A Ferrari Brawnt akarja?

írta: M4Sport
2016. július 18. 12:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

Olasz sajtóértesülések szerint a Ferrari felvette a kapcsolatot korábbi technikai igazgatójával, Ross Brawnnal, aki adott esetben visszatérhet a felzárkózni vágyó csapathoz és új szerepkörben, tanácsadóként segítheti azt.

Brawn egyike a királykategória legsikeresebb szakembereinek: az 1990-es években a Benettonnal ért fel a csúcsra, majd a Ferrarihoz igazolt, ahol a hat konstruktőri és öt egyéni világbajnoki diadalt hozó Schumacher-korszak egyik alapembere volt, 2009-ben pedig saját csapatát vezette sikerre. Később a Mercedes gyári alakulatát irányította, és fektette le a mai dominancia alapjait.

2013-as visszavonulása óta nemigen mutatkozott a Forma–1 közelében, igaz, többször felvetették, őt kellene kinevezni a sportágat vezető független testület élére. Emellett több csapattal is szóba hozták, a pletykák azonban eddig nem nyertek igazolást. A napokban ismét felmerült, hogy visszatérhet a királykategóriába, mégpedig legszebb sikerei helyszínére, a Ferrarihoz. A cég első embere, Sergio Marchionne ugyanis szeretné, ha csatlakozna hozzájuk.

Az elnök a múlt héten az F1-es csapat főhadiszállására látogatott, ahol a Motorsport információi szerint a karosszériáért és az erőforrásért felelős részlegek vezetőivel egyeztetett, miután a három fő problémát továbbra sem sikerült megoldani. Ezek az aerodinamikai hatékonyság hiánya (legalábbis a Mercedeshez és a Red Bullhoz képest), a gumikezelési gondok, és a megbízhatósági hibák száma.

Mivel a vörösök a vártnál gyengébben kezdték az évet, korábban felmerült már, hogy az elnök meneszti csapatvezetőjét, Maurizio Arrivabenét, a legfrissebb hírek szerint azonban bízik az olasz szakemberben. Változások azonban történhetnek a vezetőségben, és itt kerül a képbe Brawn, aki egyfajta tanácsadóként segíthetné a Ferrarit. Az olasz Motorsport információi szerint a Scuderia vezetői már fel is vették a kapcsolatot a „nyugdíjas éveit töltő” brit szakemberrel.

A portál cikke kiemeli, Brawn már nem vágyik arra, hogy folyamatosan a csapattal utazzon az év 21 hétvégéjén, a tanácsadói szerep azonban hízelgő lehet számára, ebben az esetben ugyanis a háttérből segítheti a Ferrari munkáját: nem kellene elutaznia a versenyhétvégékre (vagy legalábbis nem kellene folyamatosan az utazó csapattal tartania), csak a fontos megbeszéléseken venne részt.

Arra, hogy nem vágyik egy utazó mérnök munkájára, június végi interjújában is utalt, röviddel azután, hogy leszögezte, ennek ellenére nem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy nap még visszatér a királykategóriába. „Kizárni semmit sem szoktam. De jelenleg nagyon elégedett vagyok az életemmel. Eddig semmilyen lehetőség nem érkezett, amely igazán érdekelt vagy a visszatérésre sarkallt volna. Amíg az F1-ben dolgoztam, éjjel-nappal ezért éltem. Nem vagyok biztos abban, hogy ezt még egyszer tudnám ilyen módon csinálni” – mondta a Sky Sportsnak.

Oszd meg!

21 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Nigel
#21 Nigel 2016. július 19. 15:38  
Zasalamel:
Ez nem ilyen egyszerű ahogy írtad, az se jó ha évről évre változtatnak a rendszeren. Brawn a múlt héten pont nyilatkozta is h fontos h türelmesek legyenek, mert a siker nem jön egyből. A merci csapata is csak 3 év után találta meg az összhangot, előtte ők is a sötétben tapogatóztak.


Természetesen akkor sem lenne várható azonnali eredmény, de a lényeg, hogy legalább jó irányban haladnának. Az előbb-utóbb meghozza a sikert. Először egy-két futamgyőzelem formájában, majd pár év múlva a világbajnokságot is megcélozhatnák.

