A Ferrari rákapcsolt, de csodákra nem képes

írta: M4Sport
2016. április 11. 12:02
FOTÓ: ©xpbimages.com

A csapat korábbi versenyzője szerint nem várhatunk csodát a Ferraritól, a csapattól már az is nagy teljesítmény, hogy képesek voltak tovább csökkenteni a kiemelkedő Mercedesszel szembeni hátrányukat.

Nem egészen úgy kezdődött az idei bajnokság a Ferrari számára, ahogyan azt elképzelték. Két dobogós helyezésük ugyan már van, emellé azonban két kiesés társult. Sebastian Vettelnek Bahreinben ráadásul esélye sem nyílt arra, hogy harcoljon a Mercedesekkel, hiszen már a futam bemelegítő körében megállt alatt az autó.

Gerhard Berger szerint bármennyire is bosszantó így félreállni, az eset aligha lesz rossz hatással Vettelre. „Türelmes marad. Egy ilyen motorhiba még nem jelent semmit, csak egy kisebb csapást jelent. A Ferrari alapvetően jó formában van. És amikor Sebastian hozzájuk szerződött, még nem sejthette, hogy ilyen hamar a második legjobb csapattá válnak, ezért biztosra veszem, hogy legalább három évet adott a csapatnak arra, hogy esélyesek legyenek a bajnoki címre” – vélekedett az osztrák az Auto Bild Motorsportnak adott interjúban.

Bár a Ferrari elnöke már a télen kijelentette, hogy idén a végső győzelem a céljuk, Berger amondó, ez irreális elvárás részéről. „A Mercedes előnye az előző évben tetemes volt. A Ferrari ezt nem tudja ilyen gyorsan ledolgozni. Ráadásul a Mercedes nagyon erős alapokra építkezhet, ezért én nem látom jelét annak, hogy bárki is közelebb kerüljön hozzájuk. Az előnyök idén is megmarad.”

Berger úgy látja, éppen ez, vagyis a fölzárkózás kényszere hajszolta hibákba a Ferrarit az év elején. Kimi Räikkönen Ausztráliában a turbó, Sebastian Vettel Bahreinben pedig a belső égésű motor (illetve az elektronika) hibája miatt esett ki. „Ez csak azt mutatja, hogy a Ferrari rákapcsolt. Ha valaki annyira kiemelkedik a mezőnyből, mint a Mercedes, már könnyen fejlesztheti tökélyre a megbízhatóságot” – állította ellentétbe a két istálló helyzetét. „Nem hinném, hogy a Ferrari túl nagy nyomást helyezett volna saját magára. Inkább gratulálnunk kell nekik, hogy idén ekkorát léptek előre. Senki sem számíthatott erre, ezért jó teljesítmény ez részükről. A Mercedes ellen senkitől sem várhatunk csodát.”

„A Ferrarinak megvan a háttere a felzárkózáshoz, és tovább javíthat ezen. Most a motor terén kell javulniuk. De a nyomás bizonyos szempontból jó is, mert mindent felgyorsíthat. Ez a nyomás egyrészt a Ferraritól, másrészt Sebastiantól érkezik. Ő egy négyszeres bajnok, aki csak akkor lesz elégedett, ha a bajnoki címért harcolhat. Minden más elvesztegetett szezon számára.”

A volt versenyző egykori Toro Rossó-s csapatfőnökeként úgy látja, Vettel még mindig képes fejlődni. „Ő az egyetlen a mezőnyben, aki négy bajnoki címet nyert. Emellett folyamatosan javul, a vezér szerep nagyon illik hozzá. A csapat vezetőjeként és a Forma–1 képviselőjeként egyaránt. Lewis például igazi magányos farkas. Bizonyos szempontból Sebastian is, de ő emellett ő szem előtt tartja a sportág egészének fejlődését is. Én helyesnek találom, hogy felszólal bizonyos kérdésekben” – utalt arra, hogy a német kollégáival együtt az utóbbi időben számos kritikát megfogalmazott az F1 helyzete és a szabályváltozások kapcsán.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Marcus Ericsson

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

02016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában