A csapatok úgy tűnik, nem kérnek az új időmérőből (sem)

írta: M4Sport
2016. április 07. 12:21
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiába beszéltek a hétvégén konstruktív egyeztetésről, úgy tűnik, a csapatok csütörtökön az összesített köridős időmérőrendszerre is jó eséllyel nemet fognak mondani.

Eljött a szavazás napja. Bahreinben a vasárnapi verseny előtt jó másfél órán át tanácskozott a tizenegy istálló vezetője, az FIA elnöke, Jean Todt és a FOM-ot képviselő Bernie Ecclestone az év eleje óta központi témának számító időmérő kérdéséről, és bár egy új megoldási javaslat előkerült, döntés csupán arról született, hogy csütörtökön szavaznak ez ügyben. Az FIA két választási lehetőséget ajánlott csupán: módosítják a jelenlegi rendszert, s a Q3-at visszaállítják a régi rendszerre, vagy bevezetik az úgynevezett összesített időeredményes szisztémát, melynél mindhárom edzésrészben két-két próbálkozása lenne a versenyzőknek, s ezek összege döntene a kiesésről, illetve a rajtsorrendről.

A Motorsport arról számolt be, hogy négy csapat, a Red Bull, a Toro Rosso, a McLaren és a Williams jelentheti majd a mérleg nyelvét, s minden jel arra utal, hogy ők nemet fognak mondani az új javaslatra. Az is (részben) ezen csapatok vétójának köszönhető, hogy Ausztrália óta nem történt változás időmérőügyben: a legutóbbi szavazáson azért mondtak nemet a hibrid időmérőre, mert így tiltakoztak az ellen, hogy az FIA levette a lehetőségek listájáról az általuk favorizált 2015-ös rendszert.

Az Autosport eközben forrásaira hivatkozva már tényként közli, hogy bár az istállók a Bahrein óta eltelt napokban részletesebb elemzést is végeztek az összesített körös időmérőről, végül úgy döntöttek, ellenzik azt. Ők továbbra is a régi rendszer visszatérését követelik – akárcsak a versenyzők, akik hangot is adtak az új javaslattal kapcsolatos nemtetszésüknek.

Bob Fernley, a Force India helyettes csapatvezetője a Motorsportnak arról beszélt, három nagycsapat véleménye határozza majd meg leginkább, merre tovább – ők ugyanis legalább annyira konokul ragaszkodnak saját elképzelésükhöz, mint Todt és Ecclestone. „Van három istálló, amelynek nagyon-nagyon nem tetszik a mostani folyamat. Ha ők elégedettek lennének, és a többi csapat egyetértene velük, az első akadály már elhárulna, hiszen százszázalékos egyetértésre van szükség. De Bernie-n és Jeanon múlik, hogy elégedettek lesznek-e” – magyarázta.

Egy ismerős történet…

Az összesített időmérős rendszer nem új keletű az F1-ben. 2005-ben egy hasonló szisztémát vezettek be. Akkor szombaton és vasárnap is tartottak kvalifikációt – mindkettőn egy-egy kört teljesíthettek a versenyzők (vasárnap már a futam első etapjára megtankolt autóval), s a két időeredmény összege döntött a rajtsorrendről. A rendszer mindössze hat hétvégét élt meg, mivel a tévétársaságok a szombati időmérő nézettségének csökkenésére, valamint a közvetítési idő megnövekedése miatt panaszkodtak. A módosítás emellett nehezen követhető volt, nem nyerte el a szurkolók tetszését, ráadásul a kívánt hatást sem érte el igazán.

Bár a mostani javaslat merőben eltér az akkori rendszertől, a két eset között mégis több hasonlóság mutatkozik. 2004 végén is Bernie Ecclestone állt elő a küzdelem fölrázásának szükségességével – akkor is egy csapat, a Ferrari nyomasztó dominanciája miatt. A brit már akkor is fölvetette az úgynevezett időballasztos elképzelését, s végül egy kompromisszumos újítást vezettek be helyette. A helyzet végül csak 2006-ra rendeződött igazán: a most félredobott, három felvonásos időmérő edzés bevezetésével…

Vajon most lesz-e megoldás?

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Paberto
#5 Paberto 2016. április 07. 15:33  
nemetadis:
Hozzák vissza a 03-05 között használt egy körös rendszert az volt eddig a legjobb. 1 lehetőségnél ha hibázik valaki akkor bukta a jó rajthelyet. A Mercédesz domináns marad bárhogy módositják az időmérőket.

Ja, ha leesik az eso a vegen, akkor meg azok szivtak meg akik meg nem voltak kint. A tavalyi rendszerben legalabb mindenkinek ugyanugy van lehetosege reagalni az idojarasra is.

Kepano
#4 Kepano 2016. április 07. 15:30  
ernike:
Végre jó ügy érdekében harcolnak a csapatok. Hajrá! Drukkolok hogy a jó öreg tökéletes időmérőrendszer visszajöjjön.

Naiv vagy

ernike
#3 ernike 2016. április 07. 13:30  

Végre jó ügy érdekében harcolnak a csapatok. Hajrá! Drukkolok hogy a jó öreg tökéletes időmérőrendszer visszajöjjön.

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. április 07. 13:28  
nemetadis:
Hozzák vissza a 03-05 között használt egy körös rendszert az volt eddig a legjobb. 1 lehetőségnél ha hibázik valaki akkor bukta a jó rajthelyet. A Mercédesz domináns marad bárhogy módositják az időmérőket.

Ezzel a gumirendszerrel nem fog működni az egykörös időmérő, mivel az kerülhet előnybe aki a legkésőbb kezdi meg a gyorskörét, mivel akkor gumizódik fel legjobban a pálya.

Eddig nem támogattam, de mostmár másképpen gondolok a tankolásra, csak jobb lenne visszahozni márcsak azért is mert ezzel visszahozhatják a tartós gumikat, továbbá egy olyan kasztnival ami nem hozza hátrányba a mögötte autózott, jelenleg valóban túl sok tényező hátráltatja az akciót.

Utoljára módosítva: 2016. április 07. 13:31

nemetadis
#1 nemetadis 2016. április 07. 13:19  

Hozzák vissza a 03-05 között használt egy körös rendszert az volt eddig a legjobb.
1 lehetőségnél ha hibázik valaki akkor bukta a jó rajthelyet. A Mercédesz domináns marad bárhogy módositják az időmérőket.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

rajt

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

12016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”