Jelenleg azonban semmi tervszerűséget nem vélek felfedezni a Ferrarinál. Az ahogy esik, úgy puffan elv érvényesül náluk. Be kellene látniuk, hogy ez így nem mehet tovább, és le kellene vonniuk a konzekvencát. Ám ameddig erre nem képesek, és egy álomvilágban ringatják magukat, addig persze az eredmények is elmaradnak.

Utoljára módosítva: 2016. július 19. 15:44

HannaLill
#20 HannaLill 2016. július 19. 08:31  

Azért ahhoz a csapathoz kellet ám a Patkány is !!!! Mielőtt még Brawn lenne az isten!!!!

Zasalamel
#19 Zasalamel 2016. július 18. 23:18  
Nigel:
Ez a kocsi se nem gyors, se nem megbízható. Minden téren súlyos hiányosságai vannak. Személyi változásokra lesz szükség, mert ez így nem mehet tovább. Egyre lejjebb csúsznak az olaszok a lejtőn, és ha tenni akarnak ellene, akkor komoly erősítésbe kell kezdeniük. Brawn szerződtetése például jó lépés lenne ebbe az irányba. De ha ő esetleg mégsem vállalná, rajta kívül is van egy csomó kitűnő szakember. Őket kellene valahogy a Ferrarihoz csábítani. Gondolom, a pénz nem lehet akadály, mint ahogy eddig sem volt az.

Ez nem ilyen egyszerű ahogy írtad, az se jó ha évről évre változtatnak a rendszeren. Brawn a múlt héten pont nyilatkozta is h fontos h türelmesek legyenek, mert a siker nem jön egyből. A merci csapata is csak 3 év után találta meg az összhangot, előtte ők is a sötétben tapogatóztak.

Utoljára módosítva: 2016. július 18. 23:24

Nigel
#18 Nigel 2016. július 18. 22:02  
Zasalamel:
Sztem nem esik nehezükre megbízható autót csinálniuk csak most a tempót helyezték előtérbe a megbízhatóság rovására. Inkább az a baj h gyors autót nem nagyon tudnak elkészíteni.


Ez a kocsi se nem gyors, se nem megbízható. Minden téren súlyos hiányosságai vannak.

Személyi változásokra lesz szükség, mert ez így nem mehet tovább. Egyre lejjebb csúsznak az olaszok a lejtőn, és ha tenni akarnak ellene, akkor komoly erősítésbe kell kezdeniük. Brawn szerződtetése például jó lépés lenne ebbe az irányba.

De ha ő esetleg mégsem vállalná, rajta kívül is van egy csomó kitűnő szakember. Őket kellene valahogy a Ferrarihoz csábítani. Gondolom, a pénz nem lehet akadály, mint ahogy eddig sem volt az.

Utoljára módosítva: 2016. július 18. 22:14

Go.Michael
#17 Go.Michael 2016. július 18. 21:51  

Amikor először olvastam ezt a hírt ma, hihetetlenül megkönnyebbülést éreztem. Plusz ott láttam egy Schumi - Brawn képet, ami egy győzelem után készült, amikor Michael levette a sisakot. Micsoda egy páros volt atya ég... Brawn kitalálta a taktikát, bármennyire hajmeresztő volt, Schumi pedig véghez vitte.

Ez az ember részt vett a ferrari felvirágoztatásában, Brawn GP, Schumival pedig letették a merci alapjait, sajnos utóbbit ma már sokan elfelejtik. Vérében is forma 1 folyik, nagyon remélem újra vörös overált húz és rendet rak a csapat háza táján. Nekem az ő neve egyenlő a sikerrel. Olyan mintha veszel egy újságot és benne van egy Jordan kártya, egyik legjobb a szakmájában, de talán a legjobb.

Zasalamel
#16 Zasalamel 2016. július 18. 21:02  
Nigel:
Négy évbe telt a vébé cím megszerzése, de már a második évtől érezhető volt a javulás. ’97-ben MS már harcban volt a világbajnokságért, és egyetlen év leforgása alatt, a gyorsaság mellett, rengeteget sikerült elérni a megbízhatóság terén is. MS ’97-ben mindössze kétszer volt kénytelen feladni a versenyt műszaki hiba miatt, ami bámulatos fejlődés. Vettel is most sokkal előkelőbb helyen lenne a pontvadászatban, ha nem sújtotta volna oly sok technikai probléma. Először ezt kellene kiküszöbölni, mert egy megbízhatatlan kocsival nem lehet világbajnokságot nyerni.

