A Ferrari szerint már készülni kell az Ecclestone utáni korszakra

írta: M4Sport
2016. április 22. 11:34
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1-nek fel kell készülnie a Bernie Ecclestone utáni korszakra – jelentette ki a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne, kiemelve, hogy a FOM első embere sem töltheti be örökké posztját. Az olasz szakember szerint a sportnak a digitális világ felé is nyitnia kell.

Újabb fejezetéhez érkezett a csapatok és Bernie Ecclestone politikai harca: az Auto Motor und Sport információi szerint a gyártók érdekcsoportja (amit a Ferrari elnöke vezet) kilátásba helyezte, hogy bizalmatlansági szavazást indít a brit ellen, arra kérve a sportág többségi tulajdonosát, a CVC-t, hogy legkésőbb 2016 végéig távolítsa el pozíciójából a FOM ügyvezetőjét. Most pedig Marchionne kijelentette, az F1-nek fel kell készülnie Ecclestone távozására.

„Elég sok a tennivaló” – nyilatkozta a La Repubblicának, amikor a sport általános helyzetéről, és zavaros politikai légköréről kérdezték. „Ecclestone nagyszerű tárgyalópartner, de előbb vagy utóbb mindenkinek nyugdíjba kell vonulnia. Amikor ez megtörténik, mindent át kell gondolnunk, hogy egy szilárdabb F1-et építsünk” – tette hozzá a 63 éves üzletember, aki az egyik legfontosabb pontnak a gyártók szerepvállalását tartja. „Ha többen jönnének az tökéletes volna. A Ferrari a legjobbak legyőzésével építette fel a mítoszát. A Manor legyőzésével nem építhetsz mítoszt.”

Az utóbbi időben sokszor felmerült már az Audi neve, mint lehetséges új gyártóé, mostanában pedig az Alfa Romeo érkezéséről is sokat cikkeznek, a Fiat-Chrysler konszernt vezető Marchionne ugyanis egyre gyakrabban beszél a márka visszatérésének fontosságáról. A gyári csapatok kapcsán most is említést tett a projektről; elmondta nem névlegesen, szponzorként érkeznének, mint a Red Bullt támogató Aston Martin. „Csapatot indítanánk, hiszen a történelmünk és a képességeink is megvannak ehhez. És itt van az Alfa Romeo unokatestvére, a Ferrari is, ami segíthetne a csapatnak, ahelyett, hogy másokat segít, vagy azzal párhuzamosan” – jegyezte meg.

Sergio Marchionne és Bernie Ecclestone„Nyitni kell a digitális világ felé”

A Forma–1 az utóbbi időben gyakran került a kritikák középpontjába a sokak által bonyolultnak és unalmasnak vélt technikai oldala miatt, valamint a szintén túlságosan összetettnek gondolt szabályrendszere okán. Bár azt a bírálók is elismerik, a jelenleg használt technológia magas színvonalat képvisel, abban már nem biztosak, hogy a szurkolók komolyan érdeklődnek a részletek iránt, hiszen ők elsősorban a versenyzőkre és az összecsapásokra kíváncsiak.

Egyszerűsítésre Marchionne szerint is szükség lenne, de nemcsak azért, hogy a sportág kedvezzen a már meglévő szurkolóknak, hanem azért is, hogy újakat nyerjen meg megának, például a fiatalabb generációk tagjai közül. „Én értékelem a teljesítményt” – magyarázta. „Viszont, amikor valaki számítógépet vásárolni, nem kérdezed meg tőle, hány processzor van benne. Ha most el kellene magyaráznom, hogyan kell hajtóegységet építeni, akkor órákig itt lennénk még, és unatkoznánk. Egyszerűbbé kell tennünk a dolgokat a közönség számára, és ez egy olyan lépés, amit muszáj megtennünk. A szabályrendszer túlságosan összetett” – folytatta.

„Közelebb kell vinnünk a sportot az emberekhez, különösen a fiatalabbakhoz” – mutatott rá, majd több csapatvezetőhöz és szakemberhez hasonlóan arra kérte az F1 vezetőit, foglalkozzanak többet a közösségi oldalakkal és nyissanak a digitális világ felé, hiszen a fiatalok szívéhez elsősorban így tudnak közel kerülni. A Ferrari első embere szerint ebben a tekintetben a Forma–1 nagyon sokat tanulhatna az amerikai sportokból, ahol nagyon jól működnek a közösségi dolgok. „Ez a téma a FOM-ot is érinti. Ahhoz, hogy felkeltsük a fiatal közönség érdeklődését, az ő nyelvükön kell beszélnünk. Kellő figyelmet kell fordítanunk a digitális világra” – zárta gondolatát.

Maurizio Arrivabene, Sergio, Marchionne

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

velorex
#5 velorex 2016. április 23. 15:39  

Mekkora egy sutyerák fószer ez a Sergio Marchionne!

F1890
#4 F1890 2016. április 22. 13:32  

elegge arrogans nyilatkozat lenezve a manor csak fura mert a mercit elegge nagy presztizs leverni de az meg nem megy :D

abban viszont igaza van h kene modernizalni az internetes feluletet

F1890
#3 F1890 2016. április 22. 12:40  

elegge arrogans nyilatkozat lenezve a haast csak fura mert a mercit elegge nagy presztizs leverni de az meg nem megy :D

abban viszont igaza van h kene modernizalni az internetes feluletet

Hombre B
#2 Hombre B 2016. április 22. 12:27  

Minek kellett ezt most nyilatkozni. Nem lesz attól jobb az F1, ha Bernie nyugdíjba megy, pláne ha a csapatok kezébe kerül így minden. A fiatalok fele meg igen nyitni kell, viszont szerintem a mai fiatalság igen is megnézi, hogy mit miért vesz (mert pont elér minden információt a neten) vagyis az egyszerűsítés pont, hogy nem jó irány. Itt azzal érnék el a legjobb hatást ha egyszerűen lemásolnak a Moto GP-t, aztán lehet továbbfejleszteni a dolgokat.

The Saint
#1 The Saint 2016. április 22. 11:57  

Minden tiszteletem Ecclestoné, hiszen nagyon nagy részben ő tette azzá a világszinten ismert sorozattá az F1-et a 70-es 80-as évektől kezdődően, ami, de azt hiszem már egy ideje elérte a határait.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa