A Ferrari technikai igazgatója tudja a sikerreceptet

írta: M4Sport
2016. június 22. 17:45
FOTÓ: ©xpbimages.com

Maranellóban tőle várják, hogy lökést adjon a csapatnak egy újabb sikerkorszak nyitásához. James Allison minden tőle telhetőt meg is tesz – elmondta, filozófiája szerint mi jelenti a siker titkát.

Amolyan megváltóként üdvözölték James Allisont, amikor 2014-ben visszatért a Ferarrihoz. A csapatról évek óta úgy tartották, hiányozik belőlük a kreativitás, az ötletek, a bátorság, emellett pedig korábbi alkalmazottak nyilatkoztak arról, hogy a vezetőség a Schumacher-korszak végén nem fordított elég nagy figyelmet az infrastruktúra, a technológiai háttér fejlesztésére sem.

Az új elnök, Sergio Marchionne, valamint a csapatfőnök, Maurizio Arrivabene ez utóbbin igyekezett változtatni: továbbfejlesztett szimulátor, modernizált eszközök és új szakemberek Maranellóba csábítása ágyaztak meg a megújulásnak. A munka további része viszont a technikai igazgatóra, James Allisonra maradt, aki Arrivabenétől szabad kezet kapva szervezte újjá a gárdát – és adott nekik új lendületet. És most, hogy 2016-ban megtorpanni látszanak, is tőle várják az olaszok a segítséget.

Az FIA torniói konferenciáján a szakember arról beszélt, szerinte mi egy csapat sikerének záloga. „Az innováció jelenti minden sikerre áhítozó csapat szívét. Az innovációnak számos ellensége van. Az első az, amikor egy csoport túlságosan megelégszik azzal, ahol tart, valamint amikor a csapat vezetősége nem tesz meg mindent a szervezet fejlesztéséért. A második ellenség, amikor az embereknek nem adunk elég teret a gondolkodásra, az új meglátásokra, ötletekre, melyeket tesztelhetnek, és melyek jobbnak bizonyulnak az éppen használt megoldásoknál.”

Allison a Ferrari közelmúltjából vett példával szemléltette, mire is gondol, amikor a megelégedés veszélyéről beszél. „Az új Forma–1-es szabályok, az új 2014-es erőforrások rendkívül nagy teret nyitottak a szabadságra az előző motorszabályokhoz képest, és szervezeti szinten is óriási kihívás elé állítottak. Egy teljesen új erőforrást kellett építeni, teljesen más technológiával, és nem mindenki mérte ezt a kihívást ugyanolyan mércével.”

„A Ferrari valóban nagy lépést tett előre az előző évhez képest a hatékonyság terén, és a szezonkezdés előtt magabiztosak voltunk, úgy éreztük, jók leszünk a pályán. De hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nem tartunk ott, ahol az ellenfelek. Ebből megtanultuk, hogy az önmagában vett előrelépés nem elegendő. Mindig belső kihívásokat kell magunk elé állítani, hogy jobbak legyünk annál, mint amilyenek vagyunk, mert ha nem vagyunk, akkor az ellenfeleid lesznek azok.”

„Ez olyan vezetési filozófiát követel meg, mely azt mondja, nem vagyunk elég jók. Még akkor is, ha mi vagyunk a legjobbak. Fontos, hogy még akkor sem vagyunk elég jók. A mérnököknek és az alkalmazottaknak pedig engedni kell, hogy jöjjenek azok az innovációk – ez jelenti a következő lépést” – magyarázta.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. június 23. 08:15  

jó de ma már 2016 van...majd 2018-ban kiderül, hogy most mi a gáz?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat

02016.10.23. 12:52

Generációk háborúja: a "Verstappen-szabály" a rutin részsikere

"Tíz éve vagyok az F1-ben, és volt egy szabály, amihez a versenyzők tartották magukat. Aztán jöttek a fiatalok..."

02016.10.23. 01:07

Amerikai Nagydíj: végsebességek az időmérőn

A Manor visszatért a lista élére