A Ferrari megszorongatása helyett…

írta: M4Sport
2016. július 15. 19:28
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az év elején még a Ferrarival akartak versenyezni az ezüstéremért, a szezon felénél viszont inkább a Force Indiára és a negyedik hely megtartására kell figyelniük, fejlesztéseik ugyanis nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket – a Williams azonban nem adja fel!

A 2014-es szabályváltozásokkal nagyot ugrott előre a brit csapat, tavaly pedig – még ha nem is volt olyan erős, mint egy évvel korábban – sikerült megőriznie a harmadik helyet a gyártók bajnokságában. Az idei évre „radikális” újításokkal készültek és bíztak abban, hogy felvehetik a versenyt a Ferrarival, most azonban úgy tűnik, inkább az őket ostromló Force Indiára kell figyelniük.

És arra, hogy megóvják a negyedik helyet – látva a jelenlegi erőviszonyokat, bizony még ezért is keményen kell küzdeniük. De hová tűnt a csapat lendülete? Valtteri Bottas úgy érzi, elsősorban a fejlesztési versenyben maradtak el a riválisoktól. „A silverstone-i teszten három első szárnyat is kipróbáltunk. Mind az idei évben készült: az egyik a szezon elején volt használatban, a többi pedig az újabbak közül érkezett, és nem találtunk komoly eltérést” – nyilatkozta a finn pilóta.

„Őszintén bevallom, egyelőre nem látjuk azokat az eltéréseket, melyekre számítottunk. Az előrejelzések alapján komolyabb fejlődést vártunk, de egyelőre küzdünk azzal, hogy a fejlesztésekből jobb leszorítóerőt és köridőket préseljünk ki. Találtunk néhány megoldást, ami a csapat hasznára lehet, viszont nem a közeljövőben, hanem egy kicsivel később” – folytatta sejtelemesen.

Silverstone-ban egyébként dupla hátsó szárnyukat is pályára vitték, ami jelenlegi formájában szabálytalan, a teszteken azonban használhatják, és már részben a 2017-es éve készülve nagyobb leszorítőerőt generálhatnak vele. Az ezzel kapcsolatos szimulációk pedig Bottas szerint hasznukra is válhatnak, hiszen szeretnék kideríteni, mennyit nyernek bizonyos mennyiségű leszorítóerővel kanyarodás közben, ez a terület jelenti ugyanis az egyik legfőbb gyenge pontjukat.

A finn a teszt után azt is megerősítette, hogy hamarosan olyan aerodinamikai fejlesztések éreznek majd, melyekre „nagyon régóra vár már” az alakulat. Magyarországon például egy új padlólemezt vetnek be, bízva abban, hogy ez az elem végre beváltja a hozzá fűzött reményeket, azt ugyanis, hogy az eddigi fejlesztések nem működtek tökéletesen a technikai igazgató, Pat Symonds is elismeri.

Éppen ezért emelte ki, hogy a folytatásban eredményesebben kell fejleszteniük – ezen felül a hatékonyabb gumikezelést is a rövid távú célok közé sorolta. Vannak tehát gyengeségei a csapatnak, a szakember azonban egyelőre nem félti a jelenlegi pozíciót. „Tisztelem a Force Indiát, hiszen egy nagyon jó csapat, de biztosra veszem, hogy megtartjuk a negyedik helyet. Barcelonában nagyot léptek elő az aerodinamika terén, és ezen a téren talán nem tudtuk tartani velük a lépést. Nekünk is be kell vetni pár újítást, de Magyarországon már jön is az új padlólemez” – mondta.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa