A Ferrari nyomozott – ez történt Vettel kerekével

írta: M4Sport
2016. április 02. 15:25
FOTÓ: ©xpbimages.com

Tisztul a kép a Ferrari pénteki kerékleválós történetében. A csapat az este folyamán behatárolta a problémát – az FIA végül még csak nem is vizsgálta az esetet.

Sebastian Vettel pénteken a második szabadedzés hosszú etapjai során volt kénytelen a pálya szélére kormányoznia autóját. Elsőre azt gondolta, a motorerő csökkent, később azonban megállapította, a bal hátsó kerékkel adódtak problémák. A felvételeken jól látszott, hogy a kérdéses abroncs lelazult a helyéről, ám akkor még nem lehetett tudni, miért.

Fölvetődött, hogy ha a boxutcai személyzet hibázott a fölcsavarozásnál, veszélyes kiengedés miatt még büntetést is kaphatnak, ám utóbb az FIA nem látta indokoltnak még a vizsgálat elindítását sem. Ha a szerelők rögzítették volna rosszul a kereket, az azonnal lelazult volna, s a német nem futhatott volna vele öt kört, ahogyan tette.

A Scuderia viszont annál lázasabb okkeresésbe kezdett. Eleinte még a felfüggesztés meghibásodását sem zárták ki, ám azóta már szinte biztosak benne, hogy a problémát a kerékanya okozta. „Azt mondták, 90%, hogy a kerékanya és a kerékagy volt a hibás” – jelentette Ted Kravitz, a Sky Sports boxutcai tudósítója, miután beszélt az istálló képviselőjével. Hozzátette, a csapat gyanúja szerint a csavar azért lazult le menet közben, mert az amúgy is rendkívül rövid, mindössze pár teljes fordulatot engedő menete nem volt kellően mélyen kivágva.

A Ferrari az éjszaka folyamán alaposan megvizsgálta a kerékanyákat és a kerékagyakat, és minden szükséges lépést megtett annak érdekében, hogy hasonló hiba többé ne fordulhasson elő.

Már csak azért is kár lenne érte, mert a vörösök szombaton az időmérő előtt remek formát mutattak. Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen a szuperlágy abroncsokon 0,4 másodperccel voltak gyorsabbak a Mercedesnél. Paddy Lowe, a németek technikai vezetője elismerte, nagyot javultak, ám szerinte korai még esélyeket latolgatni. „A szuperlágyon nagyjából egy másodperccel lassabbak voltunk, mint tegnap. De ez főleg a pálya hőmérsékletnek köszönhető” – nyilatkozta, hozzátéve, estére a hűvösebb időben visszanyerhetik pénteki lendületüket. Csakhogy: „Mindenki arról beszél, mennyire szupergyorsak voltunk tegnap, viszont a Ferrari akkor nem mutatta még meg, hogy mire képes. Tizedmásodperceken múlik az egész” – jósolta.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso, Ron Dennis

02016.10.28. 11:18

Abu-Dzabiig nem nyugszik meg Hamilton – csapata szerint alaptalanul aggódik

„Ha valamikor életem legjobbját kell nyújtanom, akkor ezen a három versenyen”

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"