A fejükre nőnek a tinik? – Ricciardót ez nem frusztrálja

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. november 18. 10:04
FOTÓ: ©xpbimages.com

Újra mindenki Max Verstappenről beszél, miközben Daniel Ricciardónak ezúttal sem jut a rivaldafényből. Testközelből éli meg az F1-es generációváltást – ám elmondása szerint ez kicsit sem aggasztja őt.

Max Verstappen úgy, ahogy van, a feje tetejére kezdi állítani a Forma–1-et. Csupán második szezonját teljesíti, máris több haragosa van, mint sok versenyzőnek pályafutása végén. Már bemutatkozása előtt módosítottak miatta egy szabályt (szuperlicenc-szabály), a közelmúltban pedig agresszív vezetési stílusával olyannyira felbőszítette tapasztalatlan kollégáit, hogy azok panaszkodására az FIA újabb szabálymódosítást hajtott végre (ezúttal az előzésre-védekezésre vonatkozóan). Brazíliában ráadásul azt is megmutatta, hogy pozitív értelemben is képes újítani – azóta is furcsa versenyíveitől és merész előzéseitől hangos a szaksajtó.

Miközben alkalmazásának bejelentésekor még azért támadták a hollandot (pontosabban inkább a Red Bullt), mert tizenévesként próbál szerencsét a férfiak elitkategóriájában, ma már csak a csodálkozás kapcsán kerül szóba az életkora – ráadásul egyfajta lavinát is elindított a megjelenése. A következő évnek úgy vág neki az F1, hogy a mezőnyben mindjárt három 20 év alatti versenyző foglal helyet: Esteban Ocon 19 évesen mutatkozhatott be idén, míg Lance Stroll 18 évesen érkezik meg 2017-ben.

Niki Lauda a minap rámutatott: a mezőny régebbi tagjait érezhetően kezdi bosszantani az új generáció pimaszsága, másfajta szemléletmódja, ami az egyre gyakoribb kritikákból és feszültségekből is kitűnik. Az új generáció „támadásának” Daniel Ricciardo testközelből lehet a szemtanúja: Verstappen csapattársaként neki folyamatosan, köntörfalazás nélkül kell helytállnia rutinos versenyzőként.

Elmondása szerint őt azonban nem frusztrálja ez a helyzet – sőt! „Én nem érzek nyomást. A versenyzők egyre fiatalabbak lesznek, de klassz, hogy friss energiát hoznak a sportágba. A fiatal generáció minden sportágban erős. Számítok rá, hogy ahogy fejlődnek, úgy válnak kihívókká. Én élvezem ezt, jó látni, hogy jön a sok új versenyző.”

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerint Ricciardónak csak jót tett, hogy Verstappen lett a csapattársa. már többször is hangoztatta, új szintre lépett az ausztrál a fiatal tehetség megérkezésével. „Ricciardo egy értelmes és okos fickó. Tudja, hogy teljesítenie kell. Folyamatosan érdeklődik Verstappen adatai iránt, és a versenyeken is tudni akarja, mikor hol lassabb nála. Mozgósítani tudja a tartalékait miatta” – nyilatkozta a közelmúltban.

Abban, hogy a tehetségek egyre fiatalabb korban, ennek ellenére egyre felkészültebben kerülnek be az F1-be, nem kis szerepe volt a Red Bullnak, mely utánpótlásprogramjával úttörőnek számított, s akiket azóta egyre több istálló (ld. Mercedes) igyekszik lemásolni.

Ricciardo 20 esztendősen debütált Red Bull-tehetségként az F1-ben, és elmondása szerint még ma sincs jobb iskola az energiaitalosokénál. „Szerintem a Red Bullé a legjobb program. Amikor csatlakoztam hozzájuk, mindent megadtak nekünk. tény, hogy nagy a nyomás, de a legnagyobb figyelmünk arra irányul, hogy versenyezzünk és nyerjünk. A fizikai felkészülésben is sokat segítenek, ahogy a mentális dolgokban, a médiával kapcsolatos felkészülésben is – vagyis mindenre figyelnek. Valóban felkészítenek erre a nagy show-ra. És szerintem ők nagyobb figyelmet fordítanak erre, mint mások” – vélekedett.

Ami a Verstappen által jelentett fenyegetést illeti, Marko egyébként nem félti Ricciardót. Szerinte már debütálásakor kiderült, hogy az ausztrált is kemény fából faragták. „Már a Toro Rossónál volt egy-két időmérős eredménye. Bahreinben például úgy lett hatodik, hogy az autó nem is lett volna képes erre. Párszor láthattunk ilyet tőle. Még a HRT-nél is, amikor elsőre legyőzte Liuzzit, aki sokkal tapasztaltabb volt. És a módszeres munkájával is meggyőzött. Ha eleinte hátrányban is volt, addig dolgozott, amíg nem ő került előre.”

Az elkövetkező években aligha lazíthat majd…

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

kayassine
#2 kayassine 2016. november 18. 16:10  

Ha Ric jövőre Verstappen előtt végez a pontversenyben, már az is komoly teljesítmény lesz.

Balrog
#1 Balrog 2016. november 18. 10:18  

Egyébként nem mintha a jobb képességű pilóták ne tudnának úgy versenyezni, mint a "tinik", egyelőre Verstappen is inkább látványos, mint eredményes és már ő maga is mondta, hogy ha a bajnoki cím lenne a tét, akkor visszavenne és a következetességre törekedne.

Pont múltkor jutott eszembe pl. Kobayashi debütálása Interlagosban, először a bajnoki címért hajtó Button panaszkodott rá, hogy a féktávon későn irányt váltva védekezik, ezért el kellett engednie, utána pedig megröptette a honfitárs Nakajimát egy szintén késői és erőszakos megmozdulással. De előbb-utóbb mindenkinek megváltozik a mentalitása (sajnos, bár ez nézőpont kérdése).

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

42016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra