A Ferrari rosszul jön ki a szabályváltozásokból?

írta: M4Sport
2016. május 11. 19:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

A 2017-es szabályváltozások sokak szerint jó lehetőséget teremtenek az ellenfeleknek a Mercedes utolérésére, így például a Ferrari is bízhat a következő szezonban, a csapat korábbi menedzsere és mérnöke, Luca Baldisserri viszont figyelmeztetett: a vörösök az utóbbi időben egyszer sem profitáltak a jelentősebb módosításokból.

Baldisserri negyedszázadon át mozgott a Ferrari kötelékében: ez alatt az idő alatt dolgozott fejlesztőmérnökként, adatmérnökként és versenymérnökként (Eddie Irvine majd Michael Schumacher mellett) is, de volt csapatmenedzser és a vörösök pilótaakadémiáját is hosszú évekig vezette. A szakember 2016 elején távozott az olaszoktól, a csapattal és a királykategóriával kapcsolatos történéseket azonban búcsúja óta is figyelemmel követi.

Legutóbb a Ferrari ügyes-bajos dolgait jól ismerő Leo Turrininek nyilatkozott arról, milyen kapcsolatban áll jelenleg a motorsportok világával, de emlékeiről és a Ferrari jelenlegi helyzetéről is beszélt. Felmerült például, hogy a vörösök az utóbbi időben gyengébben reagáltak a komolyabb szabályváltozásokra; ez pedig intő jel lehet a 2017-es év előtt. „Ma is nagy rajongója vagyok a Ferrarinak! Nem tudom, pontosan milyen problémái lehetnek most a csapatnak, hiszen én már 2009-ben elhagytam a Forma–1-es részleget, azóta pedig sok idő eltelt. Viszont van egy dolog, ami már akkor is igaz volt, amikor még aktívan dolgoztam” – kezdte mondandóját.

Sebastian Vettel„Maranellóra mindig is jellemző volt az, hogy a jelenre koncentrál, noha sohasem szabad alábecsülni a szabálymódosítások hatását. Emlékezzünk csak a 2005-ös évre, amikor betiltották a kerékcseréket, vagy 2009-re, amikor bár szabálytalan volt a dupla diffúzor, mégis lesöpörtek bennünket. Nekem úgy tűnik, hogy 2014-ben is ugyanez történt, amikor változtak a motorszabályok” – magyarázta, majd később megjegyezte. „Senki sem számított arra, hogy a Mercedes ennyire domináns lesz. A statisztikái erősebbek, mint a Ferrarié volt Schumacher, Todt, Brawn és a többiek idején.”

Nyilatkozata során dicsérettel illette a Ferrari jelenlegi pilótapárosát, főleg a tavaly érkező négyszeres világbajnokot, Sebastian Vettelt, kinek hozzáállása véleménye szerint sokat lendített a vörösökön, ezért tartja ebből a szempontból jobbnak elődjénél. „A versenypályán Fernando Alonso ugyanolyan erős, mint Vettel. Viszont hiányzik belőle minden, amit Vettel a pályán kívül csinál” – utalt arra, hogy a német sokkal inkább csapatember, majd hozzátette, bár a lelkesedés még nem fog önmagában pluszt jelenteni, bizonyos esetekben azért segíthet. „Ha nincs alattad igazán jó autó, nem fogsz nyerni csak a szív és a lélek miatt, viszont ez a két dolog sokat segíthet, ha jó autó áll a rendelkezésedre.”

Bár már elhagyta a Ferrari akadémiáját, Baldisserri továbbra is igyekszik segíteni néhány fiatal versenyzőnek, például Mick Schumachernek és a vörösök korábbi védencének, Lance Strollnak, aki jelenleg a Williams nevelőprogramját erősíti. „Figyelem őt, és a Prema-csapatot is, így tehát Mick Schumachert, Michael fiát is. Németországban hihetetlen médiaérdeklődést generál, de ez azt hiszem, elkerülhetetlen. Korai lenne megmondani, meddig juthat, és ez Strollra is igaz, viszont ha bekerülnek a Forma–1-be, akkor én már csak a televízióból fogom figyelni őket, hiszen az az élet már nem való nekem” – mondta a két fiatal kapcsán az 53 éves szakember.

Mick Schumacher

Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Agressor
#11 Agressor 2016. május 12. 13:34  
guide:
Évekig azt hallgattam,hogy Vettel csak az autója miatt nyer,az igazi ász Alonso és Hamilton. Most jön ez a "nem is igaz,hogy Alonso hátráltatta a Ferrarit" sértett szöveg.Elárulnád,hogy ki mondott ilyesmit?Nem emlékszem arra,hogy bármelyik Ferrari fejes ezzel vádolta volna valaha is! Talán Alonso gyorsabb,de egyenlőre ne vegyük már el Vetteltől azt is,hogy esetleg ő tényleg más karakter!

"Évekig azt hallgattam,hogy Vettel csak az autója miatt nyer,az igazi ász Alonso és Hamilton."
Tőlem biztosan nem hallgattad. Rendszeresen kiálltam Vettel érdemei mellett a 120%-ozókkal szamben....

"Elárulnád,hogy ki mondott ilyesmit?"
Egyenesen csak páran, burkoltan szinte mindenki, aki a Vettel meg Alo Ferraris pályafutásán témázott...

