A Ferrari rommá tört, Vettel felrobbant: „Most komolyan, mi a pokol ez?!”

írta: M4Sport
2016. május 01. 16:16
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sebastian Vettel rendkívül dühösen szállt ki Ferrarijából Szocsiban – még mielőtt az első kör véget ért volna. Elmondása szerint nem is kérdés, ki volt a meggondolatlan Danyiil Kvjattal történt kettős ütközésüknél…

Legutóbb össze sem értek, ezúttal viszont kétszer is. A két hete egymással összeszólalkozó Sebastian Vettel és Danyiil Kvjat újra egymásra talált az Orosz Nagydíj rajtja után, és ismét a német húzta a rövidebbet. A négyszeres világbajnok az első kanyarban Daniel Ricciardót támadta, amikor orosz ellenfele rövid féktávot vett, s belecsúszott hátulról. És ha ez még nem lett volna elég, Kvjat a második kanyarban aztán még egyszer belerohant a Ferrariba, amely ezzel a falba csapódott.

„Mi a ****?! A ****! Kiestem! Baleset! Valaki az autóm **** hátuljába rohant! Aztán még egyszer a **** hátuljába rohant a hármasban! Most komolyan, mi a pokol ez?!” – szitkozódott a rendkívül dühös Vettel, akinek ez már a második olyan versenye volt idén, amelyen egyetlen kört sem tudott teljesíteni.

„Szerintem a felvételek magukért beszélnek. Ti többet láttatok, mint én. Egy nagy ütést éreztem, aztán amikor a második kanyarba érkeztem, jött egy újabb nagy ütés, amitől már meg is pördültem. Nem tudtam elkerülni a falnak csapódást. Már azzal szerencsésnek mondhattam magam, hogy az első kanyarban nem pördültem meg” – nyilatkozta közvetlenül kiesése után Vettel a Sky Sportsnak.

Pedig a szombati időmérő után még csak legyintett, amikor megemlítették neki, hogy kínai „barátja”, Kvjat rajtol mellőle. „Én vagyok a tiszta oldalon. Nincs miért aggódnom. Tudom, hogy mindent belead majd, én is így teszek. Meglátjuk, most ki lesz elöl” – nyilatkozta akkor.

Még nem sejtette, hogy másnap ismét beszédtémát szolgáltat párosuk. A kérdésre, tartott-e az orosz közelségétől a rajt előtt, elmondta: „Nem tartottam senkitől, hogy összeütközünk. Megesik az ilyen. Nem jött jól persze. A verseny még megy, én meg már itt nyilatkozom – ez így nincs rendjén.”

Vettel az első ütközés során defektet is kapott, elmondása szerint ez azonban már nem sokat változtatott helyzetén. „Épp akkor kezdtem valami furcsát érezni, amikor jött a nagy ütés. Semmit sem tehettem volna másképpen. A rajt után elkaptam Daniel szélárnyékát, hogy az éles jobbosban mellette fékezhessek. Ez sikerült is, és meg is volt már a kanyar, de ez semmit sem jelentett. Aztán próbáltam kitalálni, esett-e baja az autónak, közben pedig Hamiltont is támadtam. Ekkor jött a második ütés. Lewis belső íven volt, én kívül, a kanyar balos volt, ezért kicsit visszavettem. Ha most bárkinek is beszélnie kell bárkivel, az Danyiil…”

Kvjat végül egy 10 másodperces kapott az esetért, Vettel pedig még a futam alatt volt főnökéhez, Christian Hornerhez sietett a boxfalhoz, majd röviden beszélgettek egymással. A német a leintés után aztán hamar hazafelé vette az irányt. „Nem tudom, hol végezhettem volna a versenyen, de természetesen fájó, ha már az első kör után kiállni kényszerülsz. Ilyen a versenyzés. Mindenki követ el hibákat, de ez bosszantó, mert a verseny 53 körös, nem három kanyarig tart…” – kesergett.

Vettel újabb nullázásával már 67 pontos hátrányban van a bajnoki éllovas Nico Rosbeghez képest, s jelenleg csak 5. a tabellán.

Oszd meg!

30 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

fagyi
#30 fagyi 2016. május 02. 12:06  

Amikor meghallottam Vettel rádióját, megnyugodtam, hogy ugyan úgy reagált. Végig sípszó :DDD

Jót tett volna egy kis bunyó :DD Többet mint az SC. Mint a régi szép időkben xD

daviid
#29 daviid 2016. május 01. 23:02  
vandr:
Kezdjük ott, hogy eleve nem is ennek a posztszovjet majomnak kéne a Red Bullban ülnie, hiszen Vergne jobb volt nála.

Nem, nem volt jobb nála. Talán, annyival volt jobb nála, hogy Vergne-nek volt 2 éves Forma-1-es tapasztalata Kvjattal szemben, de amint az orosz megszokta a közeget, már egyértelműen, hogy volt olyan jó, mint a francia, sőt! Időmérőn 12-7-es arányban verte meg csapattársát, újonc létére. Többször is villantott, mint például az első Orosz Nagydíjon elért ötödik rajthelye. Versenyeken sem volt akkora különbség a kettőjük között, plusz azt sem szabad elfelejteni, hogy 2014-ben futotta Kvjat első szezonját (19-20 évesen), és már ekkor képes volt Vergne szintjét hozni, amit a Red Bullnál is tudták, ezért is rá esett a választásuk Vettel pótlására.

daviid
#28 daviid 2016. május 01. 22:47  

Kvjat ma nagyon túlbuzgó volt, és ez okozta a vesztét, amivel két versenyző futamát is hazavágta, saját magáéval együtt. Jó, azt azért jegyezzük meg, hogy különösen a 2-es kanyarban hibázott nagyot, amikor is a csata hevében, és kislányos zavarában későn lépett a fékpedálra. A második koccanásnál -amely Vettel KO-s kiütését jelentette- annyit hibázott, hogy nem figyelt eléggé, így nem vette észre, hogy az előtte haladó német kicsit lassított. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon közel volt Kvjat Vettelhez, mondhatni féktávolságon belül volt, azaz a Ferrari versenyzőjének tempójára különösen figyelnie kellett volna, hiszen ha lassít, akkor ő nem tud megállni.
Erre nem ez történt?
Értem én, hogy hazai közeg meg minden, de! Az előttünk haladó versenyzőnek minden egyes mozgására figyelni kell, még akkor is ha ketten vannak (Vettel bal oldalán Hamilton autózott), hiszen innentől kezdve ők diktálják a tempót. Az orosz ezt hibázta el, jobban kellett volna Vettelre figyelnie. Bár igaz, Vettel szerintem egy kicsit hamarabb kezdett el lassítani (nem defekt miatt, mert azt a második koccanásnál szedte össze). De ettől függetlenül, Danyiil Kvjat amatőr hibákat vétett az 1. körben, így jogos volt a stop and go büntetés, amelyet kapott.
Kérdés, hogy ez Kvjat jövőjét mennyire fogja befolyásolni? Mert, hogy ezzel rontotta az esélyét, az több mint 100%. Ha Ricciardo nem igazol a Ferrarihoz, akkor borítékolható Ricciardo-Verstappen páros a Red Bullnál.

Utoljára módosítva: 2016. május 01. 22:50

Lewisthebest
#27 Lewisthebest 2016. május 01. 22:19  
MS_argo001:
Ezt én se értem. Vergne hozott egy korrekt szintet, Kvjat pedig sosem nyújtott stabilan meggyőző teljesítményt. 2-3 jó versenye volt egy szezonban.

Vergne-t viszont agyonverte Ricciardo és most agyonveri Sam Bird is a Formula E-ben és már az ottani Virgin csapattól is az a pletyka járja, hogy ki akarják dobni. Szóval Kvyat szerződtetése logikus volt mert Vergneről már tudták, hogy gyenge, a másikban meg még reménykedhettek, hogy csak azért mert újonc. Viszont az a helyzet, hogy az Orosz sem jött be. A következő már valószínűleg jobb lesz mert Verstappen nem csak egy kényszermegoldás lenne.

Kimilton
#26 Kimilton 2016. május 01. 21:21  

KVjat egy okleveles idióta...

MS_argo001
#25 MS_argo001 2016. május 01. 20:37  
vandr:
Kezdjük ott, hogy eleve nem is ennek a posztszovjet majomnak kéne a Red Bullban ülnie, hiszen Vergne jobb volt nála.

Ezt én se értem. Vergne hozott egy korrekt szintet, Kvjat pedig sosem nyújtott stabilan meggyőző teljesítményt. 2-3 jó versenye volt egy szezonban.

vandr
#24 vandr 2016. május 01. 20:05  

Kezdjük ott, hogy eleve nem is ennek a posztszovjet majomnak kéne a Red Bullban ülnie, hiszen Vergne jobb volt nála.

Wolverine
#23 Wolverine 2016. május 01. 19:43  
Thibczy:
Általános alapelv, hogy ha tudja folytatni / befejezte a versenyt, akkor időbüntetést / áthajtást vagy stop & go-t szabnak ki. Ha nem tudja folytatni, akkor pedig rajtbüntetést.

Hát akkor ez egy elég hülye szabály. Most Kvjat nem 13. lett hanem 15-ik, nagy büntetés.

Janisf
#22 Janisf 2016. május 01. 19:42  
Wolverine:
Az eltiltás túlzás, de egy 10 rajthelyest kaphatott volna.

Grosjean tudna mesélni! :)

kroni1
#21 kroni1 2016. május 01. 19:10  

Ez a belső kamerából nézve nagyon durvának tűnt..

Thibczy
#20 Thibczy 2016. május 01. 18:39  
Wolverine:
Az eltiltás túlzás, de egy 10 rajthelyest kaphatott volna.

Általános alapelv, hogy ha tudja folytatni / befejezte a versenyt, akkor időbüntetést / áthajtást vagy stop & go-t szabnak ki. Ha nem tudja folytatni, akkor pedig rajtbüntetést.

sába
#19 sába 2016. május 01. 18:29  
HannaLill:
Múltkor jogtalanul leszúrta Kvjatot az a leszúrás most érvényessé vált.

Én meg úgy látom, hogy ha Vettel nem kapja el a kormányt, a múltkori eset is ugyanígy végződött volna.

Utoljára módosítva: 2016. május 01. 18:29

sába
#18 sába 2016. május 01. 18:21  

Már csak az a kérdés, hogy Vettel autóján mi krepált be? Kell-e olyasmit cserélni, amiért a következő versenyen megint szopóágon lesz? Fontos lenne legalább a 2. sorból rajtolni, onnan könnyebb elkerülni a lelkes kollégákat. Ha a múltkori kocc miatt odalett a váltó, akkor ez az ütközés tuti gallyra vágta.

Diák Murphy
#17 Diák Murphy 2016. május 01. 18:09  

Vettelbácsi lassan búcsúzhat a VB-től idén is :D

Úgy jár mint anno Alonso a ferkánál. Egy tehetséges, motivált figuraként érkezik és majd jól megtöri a sokéves eredménytelenség.

Már most megváltozott a Ferráááááári és nem a jó irányba. Előjött ez a "muszáj nyerni" hozzáállás ami nem épp előnyös. Nem kellene a ferkát egy elhízott, pizza-zabáló vén olasznak vezetni. Mert így megint szájhősködés lesz, pedig nincs messze a győzelem.

F1890
#16 F1890 2016. május 01. 18:05  

a crash
https://www.youtube.com/watch?v=fgPF8ZytwFE

Wolverine
#15 Wolverine 2016. május 01. 17:34  
claydavis:
A "sportág" szégyene az, hogy ha elfüstöl a váltód, rajtbüntetést kapsz, de ha duplán kamikaze módjára hazavágod vki versenyét, annak kevés a következménye - Kvijat úgyse szerzett volna több pontot, akár stop’n’go akár nem. ELTILTÁS. Ennyi. Kapjon 3 versenyes eltiltás, és majd kicsit gatyába szedi magát.

Az eltiltás túlzás, de egy 10 rajthelyest kaphatott volna.

Raikkönen
#14 Raikkönen 2016. május 01. 17:33  

67 pont hátrány.
Természetesen eddig is csak legoptimistább álmaimban gondoltam Vettel vb címére, de innentől már fix, hogy idén sem lesz bajnok a Ferrari :(

Wolverine
#13 Wolverine 2016. május 01. 17:33  

Ezért 10 másodperces bünti? Mások kevesebbért is kaptak már 10 rajthelyes büntit meg egy rakat büntetőpontot...lehet hogy Putyin miatt nem merték jobban büntetni :D

f1m12
#12 f1m12 2016. május 01. 17:19  
HannaLill:
Múltkor jogtalanul leszúrta Kvjatot az a leszúrás most érvényessé vált.

leszúrta, igen. felvételt még nem látott, a verseny utáni állapotban csak mondta, amit belülről, az autójából érzett. hogy bevetődött torpedó módjára. teljesen igaz. azt csinálta. akkor meg???
naná, h Kvjatnak állt a zászló, mert megúszta, nem került balesetbe, ott volt a dobogón. biztos nem vigyorgott volna, ha véletlenül nem sikerül a manővere.
ma pedig egyenesen lejáratta magát, amatőr módon viselkedett, ami akkora gáz már rá nézve, aki az üléséért küzd. sokkal nagyobb szégyen, m amit Vettel felindulásban mondott neki

claydavis
#11 claydavis 2016. május 01. 17:17  

A "sportág" szégyene az, hogy ha elfüstöl a váltód, rajtbüntetést kapsz, de ha duplán kamikaze módjára hazavágod vki versenyét, annak kevés a következménye - Kvijat úgyse szerzett volna több pontot, akár stop’n’go akár nem.

ELTILTÁS.

Ennyi. Kapjon 3 versenyes eltiltás, és majd kicsit gatyába szedi magát.

Mr. Répatorta balneológus
#10 Mr. Répatorta balneológus 2016. május 01. 17:17  
Brundle:
Teljesen igaza van, de ettől függetlenül úgy érzem megváltozott Vettel személyisége az elmúlt években. Kijött belőle a pökhendi, beszólogatós, nagyképű német...

Te Schumachert sem szeretted, mert német...

albutr
#9 albutr 2016. május 01. 17:09  
Lewisthebest:
Ha ez most Nelson Piquet lett volna akkor még szájba is rúgja Kvyatot :D Normális, hogy ha kétszer is neked megy ugyanaz az ember ugyanazon a versenyen kb 10 másodpercen belül akkor ideges leszel.

Senna meg adott volna neki egy mafflást.

HannaLill
#8 HannaLill 2016. május 01. 17:08  

Múltkor jogtalanul leszúrta Kvjatot az a leszúrás most érvényessé vált.

Zasalamel
#7 Zasalamel 2016. május 01. 16:49  
Brundle:
Teljesen igaza van, de ettől függetlenül úgy érzem megváltozott Vettel személyisége az elmúlt években. Kijött belőle a pökhendi, beszólogatós, nagyképű német...

Javaslom nézzél bele egy rfactoros versenybe, a ts-n ennél kisebb hibákért is olyan dumák mennek h ezekhez képest vettel kiakadása semmiség. Bírom h egyesek jönnek ezzel az álszent dumával, te h bírnád ha kétszer neked mennek ráadásul ugyanaz az ember? Mert tutifix h te se mennél el szó nélkül.

Utoljára módosítva: 2016. május 01. 16:50

f1m12
#6 f1m12 2016. május 01. 16:46  
Brundle:
Teljesen igaza van, de ettől függetlenül úgy érzem megváltozott Vettel személyisége az elmúlt években. Kijött belőle a pökhendi, beszólogatós, nagyképű német...

mások szerint meg a RB-nál volt arrogáns bunkó, de így, ferreri pilótaként "megszerették"
nekem mindegy, hol versenyez, nem látom másnak. durva dolgokat nem mond. annyira nem is sért
vannak, akik jól ismerik őt a boxutcában, és akárki nyilatkozott eddig róla, pilóta, expilóta, csapatfőnök....mindenki azt mondta, h pont olyan, m volt. egy kicsit se szállt el.
persze ha te így érzed, biztos meg van rá az okod. lehet csak érettebb, korosabb lett, a mezőny már rutinos tagja, és hallatni akarja a szavát

Lewisthebest
#5 Lewisthebest 2016. május 01. 16:46  
Brundle:
Teljesen igaza van, de ettől függetlenül úgy érzem megváltozott Vettel személyisége az elmúlt években. Kijött belőle a pökhendi, beszólogatós, nagyképű német...

Ha ez most Nelson Piquet lett volna akkor még szájba is rúgja Kvyatot :D Normális, hogy ha kétszer is neked megy ugyanaz az ember ugyanazon a versenyen kb 10 másodpercen belül akkor ideges leszel.

F1890
#4 F1890 2016. május 01. 16:45  
Brundle:
Teljesen igaza van, de ettől függetlenül úgy érzem megváltozott Vettel személyisége az elmúlt években. Kijött belőle a pökhendi, beszólogatós, nagyképű német...

az mitől pükhendi h elmondja a véleményét? mindig is ilyen volt, már 07-08-ban . semmit nem változott, megmaradt annak aki.

sába
#3 sába 2016. május 01. 16:42  
Brundle:
Teljesen igaza van, de ettől függetlenül úgy érzem megváltozott Vettel személyisége az elmúlt években. Kijött belőle a pökhendi, beszólogatós, nagyképű német...

Miért mi t*k*met kellett volna tennie? Lement négy futam ebből kettőn az orosz beleköp a versenyébe, egyen meg elfüstöl alatta gép, még jó hogy kiakad. Itt aki pökhendi és többet képzel magáról az épp Kvyat. Az üléséért küzd, de a rossz utat választotta ezzel a torpedó stílussal. Ráadásul most még a saját csapattársa versenyét is tönkrevágta. Nem hiszem, hogy nagy jósnak kell lenni ahhoz, ha azt feltételezzük, hogy ez az utolsó rb-s éve.

Bogyi007
#2 Bogyi007 2016. május 01. 16:36  

Hát aki akarja még Kvyat-ot élőben látni Red Bull (vagy egyáltalán F1 pilótaként) versenyzőként vegyen jegyet a Magyar Nagydíjra...

Brundle
#1 Brundle 2016. május 01. 16:31  

Teljesen igaza van, de ettől függetlenül úgy érzem megváltozott Vettel személyisége az elmúlt években. Kijött belőle a pökhendi, beszólogatós, nagyképű német...

HairHungary