A Ferrari már sejti, miért esett ki Vettel

írta: M4Sport
2016. április 03. 22:01
FOTÓ: ©xpbimages.com

Noha egy műszaki hiba miatt nem vehetett részt a Bahreini Nagydíjon, Sebastian Vettel nem aggódik a Ferrari megbízhatósága miatt. A csapatvezető, Maurizio Arrivabene eközben elmondta, a gyanú szerint mi vezetett a német kieséséhez.

A Ferrari egész hétvégén abban bízott, ezúttal közelebb kerülhet a Mercedeshez, mint a szezonnyitó alkalmával, Vettel azonban végül fel sem állhatott a rajtrácsra, autóját ugyanis már a felvezető körön le kellett parkolnia. Kiesése okán ismét szóba kerültek a Ferrari technikai problémái, melyek már a teszteken felütötték fejüket, a német azonban kijelentette, a csapat már orvosolta ezeket.

Éppen ezért egyelőre nem aggódik az autó megbízhatósága miatt. „Nem igazán” – felelte, amikor neki szegezték az ezzel kapcsolatos kérdést. „Nyilvánvaló, hogy a helyzet nem ideális, hiszen már a felvezető körön le kellett állnom. A télen nagyon keményen dolgoztunk, és néhány hónappal ezelőtt sokkal rosszabbnak tűnt a helyzet. Viszont biztosra vettük, hogy rájöttünk, mi okozta a problémát, szóval ez most meglepő volt; nekem számomra, az egész csapat számára” – tette hozzá.

A csapat természetesen alaposan ki fogja vizsgálni a történteket és át fogja nézni Vettel autóját, az istállót vezető Maurizio Arrivabene azonban már most kijelentette, a meghibásodás nem hozható összefüggésbe azzal, ami miatt Kimi Räikkönennek kellett feladnia a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat. A szakember azt is elárulta, az első gyanú szerint mi vezetett Vettel kieséséhez.

„A srácok még vizsgálják a dolgot, de úgy néz ki, egy befecskendező szeleppel vagy egy dugattyúval volt baj. Én legalábbis ezt hallottam. Kimi esetében a turbóval volt gond, szóval a két esetnek nincs köze egymáshoz” – mondta, majd tőle is megkérdezték, aggódik-e a 2016-os versenygép megbízhatósága miatt. „Attól függ, mi a gond. Ez lehet egy szelep, vagy egy dugattyú. Még kell egy kis idő, hogy kivizsgáljuk a motort. De először ezeket az információkat kaptam” – mondta.

Oszd meg!

23 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

andrea1
#23 andrea1 2016. április 04. 21:24  
guide:
Ne legyen igazam,de majd figyeld meg,hogy hol Kimi,hol Seb autója döglik be.:( A Renaulttal és a Hondával is ez volt.Nagyon bonyolultak ezek a motorok,könnyű melléfogni velük.

Ne is legyen. :D De egyelőre ez is benne van a pakliba. Itt valahol volt egy cikk, hogy Kiminek kímélő üzemmódba kellett menni a futam egyes szakaszain. Ha azt nézzük ebbe a Ferrariba van tartalék ezt meg elő kell hozni, az hogy ez idén sikerül vagy csak pár futam meglátjuk. Remélhetőleg pár futam, de tényleg be kell látni a Ferrarinak kockáztatni kellett, kockáztatott, kompromisszumot kell most kötni, de legalább idáig eljutottak.

guide
#22 guide 2016. április 04. 20:15  
andrea1:
Sajnos már a Ferrari is azt mondja, kb 90% h ki kell cserélni a motorját.

Ne legyen igazam,de majd figyeld meg,hogy hol Kimi,hol Seb autója döglik be.:(

A Renaulttal és a Hondával is ez volt.Nagyon bonyolultak ezek a motorok,könnyű melléfogni velük.

Zasalamel
#21 Zasalamel 2016. április 04. 19:29  
andrea1:
Sajnos már a Ferrari is azt mondja, kb 90% h ki kell cserélni a motorját.

Marhajó.....

andrea1
#20 andrea1 2016. április 04. 19:16  
guide:
Akkor sajnos szinte biztosan cserélni kell. Köszi a részletes választ!

Sajnos már a Ferrari is azt mondja, kb 90% h ki kell cserélni a motorját.

albutr
#19 albutr 2016. április 04. 16:26  
nova76:
Ez még Alonsonál kezdődött

2009-ben kezdődött.

albutr
#18 albutr 2016. április 04. 15:30  
ati1982:
Sziasztok! Szerintem ha nem tesz a csapat az e-fajta,gondok kiküszöbölése érdekében,és nem sikerül idén Vettelnek megszerezni a világbajnoki címet akkor szerintem,a Ferrárinál nem lesz világbajnok,meg fog inogni a bizalma a Ferrari iránt.Esetleg talán még egy új évet adok,jövőre,de ha akkor sem sikerül neki,akkor már nem is fog,és úgy jár mint Alonso,nagy volt a tűz,és szépen lassan kialszik.

mondjuk nála a lelkesedés egy kicsit tovább fog tartani mint Alonsonál.

ati1982
#17 ati1982 2016. április 04. 12:49  

Sziasztok!
Szerintem ha nem tesz a csapat az e-fajta,gondok kiküszöbölése érdekében,és nem sikerül idén Vettelnek megszerezni a világbajnoki címet akkor szerintem,a Ferrárinál nem lesz világbajnok,meg fog inogni a bizalma a Ferrari iránt.Esetleg talán még egy új évet adok,jövőre,de ha akkor sem sikerül neki,akkor már nem is fog,és úgy jár mint Alonso,nagy volt a tűz,és szépen lassan kialszik.

guide
#16 guide 2016. április 04. 10:41  
BrettShaw:
Ha az amit Arrivabene mondott helytálló, akkor biztosan ICE és turbó csere. Kb így néz ki egy átégett dugattyú: http://courses.me.berkeley.edu/ME102B/Past_Proj/f03/Proj11/new_page_1.htm A füst csak következmény, mert a lyukon át kenőanyag kerül a kipufogóba (az meg füstöl mint a picsa), de az igazi gond az olvadék és a szilánkok, amelyek egyrészt mm-es árkokat vágnak a hengerfalba (nem javítható), másrészt repeszekkel bombázzák a turbó turbináját, ami meg így fog kinézni: http://www.southbayriders.com/forums/threads/105082/ Sajna mivel az ICE önmagában nem bontható, biztosan nem javítható és mivel a turbó is egy egység (az FIA értékelése alapján), ezért az sem. persze mindez csak akkor igaz, ha Arrivabene nem tévedett, bár ilyen mennyiségű füst vagy rengeteg olaj az égéstérben (=rohadt nagy meghibásodás és károk) vagy rengeteg víz ugyanott (= rohadt nagy meghibásodás és károk)

Akkor sajnos szinte biztosan cserélni kell.
Köszi a részletes választ!

BrettShaw
#15 BrettShaw 2016. április 04. 10:35  
guide:
És ez milyen következményekkel jár,esetleg motorcserével is?

Ha az amit Arrivabene mondott helytálló, akkor biztosan ICE és turbó csere. Kb így néz ki egy átégett dugattyú:

http://courses.me.berkeley.edu/ME102B/Past_Proj/f03/Proj11/new_page_1.htm

A füst csak következmény, mert a lyukon át kenőanyag kerül a kipufogóba (az meg füstöl mint a picsa), de az igazi gond az olvadék és a szilánkok, amelyek egyrészt mm-es árkokat vágnak a hengerfalba (nem javítható), másrészt repeszekkel bombázzák a turbó turbináját, ami meg így fog kinézni:

http://www.southbayriders.com/forums/threads/105082/

Sajna mivel az ICE önmagában nem bontható, biztosan nem javítható és mivel a turbó is egy egység (az FIA értékelése alapján), ezért az sem.

persze mindez csak akkor igaz, ha Arrivabene nem tévedett, bár ilyen mennyiségű füst vagy rengeteg olaj az égéstérben (=rohadt nagy meghibásodás és károk) vagy rengeteg víz ugyanott (= rohadt nagy meghibásodás és károk)

guide
#14 guide 2016. április 04. 10:03  
BrettShaw:
Egy döglődő (keveset szállító) befecskendező szelep olyan tempóban emeli a henger hőmérsékletét, hogy mire megszólal az első vészjelzés már átégett a dugattyútető, ez még akkor is így van, ha hengerenkénti lambda szabályozás van, ami elképzelhető az F1-es motoroknál. Tehát ez esetben Arrivabene egy jól körülhatárolt hiba lehetőséget mondott, mert valszeg dugattyú sérülésük volt, de nem tudják, hogy a dugattyú saját hibája, vagy más miatt!

És ez milyen következményekkel jár,esetleg motorcserével is?

BrettShaw
#13 BrettShaw 2016. április 04. 09:59  

Egy döglődő (keveset szállító) befecskendező szelep olyan tempóban emeli a henger hőmérsékletét, hogy mire megszólal az első vészjelzés már átégett a dugattyútető, ez még akkor is így van, ha hengerenkénti lambda szabályozás van, ami elképzelhető az F1-es motoroknál.

Tehát ez esetben Arrivabene egy jól körülhatárolt hiba lehetőséget mondott, mert valszeg dugattyú sérülésük volt, de nem tudják, hogy a dugattyú saját hibája, vagy más miatt!

MP4/4
#12 MP4/4 2016. április 04. 09:19  

Hogy egy klasszikussal éljek: Tudtam, de nem sejtettem! :)
Szerintem az idei Ferrari erőforrásnak van valami konstrukciós hibája, ez már a teszteken is jelentkezett és amit már csak a következő fejlesztéssel tudnak kijavítani, addig érdekes lesz figyelni, hogy akár a Haas, akár a Sauber mikor robban le a Ferrari mellett...

nova76
#11 nova76 2016. április 04. 07:50  
júdás:
Szerintem se :) Mindig azt mondják majd jövőre és így megy ez már jó ideje .

Ez még Alonsonál kezdődött

velorex
#10 velorex 2016. április 04. 00:09  
andrea1:
Úgyse fogják elmondani, de bármi is az igazság dolgozzanak rajta és javítsák ki. Remélem Spanyolországba érve ezek már eltűnnek. Vettel rendesen kopaszodik :D

Igen, az utóbbi években kicsit több volt a gond, mint az öröm.

velorex
#9 velorex 2016. április 04. 00:08  

Inkább dugattyú lesz az.

júdás
#8 júdás 2016. április 03. 23:04  
Zasalamel:
Nem hiszem h idén akarnak vbt nyerni.

Szerintem se :) Mindig azt mondják majd jövőre és így megy ez már jó ideje .

Wili
#7 Wili 2016. április 03. 22:34  

Azért ez meglepő. 2015-ben az egyik legmegbízhatóbb motor volt az övék. Persze ahhoz, hogy a Mercit utolérjék erőben nagy lépést kellett tenniük és előfordulhat, hogy ez a megbízhatóság rovására ment. Remélem nem így van, mert nagyon kellene egy reális kihívó mostmár a Merci ellen.

andrea1
#6 andrea1 2016. április 03. 22:23  

Úgyse fogják elmondani, de bármi is az igazság dolgozzanak rajta és javítsák ki. Remélem Spanyolországba érve ezek már eltűnnek.
Vettel rendesen kopaszodik :D

Utoljára módosítva: 2016. április 03. 22:23

Zasalamel
#5 Zasalamel 2016. április 03. 22:19  

Nem hiszem h idén akarnak vbt nyerni.

vandr
#4 vandr 2016. április 03. 22:16  

Ez így szar. Hétvégenkénti motorfüstöléssel nem lehet vb-t nyerni.

F1890
#3 F1890 2016. április 03. 22:14  

nem si tudom melyik lenne a rosszabb h folyamatosan ugyanaz miatt esnek ki vagy mindig más a hiba.

Thibczy
#2 Thibczy 2016. április 03. 22:13  
guide:
Sejteni sejtik,csak nem tudják. Két hétvégén 3 gond két kieséssel.

És elég csúnyán füstölt az a motor. A Red Bullnál robbantak fel így tavaly a motorok, mint most Vettelnél, Ricsinek pedig már Barcelonában be kellett tenni a 4. motort.

guide
#1 guide 2016. április 03. 22:08  

Sejteni sejtik,csak nem tudják.
Két hétvégén 3 gond két kieséssel.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában

32016.10.26. 10:47

Massa: Alonso jóban lehet a bírákkal…

"Nem értem, miért nem adtak neki büntetést"

32016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka