A csapatok még megnehezíthetik a Pirelli dolgát

írta: M4Sport
2016. augusztus 31. 15:34
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Pirelli Malajziában már új gumikat vetne be, ám könnyen előfordulhat, hogy a csapatok leszavazzák javaslatát, az első teszt után ugyanis egyesek kételkednek abban, hogy a váltás nem lesz hatással a teljesítményre. A gumiszállító eközben az FIA-tól kérhet segítséget…

A Belga Nagydíj szabadedzéseire minden csapat két extra szett gumit kapott. Ezek jelöletlen lágy keverékek voltak, oldalfaluk szerkezetét azonban módosították, hogy ellenállóbbak legyenek a külső behatásokkal szemben. A Pirelli F1-es szerepvállalása első éve óta folyamatosan javítani akar ezen a téren, legutóbbi lépésre pedig Sebastian Vettel ausztriai defektje után szánta el magát.

A spái teszten elsősorban azt akarták bizonyítani a csapatoknak, hogy a keverék megváltoztatása nem lesz hatással a teljesítményre, éppen ezért már az október elején rendezendő Maláj Nagydíjon be akarják vetni őket. Hogy a csapatok még jobban megismerjék az új keveréket, a Pirelli az olasz hétvégén is rendelkezésükre bocsátja azt, bízva abban, sikerül meggyőznie őket saját igazáról, ahhoz ugyanis, hogy a váltásra sor kerüljön, mind a 11 istálló belegyezésére szükség lesz.

Most azonban úgy tűnik, ezt nem kapják meg, a Motorsport információi szerint ugyanis már két csapat is jelezte, vannak fenntartásai az új gumikkal szemben. „Éppen most küldtük el a saját visszajelzésünket, és azt kell mondjam, a változás eléggé jelentős” – nyilatkozta névtelenül az egyik technikai igazgató. „Azt hittük, a teszt egyértelmű volt, igen ezt a szót használták, de megerősíthetem, hogy számunkra határozottan nem volt az. Legalább 150 kilométert mentünk, és jól összevetettük őket a sima lágyakkal. A versenyzőink ugyanazt mondták.”

„Úgy láttuk, ezek a gumik visszalépést jelentenek a teljesítmény tekintetében, ebben pedig mi nem vagyunk érdekeltek. Ezek az abroncsok alapvetően közelebb álltak a közepeshez, mint a lágyhoz. A pilóták pontosan így írták le őket, az időeredményekből is erre következtethetünk. Nem mondanám, hogy ez egy kisebb változtatás volt” – tette hozzá a szakember.

Az ügy azonban még bonyolultabbá válhat, hiszen ahogyan a csapatok is keresztbe tehetnek a Pirellinek, úgy adott esetben a gumigyártó is érvényesítheti akaratát a szavazástól függetlenül, ehhez azonban a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) segítségére lenne szüksége. A testület vezetői ugyanis a csapatok beleegyezése nélkül is bevezethetnek évközi szabálymódosításokat, ha azok a biztonság javítását célozzák. A gumiszállító pedig „kijátszhatja a biztonság-kártyát”.

Ezt nemrég Isola is jelezte. „Ahhoz, hogy év közben változtassunk valamin minden csapat beleegyezésére szükség van, ellenkező esetben pedig el kell mennünk az FIA-hoz, és jeleznünk kell, hogy biztonsági kérdésről van szó. Ha mindenki egyetért, akkor a bevezetés mondhatjuk, automatikus lesz” – mondta az olasz sportvezető, akinek hivatalos levelet kell írnia a testülethez, melyben jelzi, hogy a jelenlegi gumik nem biztonságosak, ha valóban ezt az utat akarja járni.

Érdekesség, hogy a szövetség és a Pirelli között sem tökéletes az egyetértés, a gumiszállító ugyanis többször jelezte, bizonyos pályákon le kellene cserélni a rázóköveket, az osztrák futammal kapcsolatban viszont kiderült, ezeken a megszokott terhelés érte a gumikat. Vagyis nem ezekben kell keresni a gumim meghibásodásának okát…

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

kulcsarb
#1 kulcsarb 2016. augusztus 31. 17:12  

"hivatalos levelet kell írnia a testülethez, melyben jelzi, hogy a jelenlegi gumik nem biztonságosak"

és vajon mekkora büntetést kellene kapnia a Pirellinek, hogy több éve folyamatosan NEM BIZTONSÁGOS gumikat ad a mezőnynek?
és akkor a MINŐSÉGRŐL még nem is beszéltünk,

szerintem csak úgy lehetne egyetlen gumigyártó, ha előtte két gumigyártó van, akik versenyre vannak kényszerítve,
amelyiknek az év végén jobb a gumija, az lehet egyetlen gumigyártó,
természetesen ugyanazt a gumit kell továbbra is gyártania,PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

02016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"