Sztem nem esik nehezükre megbízható autót csinálniuk csak most a tempót helyezték előtérbe a megbízhatóság rovására. Inkább az a baj h gyors autót nem nagyon tudnak elkészíteni.

sztárvorsz
#15 sztárvorsz 2016. július 18. 20:56  

Véleményem szerint ha csak tanácsadó lenne, segíthetne némileg megvilágítani a dolgokat, de végső soron a csapatvezetés hozza meg a dontéseket, nekik van teljes rálátásuk a dolgokra, nekik kell építeni a saját talasztalataikra és fejlődni.

SANI{Ó
#14 SANI{Ó 2016. július 18. 19:55  

Newey nyilatkozta, hogy felcsigázták az érdeklődését a 2017-es szabályok.....csak halkan súgom, lejárt a Red Bull elhagyása utáni tiltó moratórium....

Nigel
#13 Nigel 2016. július 18. 19:42  
velorex:
Azzal a gárdával felépíteni, ami átment a Benetton-tól nem volt annyira nehéz, de az is négy évbe tellett. Hasonló időt vett igénybe a Renault beérése is amíg vb.-i címet szereztek.


Négy évbe telt a vébé cím megszerzése, de már a második évtől érezhető volt a javulás. ’97-ben MS már harcban volt a világbajnokságért, és egyetlen év leforgása alatt, a gyorsaság mellett, rengeteget sikerült elérni a megbízhatóság terén is.

MS ’97-ben mindössze kétszer volt kénytelen feladni a versenyt műszaki hiba miatt, ami bámulatos fejlődés. Vettel is most sokkal előkelőbb helyen lenne a pontvadászatban, ha nem sújtotta volna oly sok technikai probléma.

Először ezt kellene kiküszöbölni, mert egy megbízhatatlan kocsival nem lehet világbajnokságot nyerni.

Utoljára módosítva: 2016. július 18. 19:48

velorex
#12 velorex 2016. július 18. 19:10  
Nigel:
Newey ékes bizonyítéka annak, hogy folyamatosan meg lehet újulni. Ez egy komoly szakmai kihívás lenne Brawn számára, nem mellesleg anyagilag sem járna rosszul. Ha érez magában kellő erőt, türelmet és elhivatottságot, akkor meg kellene próbálnia. Anno szinte a nulláról építette fel a csapatot, és már többször bebizonyította, hogy meg tud felelni a kényes feladatoknak is. A tapasztalatával és a tudásával komoly segítségére lehetne a csapatnak. Mindazonáltal nem várja el senki sem egy tanácsadótól, hogy egy team megmentője legyen.

Azzal a gárdával felépíteni, ami átment a Benetton-tól nem volt annyira nehéz, de az is négy évbe tellett. Hasonló időt vett igénybe a Renault beérése is amíg vb.-i címet szereztek.

kulcsarb
#11 kulcsarb 2016. július 18. 18:24  
trialboj:
Ha Brawn kicsit is jó arc, és a kihívást keresi a Mekihez jön. Azt a csapatot okkal nagyobb dicsőség lenne a pont zóna széléről, az élmezőnybe kormányozni, mint a ferkát 2 hellyel előrébb. Persze Mekinél nem sokat tudna tenni a motor fejlesztéssel, de már többször is bebizonyosodott, hogy a kasztni és egyéb lényeges elemek, sincsenek csúcsra járatva, mint pl a RBnál.

Ron Dennis nem biztos hogy komálná az ötletedet :D

Utoljára módosítva: 2016. július 18. 18:25

Nigel
#10 Nigel 2016. július 18. 18:19  
HannaLill:
Felmelegítve csak a töltött káposzta az igazi!!! Ez egy veszélyes visszatérés lenne mert : Ha nem jönnek az eredmények akkor hatalmas erkölcsi és szakmai bukta lesz amelyről sokkal többet fognak majd beszélni mint a sikereiről.

Newey ékes bizonyítéka annak, hogy folyamatosan meg lehet újulni. Ez egy komoly szakmai kihívás lenne Brawn számára, nem mellesleg anyagilag sem járna rosszul.