"Talán Alonso gyorsabb,de egyenlőre ne vegyük már el Vetteltől azt is,hogy esetleg ő tényleg más karakter!"
Biztosan más, nem vitatta el senki. De az, hogy egyenlőre Vettel-el egy métert sincs előrébb a Ferrari, mint Alonso-val, az kétségtelen.

Atko
#10 Atko 2016. május 12. 13:30  

Marchionne, TE vagy a leggyengébb láncszem! Takarodj ...

http://www.planetf1.com/news/marchionne-expects-ferrari-win/

guide
#9 guide 2016. május 12. 10:50  
Agressor:
Na, már megint kezdődik... Szerintem Vettel és a csapat kapcsolatát majd öt sikertelen év után hasonlítsuk össze Alonso-éval... Azért azt tisztázzuk, Alonso sem úgy kezdte a vörösöknél, hogy követelőzött, kiabált, meg sz@rozta őket... Alonso igenis büszke volt a Ferrari-ra, számtalan győzelménél az ágaskodó paripát mutogatta a kormányon a kamerába, stb... Szerintem ezek nagyon igazságtalan fikák vele szemben. Ahogyan Arrivabene megbocsájtó hátba veregetései is eltűntek egy év alatt, mikor valaki hibázik, úgy változhat Vettel hozzáállása is majd az évek alatt... Úgyhogy szerintem igazságtalan úgy beállítani, mintha még Alonso hátráltatta volna a csapatot. Kétségtelenül mindent kihozott az autójából, reális esélye volt kétszer a címre... Ezt a szintet azóta sem hozta senki a csapatnál...

Évekig azt hallgattam,hogy Vettel csak az autója miatt nyer,az igazi ász Alonso és Hamilton.

Most jön ez a "nem is igaz,hogy Alonso hátráltatta a Ferrarit" sértett szöveg.Elárulnád,hogy ki mondott ilyesmit?Nem emlékszem arra,hogy bármelyik Ferrari fejes ezzel vádolta volna valaha is!

Talán Alonso gyorsabb,de egyenlőre ne vegyük már el Vetteltől azt is,hogy esetleg ő tényleg más karakter!

csiga00
#8 csiga00 2016. május 12. 10:04  
Irwine_:
Az első kép bal oldalán a szakállas faszi kicsoda? Ő már tök régóta, a Schumacheres időkben is ott volt, de sose lehet olvasni róla semmit. Thx!

Gino Rosato?

Na újavataros F1890 megelőzött :)

Utoljára módosítva: 2016. május 12. 10:05

F1890
#7 F1890 2016. május 12. 10:02  

4
gino rosato.miutan kimi visszatert o is visszajott a caterhamtol :) egyik legemberibb tag a gebeknel

Agressor
#6 Agressor 2016. május 12. 09:54  

Na, már megint kezdődik...
Szerintem Vettel és a csapat kapcsolatát majd öt sikertelen év után hasonlítsuk össze Alonso-éval...
Azért azt tisztázzuk, Alonso sem úgy kezdte a vörösöknél, hogy követelőzött, kiabált, meg sz@rozta őket... Alonso igenis büszke volt a Ferrari-ra, számtalan győzelménél az ágaskodó paripát mutogatta a kormányon a kamerába, stb...
Szerintem ezek nagyon igazságtalan fikák vele szemben.
Ahogyan Arrivabene megbocsájtó hátba veregetései is eltűntek egy év alatt, mikor valaki hibázik, úgy változhat Vettel hozzáállása is majd az évek alatt...
Úgyhogy szerintem igazságtalan úgy beállítani, mintha még Alonso hátráltatta volna a csapatot. Kétségtelenül mindent kihozott az autójából, reális esélye volt kétszer a címre... Ezt a szintet azóta sem hozta senki a csapatnál...

Hombre B
#5 Hombre B 2016. május 12. 09:46  
Irwine_:
Az első kép bal oldalán a szakállas faszi kicsoda? Ő már tök régóta, a Schumacheres időkben is ott volt, de sose lehet olvasni róla semmit. Thx!

Ha jól tudom Kimi legjobb haverja és egyben fiának keresztapja. :)

Irwine_
#4 Irwine_ 2016. május 12. 09:25  

Az első kép bal oldalán a szakállas faszi kicsoda?
Ő már tök régóta, a Schumacheres időkben is ott volt, de sose lehet olvasni róla semmit.
Thx!

Hombre B
#3 Hombre B 2016. május 12. 08:28  

Ha Sergio nem bolygatja fel a csapatot, akkor szerintem meg lehet az esély, hogy a jövő évi változásokra jól reagáljon a Ferrari, de az is igaz, a múltból kiindulva ez még nem igen sikerült.

Alonso és Vettel összehasonlítása meg érdekes, mert Baldisserri nem is dolgozott velük, viszont mint AKA vezető lehetek információ ami alapján ezt gondolja.

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. május 12. 07:25  

Sajnos igaza van, a csapatban még mindig hiányzik az a kellő hatékonyság, ami főként a RB-ban és a merciben benne van. Plusz rátesz egy lapáttal a mostani elnökük is, aki már 1 év pech után változtatni akar a csapat struktúráján.

Utoljára módosítva: 2016. május 12. 07:30

Timad
#1 Timad 2016. május 11. 20:39  

Az már biztos, hogy a papíron esélyesek közül -Red Bull, Mercedes, Ferrari- az olaszokra fogadnék legutoljára ’17-re és még azt is nagyon kevés pénzzel...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Taylor Swift

52016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják

42016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt