tetszik a csapatoknak, akik állítólag már ez év végén megszabadulnának Bernie Ecclestone-tól…

„A hónap végén kifutunk az időből, és semmi sem fog változni” – Christian Horner jóslata ez a 2017-re tervezett szabályváltozásokról, melyeket ugyanazzal az egyhangú többséggel kellene elfogadniuk a résztvevőknek (április 30-ig), amire az utóbbi időben talán csak egyetlen esetben, a régi időmérős rendszer visszatérése kapcsán került sor.

A háttérben persze akkor sem a sportág, sokkal inkább a csapatok érdekei álltak – mint minden vitás kérdésben. A kvalifikációs mód körül zajló vita ugyanis valójában egyfajta összecsapás volt a nagy autógyártók és az FIA-t maga mellé állító Bernie Ecclestone között, melynek tétjét továbbra is a sportág fölött gyakorolt hatalom jelenti. Ecclestone 2014 óta folyamatosan újabb és újabb szabályváltozásokat szorgalmaz: ejtené a jelenlegi motorokat, fordított rajtráccsal rázná fel a Mercedes-uralom egyhangúságából a versenyeket – de mindenek előtt újra elvenné a csapatok döntéshozásban gyakorolt hatalmát, hogy ismét a saját elképzelései szerint alakíthassa „cirkuszát”.

Az Auto Motor und Sport most azonban arról számolt be, hogy az időmérőügyben aratott részsiker után a csapatok újabb ellentámadásra készülnek, mert megelégelték, hogy a sportág állandó szabályváltoztatásokat erőltet rájuk, miközben ők eurómilliókat ölnek az utcai autógyártás szempontjából értékes projektjeikbe, valamint hogy az állandó hatalmi harcok ellehetetlenítik, hiteltelenné teszik a kategóriák.

A leginkább a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne által vezetett érdekcsoportjuk Kínában a német lap szerint kilátásba helyezte, hogy bizalmatlansági szavazást indítsanak Bernie Ecclestone, a FOM ügyvezető igazgatója ellen. Arra kérnék a sportág többségi tulajdonosát, a CVC-t, hogy legkésőbb 2016 végéig távolítsa el a brit üzletembert pozíciójából. E lépés nem is lenne annyira meglepő: Marchionnéék érezhetően jó ideje azt szeretnék, ha a legnagyobb csapatok vehetnék át az irányítást a sportág fölött.

Ecclestone persze aligha hagyja magát – ezt már több ízben is jelezte. Bahreinben például meglepően jó kedéllyel beszélt arról, hogy az Európai Unió hamarosan a versenyjog megsértése miatt indíthat vizsgálatot a Forma–1 ellen. Még a Force India és a Sauber múlt évi, az igazságtalan, uniós jogokkal szembemenő döntéshozási rendszer, valamint az egyenlőtlen pénzelosztás kapcsán emelt panasza révén került képbe az EU, amely nemrég jelezte: ha a két csapat továbbra is szükségesnek érzi a vizsgálat elindítását, ők készen állnak.

Ecclestone-nak pont kapóra jönne mindez. Amennyiben bebizonyosodna, hogy az F1 az uniós joggal ellentétesen működik, érvényüket veszíthetik a csapatokkal kötött, 2020-ig szóló megállapodások, melyek a pénzelosztási rendszer mellett a jelenlegi döntéshozói struktúrát is meghatározzák. A Ferrari ezzel többek között híres vétójogát, történelmi bónuszait is elveszítené, de felbomlana a Stratégiai Csoport is, amivel pedig újra az FIA kezébe kerülne a kizárólagos szabályalkotási jog.

Jean Todt, a szövetség elnöke korábban elmondta, ha rajta múlna, csak az FIA irányítaná a sportágat, azaz az ecclestone-i forgatókönyv neki se lenne ellenére. „Mi nyugodtan tekintünk erre a folyamatra. A mi szempontunkból nem is történhetne ennél jobb dolog” – nyilatkozta Kínában.

Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

RobÚr
#9 RobÚr 2016. április 18. 22:39  

Azért a csapatok beleszólása nem véletlenül van. Ha BE elvárja a csapatoktól, hogy garantálják az indulásukat évekre előre, méghozzá a Ferrari pl. súlyos anyagi felelősséggel, akkor cserébe vagy azt kell biztosítani, hogy nem változnak a szabályok amíg érvényes a megkötött szerződés, vagy azt, hogy a szerződő csapat beleszólhat/vétózhat ez ügyben.
Milyen szerződés lenne az, hogy a FIA vagy FOM vagy akárki bármit kitalálhat a szerződés megkötése után, a másik meg köteles úgy cselekedni, különben 100 milliókat fizethet?
Vagy lehet úgy is, hogy a csapatok nem szólhatnak bele, de akkor nem is kötelesek indulni, bármelyik évben kiszállhatnak. Csak ekkor meg a FOM nem tud szerződni a pályákkal és a TV csatornákkal, mert mondjuk egy Ferrari és Merci mentes F1-ért töredék pénzt fizetnének.

Utoljára módosítva: 2016. április 18. 22:54

GreenHonda
#8 GreenHonda 2016. április 18. 21:08  
daviid:
Nekem van olyan megérzésem, hogy az egész mögött az áll, hogy a Ferrarinál érzik, hogyha az EU elkezd vizsgálódni az f1 működésével kapcsolatban, akkor kiderül sok olyan dolog, aminek nagyon nem kellene. Szerintem féltik a jelenlegi jogaikat, s ezért is "kell" minél előbb Ecclestone-tól is megszabadulniuk. Megjegyzem Ecclestone nyugdíjaztatásának már rég eljött az ideje, de! Ha ennek az lesz a következménye, hogy a nagy csapatok kezébe kerül az f1, akkor köszönöm szépen, inkább maradjon az öreg. Melyik sportágban van olyan, hogy a résztvevők uralják azt? Ha a Ferrari és a Mercedes kezébe kerülne a sportág irányítása, akkor én biztos leszek benne, hogy 1-2 éven belül a sportág végleg megfog szűnni, mert egész egyszerűen kifogják golyózni a kis- és középcsapatokat. Nagyon remélem, hogy az EU sikerrel fog járni, és a 2020-ig érvényes Concorde-megállapodást elfogják törölni, mert ezen a sportág jövője is múlik. Az F1-et egy független embernek kell irányítania (akinek vannak értelmes döntéshozói képessége a sportág szebb jövőjével kapcsolatban), és még véletlenül sem szabad adni semmilyen jogokat a csapatoknak a szabályok megalkotásában.

Ecclestone sajnos sokáig a csapatok mellett volt, nem kellett volna...

daviid
#7 daviid 2016. április 18. 19:17  

Nekem van olyan megérzésem, hogy az egész mögött az áll, hogy a Ferrarinál érzik, hogyha az EU elkezd vizsgálódni az f1 működésével kapcsolatban, akkor kiderül sok olyan dolog, aminek nagyon nem kellene. Szerintem féltik a jelenlegi jogaikat, s ezért is "kell" minél előbb Ecclestone-tól is megszabadulniuk.
Megjegyzem Ecclestone nyugdíjaztatásának már rég eljött az ideje, de! Ha ennek az lesz a következménye, hogy a nagy csapatok kezébe kerül az f1, akkor köszönöm szépen, inkább maradjon az öreg.
Melyik sportágban van olyan, hogy a résztvevők uralják azt? Ha a Ferrari és a Mercedes kezébe kerülne a sportág irányítása, akkor én biztos leszek benne, hogy 1-2 éven belül a sportág végleg megfog szűnni, mert egész egyszerűen kifogják golyózni a kis- és középcsapatokat.
Nagyon remélem, hogy az EU sikerrel fog járni, és a 2020-ig érvényes Concorde-megállapodást elfogják törölni, mert ezen a sportág jövője is múlik. Az F1-et egy független embernek kell irányítania (akinek vannak értelmes döntéshozói képessége a sportág szebb jövőjével kapcsolatban), és még véletlenül sem szabad adni semmilyen jogokat a csapatoknak a szabályok megalkotásában.

Utoljára módosítva: 2016. április 18. 19:19

trialboj
#6 trialboj 2016. április 18. 18:12  

"... amivel pedig újra az FIA kezébe kerülne a kizárólagos szabályalkotási jog."

Nem ez lenne a lényeg? Innentől pedig a csapatok azt csinálnak amit akarnak, nem szólhatnak majd bele semmibe.

GreenHonda
#5 GreenHonda 2016. április 18. 17:42  

"hogy a sportág állandó szabályváltoztatásokat erőltet rájuk"

amelyek azért vannak kedves istállók, mert mindig rinyál valaki ha nem megy neki a szekér és a dolgokat nem technikailag hanem politikailag akarjátok megoldani, a sok egyet nem értés amely megfigyelhető köztük, mégis mit várt? Nincs közös álláspontjuk a csapatoknak, így ne is várják, hogy valamit a kedvükre tegyenek, mert sosem lesz jó semmi

Utoljára módosítva: 2016. április 18. 17:42

GreenHonda
#4 GreenHonda 2016. április 18. 17:36  

Szép lesz, ha Mosley után Ecclestonet is eltávolítják a csapatok, aztán átalakul majd az F1 a ferka-merci-rb nagyok vezette demokratikus háborújává, ami egyébként a csapat összességét nézve egy monopol diktatúra lesz, saját érdekükre kialakított szisztémával

Utoljára módosítva: 2016. április 18. 17:37

GreenHonda
#3 GreenHonda 2016. április 18. 17:35  

"E lépés nem is lenne annyira meglepő: Marchionnéék érezhetően jó ideje azt szeretnék, ha a legnagyobb csapatok vehetnék át az irányítást a sportág fölött."

Na ez az aminek nagyon nem kellene megtörténnie

Rocketfinger
#2 Rocketfinger 2016. április 18. 16:34  

úgy van. a Ferrari veszítse el szépen az előjogait. Mr. E-t pedig szépen pi....zzák ki.

a mostani helyzethet képest az állatkertben a majmok szardobálása a szervezettség netovábbja...

cares
#1 cares 2016. április 18. 15:37  

Hát, ha ez igaz és meg is valósul, akkor semmi nem fog változni. Ugyanolyan rossz irányba fog haladni, mint eddig. A csapatok lesznek a saját maguk főnökei, totális érdekellentétek szerint. Mint ahogy most sem tudnak megegyezni semmiben (kivéve ezt az időmérős visszaállítást), később sem fognak tudni. De hát milyen legyen a forma 1 egy nem normális világban? Nem normális...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”