Ha érez magában kellő erőt, türelmet és elhivatottságot, akkor meg kellene próbálnia. Anno szinte a nulláról építette fel a csapatot, és már többször bebizonyította, hogy meg tud felelni a kényes feladatoknak is.

A tapasztalatával és a tudásával komoly segítségére lehetne a csapatnak. Mindazonáltal nem várja el senki sem egy tanácsadótól, hogy egy team megmentője legyen.

Utoljára módosítva: 2016. július 18. 22:15

BrettShaw
#9 BrettShaw 2016. július 18. 18:07  

Rohadt nagy baj lehet, ha a 10 évvel ezelőtti állapot felé hajlik az 50x átszervezett Ferrari.

kayassine
#8 kayassine 2016. július 18. 17:36  
HannaLill:
Felmelegítve csak a töltött káposzta az igazi!!! Ez egy veszélyes visszatérés lenne mert : Ha nem jönnek az eredmények akkor hatalmas erkölcsi és szakmai bukta lesz amelyről sokkal többet fognak majd beszélni mint a sikereiről.

+1

HannaLill
#7 HannaLill 2016. július 18. 16:51  

Felmelegítve csak a töltött káposzta az igazi!!!
Ez egy veszélyes visszatérés lenne mert :
Ha nem jönnek az eredmények akkor hatalmas erkölcsi és szakmai bukta lesz amelyről sokkal többet fognak majd beszélni mint a sikereiről.

frontember
#6 frontember 2016. július 18. 15:32  
trialboj:
Ha Brawn kicsit is jó arc, és a kihívást keresi a Mekihez jön. Azt a csapatot okkal nagyobb dicsőség lenne a pont zóna széléről, az élmezőnybe kormányozni, mint a ferkát 2 hellyel előrébb. Persze Mekinél nem sokat tudna tenni a motor fejlesztéssel, de már többször is bebizonyosodott, hogy a kasztni és egyéb lényeges elemek, sincsenek csúcsra járatva, mint pl a RBnál.

azért amikor megvette a hondát, úgy beszélték, nem mindenki volt irtó boldog, hogy rögtön vébét nyert :) nem biztos, hogy szeretné őt a honda újra :))

az olaszoknak megváltás lenne szerintem, szükség is lenne rá..

Toti
#5 Toti 2016. július 18. 15:32  
trialboj:
Ha Brawn kicsit is jó arc, és a kihívást keresi a Mekihez jön. Azt a csapatot okkal nagyobb dicsőség lenne a pont zóna széléről, az élmezőnybe kormányozni, mint a ferkát 2 hellyel előrébb. Persze Mekinél nem sokat tudna tenni a motor fejlesztéssel, de már többször is bebizonyosodott, hogy a kasztni és egyéb lényeges elemek, sincsenek csúcsra járatva, mint pl a RBnál.

Meg egyszer már bejött, hogy kidobta a Honda motort a kocsiból :D

trialboj
#4 trialboj 2016. július 18. 15:13  

Ha Brawn kicsit is jó arc, és a kihívást keresi a Mekihez jön. Azt a csapatot okkal nagyobb dicsőség lenne a pont zóna széléről, az élmezőnybe kormányozni, mint a ferkát 2 hellyel előrébb.
Persze Mekinél nem sokat tudna tenni a motor fejlesztéssel, de már többször is bebizonyosodott, hogy a kasztni és egyéb lényeges elemek, sincsenek csúcsra járatva, mint pl a RBnál.

velorex
#3 velorex 2016. július 18. 14:55  

Ez azt jelentheti nagy a gond a Ferrarinál. Az elvárásoktól messze teljesítenek és a jelenlegi helyzet sem arra utal, hogy a mostani irány megfelelő lenne. Van dögivel $ csak a siker marad el, gondolom ezt kezdi megelégelni az új Capo.

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. július 18. 13:53  

Jól hangzik, de ha tényleg ez történik akkor már kukába is dobhatják a 2017-2018-as évet is, mivel Brawn-nal megint teljes átformálásra számíthat a ferrari.

Utoljára módosítva: 2016. július 18. 13:55

Hombre B
#1 Hombre B 2016. július 18. 13:16  

Majd meglátjuk, ártani biztos nem ártana ha visszatérne, egyébként ha az elnök is komolyan gondolja a belső vizsgálatot, akkor már az is sokat segíthet.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa