A Ferrari Spielbergben teszteli a módosított glóriát

írta: M4Sport
2016. június 29. 18:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Ferrari újra pályára viszi a glóriát a hétvégén – ezúttal azonban már az FIA által továbbfejlesztett második verziót!

A vörösök először a téli barcelonai teszten szerelték fel autójukra a közvéleményt megosztó fejvédő bukókeretet. Azóta Szocsiban már a Red Bull is kipróbált élesben egy másik megoldást, a szélvédőt, ám miután az FIA pár hete jelezte, 2017-ben a glória használatát teszi kötelezővé, az osztrákok leálltak projektjükkel.

A szövetség azóta már csak a glória fejlesztésére összpontosít, s nemrég elkészítették annak második változatát. Az Auto Motor und Sport az FIA szóvivőjétől, Matteo Boncianitól megtudta, a Ferrari a hétvégén Spielbergben pályára is viszi azt.

A második verzió a télen kipróbált acél helyett már titániumból készült, a cső pedig kicsit távolabb helyezkedik el a versenyző fejétől, hogy ne jelentsen veszélyt rá becsapódáskor. Érdekesség, hogy éppen ez a szempont döntött a glória javára a szélvédővel szemben: az FIA egyik töréstesztjén a versenyzőt helyettesítő bábu feje ütközésnél a plexinek csapódott, és miután módosították annak formáját, már nem volt elég ellenálló a rá kilőtt kerékkel szemben.

A Red Bull Ringen elvégzett újabb pályateszt után, a következő lépésről a jövő héten Silverstone-ban egyeztetnek a csapatok az FIA-val. Charlie Whitingék ekkor prezentálják a tesztek eddigi eredményeit: mintegy 40 különböző, a múltban megtörtént balesetet szimuláltak a glóriával és anélkül – ezek alapján kell majd dönteni arról, valóban érdemes-e bevetni a fejvédőt.

Amennyiben a szakemberek válasza pozitív, a szabálymódosítási javaslatukat előbb a Stratégiai Csoport, majd az F1 Bizottság elé tárják, s végül a Motorsport Világtanács teszi véglegesen kötelezővé. Bernie Ecclestone és egyes csapatok állítólag szívesebben halasztanák el egy évvel a használatát, ám az FIA biztonsági érvekre hivatkozva véleményüktől függetlenül is dönthet a kötelezővé tételéről.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához