A Ferrari és a Red Bull is rugalmas szárnnyal trükközik?

írta: M4Sport
2016. június 11. 15:11
FOTÓ: ©xpbimages.com

Újra terítéken a rugalmas szárnyak problémája. A riválisok a Ferrari és a Red Bull trükkjére lettek figyelmesek – az FIA szigorítással reagálhat.

Pár éve a Red Bull fejlesztette tökélyre a rugalmas szárnyak technikáját. Adrian Neweyék autóin rendszeresen megfigyelhető volt, hogy a terhelés változásától függően mozogtak bizonyos aerodinamikai elemek – volt, hogy csak a vezetőszárny, máskor az orrkúp eleje. A módszerrel úgy tudták a nagy tempónál ható erősebb légáramlatok segítségével csökkenteni a légellenállást az egyenesekben, hogy közben nem kellett lemondaniuk a nagy leszorítóerőről a kanyarokban.

Az FIA e módszerekre reagálva egyre szigorúbb terheléses teszteket vezetett be, melyek révén az utóbbi időben sikeresen vissza is szorította a rugalmas szárnyak használatát. A Spanyol Nagydíjon készült fedélzeti kamerás felvételek tanulmányozása után egyes csapatoknak ugyanakkor feltűnt, hogy a Ferrari és a Red Bull új módszert fejlesztett ki a légellenállás csökkentésére – mégpedig (egyelőre) legális módszert.

Egy ilyen videót nemrég a Forma–1 hivatalos honlapján is lehetett látni: amikor Sebastian Vettel Daniel Ricciardóval csatázott a barcelonai célegyenesben, a hátsó szárny felé irányított kamera képén megfigyelhető volt, hogy a szárnya és az alsó szárnyelem nagy tempónál hátrahajlott, ami pár km/órával növelheti a végsebességet – annak ellenére, hogy az elem kiállta az FIA terheléses tesztjét. Mindez annak köszönhető, hogy valójában nem maga a szárny vagy annak lapja, hanem az egész struktúra mozog – a tartó részekkel együttesen.

Hasonló elven trükközik a Red Bull is. Náluk az első szárny véglapjainak hátsó része az alsó szárnytól és a fékszárnyaktól is függetlenül áll a levegőben, s miközben az autó kanyarodik, a terhelés hatására, a függőleges véglap kifelé mozdul el, hatékonyabban elirányítva ezzel a légáramlatokat a kerekektől. E jelenségre ugyancsak Barcelonában lettek figyelmesek.

A két istálló azt használta ki, hogy a vonatkozó tesztek nem az általuk mozgatott elemekre vonatkoznak: sem a hátsó szárny tartószerkezetének, sem az alsó szárnyelemnek, sem az első szárny véglapjainak hajlékonyságát nem vizsgálják.

Az Auto Motor und Sport szerint az FIA azt fontolgatja, változtat ezen, s újabb terheléses teszteket vezet be a technikai szabályzat 3.15-ös pontjának b) cikkelyére hivatkozva, mely kimondja, az autókon nem tolerálják a mozgó aerodinamikai elemek használatát.

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#2 Masters_Of_Hardcore 2016. június 12. 20:35  
Tadeus:
Én most csak azt nem értem, hogy a összes csapat közül 2 észrevette ezt a hézagot, amit ki is használt. Úgy használva ezeket a lukakat, hogy az a szabályok keretein belül maradtak. És most csak azért mert másnak nem jut eszébe, tiltsák be...? A futóversenyen sem tiltják be a 2 órával több edzést csak mert valaki gyorsabb a másiknál....nonszensz és újtásgyilkoló féltékenység...

Van gond rendesen....

Tadeus
#1 Tadeus 2016. június 12. 11:05  

Én most csak azt nem értem, hogy a összes csapat közül 2 észrevette ezt a hézagot, amit ki is használt. Úgy használva ezeket a lukakat, hogy az a szabályok keretein belül maradtak. És most csak azért mert másnak nem jut eszébe, tiltsák be...?
A futóversenyen sem tiltják be a 2 órával több edzést csak mert valaki gyorsabb a másiknál....nonszensz és újtásgyilkoló féltékenység...FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája

02016.10.21. 23:53

Megrovás Vettelnek – videón az esete

Egy McLaren hozta szorult helyzetbe