„A Ferrari közel van, de nem eléggé”

írta: M4Sport
2016. április 12. 18:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff és a csapat német pilótája, Nico Rosberg is komolyan számol a Ferrarival, a BBC szakértőjeként dolgozó Allan McNish viszont nem hiszi, hogy a vörösök valós veszélyt jelentenek a címvédőre, hiszen még mindig nincsenek elég közel.

A tavalyi formajavulás után a Ferrari nem csinált titkot abból, hogy győzelmi reményekkel vág neki a szezonnak, 2016 azonban nem a csapat tervei szerint indult. Ausztráliában megszerezhették volna a huszonöt pontot, ám egy hibás taktikai döntés megfosztotta őket a nagy esélytől, ráadásul egy műszaki hiba elveszítették egyik autójukat. A gondok Bahreinben is felütötték fejüket, hiszen Sebastian Vettel már a rajtrácsra sem állhatott fel…

„Az előző években a megbízhatóság volt a Ferrari egyik legfőbb erőssége” – írta McNish a meghibásodások kapcsán a BBC Forma–1-es oldalán. „Fernando Alonso öt évig erősítette a csapatot, de az autó egyszer sem volt a szezon során végig olyan gyors, hogy megnyerje a bajnoki címet, viszont többször játékban maradt a kiegyenlített teljesítményének köszönhetően. Szóval eléggé ironikus, hogy abban az évben, melyben teljesítmény tekintetében komoly – de még mindig nem elég nagy – lépést tettek, a megbízhatósággal hirtelen problémáik támadtak. Persze, a két dolog általában összefügg” – folytatta gondolatmenetét.

„Amikor az ember javítani akar a teljesítményen, folyamatosan kijjebb tolja a határokat, és így nehezebben érhető el a megbízhatóság” – jelezte, majd arra is rámutatott, hogy függetlenül a műszaki hibáktól, egyelőre a Ferrari tempója sem elég jó a Mercedes legyűréséhez. „Bahrein után azt kérdezgették, Kimi Räikkönen megnyerhette volna-e a futamot, ha nem rajtol rosszul és esik vissza az ötödik helyre. A felvetést arra alapozták, hogy az első kiállás után 15 másodpercesre olvasztotta a hátrányát Rosberghez képest, majd négyre az utolsót követően” – vázolta a helyzetet.

„A valóság azonban sokkal kiábrándítóbb a Ferrari számára. Rosberg biztos, hogy szépen beosztotta az idejét. Ugye emlékeznek, hogy Ausztráliában gondjai voltak a fékekkel, sőt majdnem fel adta a futamot. Bahrein nem kíméli fékeket, szóval a Mercedesnél biztos, hogy csak annyira akartak gyorsan menni, amennyire szükséges. Ezt bizonyítja, hogy Rosberg hasonló tempót futott, mint a csapattárs, akinek sérült volt a vezetőszárnya, és a Mercedes szerint nyolc tized és másfél másodperc közötti időt veszíthetett körönként. De így is bejött a harmadik helyre. A Ferrari tehát közel van, de nem elég közel! Ahhoz, hogy megizzasszák a Mercedest, megbízhatóbbá kell tenniük az autót, és egy kis tempót is találniuk kell még. Kettős feladat, ahogy a mérnökök mondanák” – zárta gondolatát.

Sebastian VettelA Mercedesnél azért továbbra is aggódnak

A szakértő (aki korábban maga is belekóstolt az F1-es versenyzésbe) tehát még nem számít folyamatos pengeváltásokra, a Mercedes vezetői és pilótái viszont nem győzik hangsúlyozni, aggódnak a Ferrari tempója miatt. Rosberg például arról beszélt a kínai futam előtt, hogy a vörösök ezúttal „komolyabb kihívók” lehetnek, hiszen az első két versenyen a körülmények és a különböző problémák elfedték valós erejüket, vagyis még nem láttuk, mire képes igazából a 2016-os Ferrari.

„Úgy utazom Kínába, hogy tudom, harcba szállhatok majd a győzelemért, ez pedig nagyszerű érzés” – idézte szavait a csapat közleménye. „A kínai pályáról egyébként is szép emlékeim vannak, hiszen itt szereztem meg először a rajtelsőséget és itt nyertem először F1-es futamon. Jó hangulatban kezdem tehát a hétvégét, de nem szabad elfelejtenünk, hogy eddig még nem láttuk az igazi Ferrarit. Szóval lehet, hogy egy nagyon izgalmas hétvége vár ránk.”

A sportigazgató, Toto Wolff eközben a hibátlan munka fontosságára figyelmeztette a Mercedes dolgozóit, a Ferrari ugyanis bármilyen apró bakit kihasználhat, és elorozhatja az újabb győzelmet a címvédő elől. „Két futam után kényelmes helyzetben vagyunk” – kezdte. „Az autó bizonyítatta, hogy versenyképes és megbízható is, ami nagy szó a szezon ezen szakaszában. De hosszú út áll még előttünk, a Ferrari pedig itt van a nyomunkban, és ahogyan azt Bahreinben is láthattunk, nem hibázhatunk. Az, hogy hiba nélkül dolgozzunk most fontosabb, mint eddig bármikor, és mindenkinek nagyon oda kell figyelnie” – jelezte zárásképpen az osztrák szakember.

rajt

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