A Ferrari megúszta…

írta: M4Sport
2016. március 24. 17:52
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kimi Räikkönen azzal a motorral vághat neki a Bahreini Nagydíjnak, amivel a szezonnyitón versenyzett, hiszen a Ferrari mindent rendben talált az egység ellenőrzése során. Eközben a McLaren-Honda is hírt adott Fernando Alonso erőforrásáról.

Az ausztrál futam remekül indult Räikkönen számára, a rajtnál ugyanis mindkét Mercedes-pilótát leelőzte, de helyzete később is ígéretes volt, hiszen végig dobogós pozícióban autózott. A 21. körben viszont szertefoszlottak a remények, miután Ferrarija meghibásodott, és vissza kellett térnie a bokszba, ahol a versenygép egy pillanatig még lángra is kapott.

Az istálló helyzete tehát nem tűnt túl rózsásnak (már ami az egység állapotát illeti), csapatvezetőjük viszont már a helyszínen magabiztosan nyilatkozott, amikor arról kérdezték, meg lehet-e menteni a sérült erőforrást. Biztosat persze csak a szükséges vizsgálatok után mondhattak; miután ezeket elvégezték, megerősítették, nem kell kicserélni a teljes hajtóegységet. Továbbá az is kiderült, hogy a múlt vasárnapi műszaki hibát a turbó meghibásodása okozta.

Már az is biztos, hogy a lángok nem okoztak kárt a belső égésű motorban és a kinetikusenergia-visszanyerő rendszerben (MGU-K) sem, vagyis Räikkönen a jövő héten rendezendő Bahreini Nagydíjon ugyanazokat az egységeket használhatja, amelyekkel Melbourne-ben versenyzett. Turbóegységből viszont be kell építeni a másodikat autójába.

Eközben a McLarennél…

Vasárnap nemcsak Räikkönen járt pórul a mezőny világbajnokai közül, sőt Fernando Alonso sokkal ijesztőbb pillanatokat élt át Melbourne-ben, mint egykori csapattársa. Az Esteban Gutiérrezzel ütköző spanyol versenyző szerencsére kisebb karcolásokkal megúszta horrorisztikus balesetét, autója viszont alaposan összetört; a Marca információi szerint a különböző elemek megrongálódásából 300 ezer eurós kár származott.

Noha a spanyol lap korábban arról írt, a McLaren talán a motort és a váltót is meg tudta menteni, a Honda egyik szóvivője nemrég megerősítette, Alonso új hajtóegységgel vág neki a Bahreini Nagydíjnak. A japánok azért döntöttek így, mert a múlt héten használt hajtóegység elemzése egyelőre nem szolgált biztató eredményekkel.

„Eléggé valószínű, hogy az összes erőforrás alkatrész megsérült a melbourne-i balesetben” – jelezte a szóvivő. „Egyelőre nagyon nehéz megítélni, vannak-e még megmenthető részek a szóban forgó hajtóegységben” – tette hozzá. Azzal egyébként, hogy a csapat egy új erőforrást szerel Alonso autójába, a Honda mérnökei időt nyernek, hiszen ez (persze a legoptimálisabb esetben) több futamig dolgozik majd a McLarenben, mialatt ők folytathatják az elemzést.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Pauszaniasz
#5 Pauszaniasz 2016. március 25. 14:46  

Ha most cseréltek volna mindent akkor nem kapott volna büntetést mert van még tiszta uj minden.De azt se tudták volna megcsinálni hogy csere és mezőny vége.

velorex
#4 velorex 2016. március 25. 12:14  

Ezzel Kiminek benne van a pakliban egy újbóli kiesés a rejtett meghibásodás valószínűsége miatt!

ryanmckane
#3 ryanmckane 2016. március 25. 10:29  

Nem jó hír...

Kepano
#2 Kepano 2016. március 24. 19:22  
HannaLill:
Honda hajtóegységért nem kár mert az úgy szar ahogy van.

Igazad van.

HannaLill
#1 HannaLill 2016. március 24. 19:19  

Honda hajtóegységért nem kár mert az úgy szar ahogy van.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”