A Ferrari versenyzőit, szurkolóit, de saját magát is becsapta idén?

írta: M4Sport
2016. szeptember 22. 11:53
FOTÓ: ©Ferrari

Megrekedt a Ferrari a fejlődésben, a csapat újabb és újabb hibákat követ el, és nem úgy tűnik, hogy megtalálta a kiutat ebből a helyzetből. Egyre több, a paddockban jártas szakértő véli úgy, hogy nagy a baj Maranellóban.

„Bizonyos szempontból a mostani Ferrari engem a pár évvel ezelőtti Mercedesre emlékeztet. Mi is nehezen találtuk meg a megfelelő embereket a megfelelő helyekre. Ez egy kemény és időigényes munka. Nekünk viszont kifizetődő volt” – nyilatkozta a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff Szingapúrban a Ferrariról. Tény, mielőtt csatlakozott volna a ma győzelmet győzelemre halmozó csapathoz, a Mercedesnek volt egy három éven át tartó sötétebb időszaka is. Állandó műszaki hibák, nem fejlődő autó, néha szétszórtnak tűnő csapat – az építkezés 2010-től 2012-ig, 2013-ig tartó időszakában ők is kaptak hideget-meleget.

A kérdés csak az, vajon a mostani küszködés a Ferrari esetében is egy sikeres időszak előjátéka-e, vagy a csapat még jó ideig képtelen lesz elmozdulni ebből az állapotból. Miközben az olaszok az újabb átszervezések kapcsán bizakodónak tűnnek, az újabb és újabb hibák láttán mégis egyre erősödnek a szkeptikus hangok velük kapcsolatban.

Szingapúrban például a Kimi Räikkönen dobogós esélyeibe került taktikai döntésük miatt kezdték ki újra őket. Még maga a Mercedes is meglepődött azon, hogy a Scuderia a finn kihívásával reagált Lewis Hamilton kerékcseréjére – ők arra számítottak, hogy 2007 bajnoka megpróbálja majd a pályán kivédekezni támadásukat. Egy utolsó taktikai próbálkozás volt, ám épp elég arra, hogy kiugrasszák a nyulat a bokorból…

A McLaren korábbi szerelője, Marc Priestley szerint ez is csak azt mutatta, valami nagyon nincs rendben Maranellóban. „Tudták, hogy Szingapúrban az elévágás működik, mert ezen a pályán már számos alkalommal láthattunk ilyesmit a versenyen. Tudhatták, hogy ha reagálnak Lewis kiállására, azzal mögé kerülnek. Nagyon nehéz lett volna, de ha a másik utat választják, és kint maradnak, nagyjából huszonöt másodperc előnyük lett volna. Talán Lewis elkapta volna őket a végén, de Kimi legalább megtarthatta volna a pozícióját. A döntésükkel végül gyakorlatilag megelégedetek a negyedik helyével. Ez egy rossz döntés volt, még ha a másodpercek töredéke alatt is kellett meghozniuk. A Mercedesnek nagyon hasonló helyzetben kellett döntenie, mégis jól választottak” – állította ellentétbe a két istállót.

Kimi RäikkönenAz Autosport állandó technikai elemzője, Craig Scarborough úgy látja, mélyebben gyökeredző problémák mutatkoztak meg Szingapúrban. „Szükségük lenne egy kulcsemberre, aki irányt mutat nekik. Idén nagyon sok rossz döntést hoztak, csapatként nem működtek jól. A versenyzők és az autójuk is elég jó ahhoz, hogy kihívók legyenek, de az F1-ben fontos a jó vezetői struktúra, melyben az emberek megfelelően dönthetnek. A Ferrari mostani struktúrája valójában csak még több rossz döntést fog eredményezni, mégpedig a belső politika miatt, valamint mert mindenki fél attól, hogy őket teszik felelőssé a problémákért. Nem látom a kiutat ebből jelenleg, és nem hiszem, hogy képesek lesznek olyan versenycsapattá érni, amilyennek lenniük kellene” – vélekedett, utalva a Sergio Marchionnéék által választott új „horizontális” struktúra hátrányaira.

Priestley kiemelte, az elnök személye sem segítség. „Sergio Marchionne egy ijesztő karakter. Mindenki fél attól, hogy hibázik, és ha valaki retteg, akkor nem hozhat jó döntéseket. A Ferrarinál hullottak már fejek az elmúlt években. Most változtattak a vezető pozíciókban, de egy idő után arra kell építkezned, amid van. Ez nem foci, ahol folyton cserélgetheted az embereket.”

A Ferrari a 2017-es szabályváltozásoktól remél némi segítséget. A csapatot jól ismerő veterán újságíró, Pino Allievi a La Gazzetta dello Sport hasábjain ugyanakkor arra figyelmeztetett: „A Ferrari 2017-es autója James Allison ötletein alapszik, aki már nem is technikai igazgató. Egy olyan ember ötletein, akit korábban istenítettek, most viszont kritizálnak. 2017-ben újra meghatározóbb serepe lesz az aerodinamikának, de éppen ez az a terület, amelyen a Ferrari sosem volt igazán erős.”

Sebastian VettelA vörösök korábbi szakembere, Mauro Forghieri szerint a Ferrari még mindig nem egészen látja át saját helyzetét. „Beszélgettem jó barátommal, Aldo Costával. Elárulta: a Mercedes hat-hét tizeddel lassabban versenyez, mint amire amúgy képes lenne. És félek tőle, hogy igaza lehet” – mondta. „Nem hiszek az elnök Sergio Marchionnénak, aki szerint már nincs különbség a Ferrari és a Mercedes motorja között. A csúcsteljesítmény terén talán igaza van, de a Mercedes nagyobb forgatónyomatékkal bír, és ez komoly különbséget jelent. Talán a tifosinak nem fog tetszeni, amit mondok, de Arrivabenének és Binottónak igaza van abban, hogy meg kell adni nekik a szükséges időt ahhoz, hogy újra az élre vezessék a Ferrarit. Ha ezt nem kapják meg, talán újabb tíz év telik el bajnoki cím nélkül” – mondta vészjóslóan.

A vörösöknek márpedig teljesen más céljaik vannak. Igaz, ez Priestley szerint sokat nem jelent – tekintve, hogy már 2016-nak is nagy céloknak vágtak neki. Szerinte éppen ez okozta a vesztüket. „Idén becsapták a versenyzőiket és a szurkolóikat. Sokat ígértek, de alulteljesítettek” – jelentette ki.

Pont ahogy a bajnoki küzdelemre vágyó Mercedes gyári visszatérése után három éven át. De vajon Maranellóban is épül már valami, a bizakodásra valós okot adó a háttérben, mint akkoriban a Ross Brawn vezette brackley-i gárdánál…?

Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1m12
#9 f1m12 2016. szeptember 23. 14:27  
KIMI AND THE RED POWER:
Láttad a Kimi-Ham különbséget(1,7 mp) a kerékcsere előtt, láttad, hogy a Merci kiállása hibátlan volt és láttad, hogy csak a középső szektorban Lujó 1 mp-et adott Räikkönennek. Majd jött a Ferrari, aki kihívta Räikkönent ezzel elbukva a dobogót. A helyzet komikusságát fokozván Greenwood beszólt Kiminek a csere után, hogy "Come on Kimi", mire jött a válasz a finntől, hogy mit szeretnél tőlem, menjek gyorsabban a boxutcában?

még csere előtt volt ez, legalábbis a videón akkor mondta Kimi ezt az elmésséget, amikor épp készült beállni a boxba

guide
#8 guide 2016. szeptember 23. 12:41  

Sajnos egyet kell érteni a kritikákkal.
De.
A Ferrari rosszabb színben tűnik fel,mint amilyen valójában.Sok esetben a szerencse is elkerülte őket.Allison feleségének a halála volt talán a legnagyobb csapás.
Ha csak az utolsó futamot nézzük,Kimi simán felvette a versenyt Hamiltonnal.Vettel tempója meg nem is volt olyan rossz a szintén 3 kiálláson lévő Rosberghez képest.Az sc után 12.5 secre volt tőle,leintéskor meg 27,6 -ra.Ahhoz képest,hogy teli tankkal, a lassabb keveréken indulva kellett előre verekednie magát,nincs miért szégyenkezni.

Szerintem a Ferrarinak el kellene felejtenie a "vbcímért megyünk" kommunikációt.Marchionnenak hagyni kell nyugodtan dolgozni az embereket.Jó lenne egy nagy tudású műszaki vezető,akire mindenki felnéz.A fiaskókból levonni a következtetéseket és mivel az idén úgysem volt igazi esélyük, nem "nagy tragédiát" csinálni mindenből.
Kell egy ember,aki az autók műszaki állapotáért felel,ne legyen ennyi váltó és motor gond.
Kell egy új taktikus,mert az idei nincs a helyzet magaslatán.
És ráfeküdni az aerodinamikára,mert kellő leszorítóerő nélkül Vettel nem tudja hozni,amire egyébként képes lenne.

KIMI AND THE RED POWER
#7 KIMI AND THE RED POWER 2016. szeptember 22. 21:00  
Hombre B:
Függetlenül attól, hogy Sergio mit vár vagy ígért én a ’15-s nyilatkozatból indultam ki, hogy három év kell hogy újra az élen legyen a Ferrari. Valószínű ez jövőre nézve persze nem teljesül, de engem ugyan nem csaptak be. Valószínű az is igaz, hogy a Ferrari-ban sok a politika és Sergio se egy jó vezető ilyen szempontból, de azért csak a Ferrari számlájára írni Allison távozását szerintem túlzás. Manapság bármit csinálnak egyébként belekötnek (ha kint maradnak és Hamilton úgy előzi meg Kimi-t akkor meg az lenne a baj, hogy miért nem cseréltek, vagy levezetve az alapokra, ha jobb autót építettek volna…), kb. mint a McLaren-be tavaly (persze a külső nyomás mindenkire nézve ugyanaz).

Láttad a Kimi-Ham különbséget(1,7 mp) a kerékcsere előtt, láttad, hogy a Merci kiállása hibátlan volt és láttad, hogy csak a középső szektorban Lujó 1 mp-et adott Räikkönennek. Majd jött a Ferrari, aki kihívta Räikkönent ezzel elbukva a dobogót. A helyzet komikusságát fokozván Greenwood beszólt Kiminek a csere után, hogy "Come on Kimi", mire jött a válasz a finntől, hogy mit szeretnél tőlem, menjek gyorsabban a boxutcában?

kayassine
#6 kayassine 2016. szeptember 22. 19:53  
Go.Michael:
Megnyugodtam, hogy nem telik hét el ferrarit fikázó cikk nélkül.

:)

albutr
#5 albutr 2016. szeptember 22. 19:02  

a versenyzők meg a szurkolók nem ezt érdemlik meg.

Go.Michael
#4 Go.Michael 2016. szeptember 22. 13:35  

Megnyugodtam, hogy nem telik hét el ferrarit fikázó cikk nélkül.

Diák Murphy
#3 Diák Murphy 2016. szeptember 22. 13:21  

" hogy három év kell hogy újra az élen legyen a Ferrari" :D

5-6 éve mindig csak 1/2/3 év kell és majd akkor hű de jó lesz :D Tisztára mint a magyar politikusok :D Mindig "majd jövőre jó lesz, csak most utoljára egy kis megszorítás"

Hombre B
#2 Hombre B 2016. szeptember 22. 13:12  

Függetlenül attól, hogy Sergio mit vár vagy ígért én a ’15-s nyilatkozatból indultam ki, hogy három év kell hogy újra az élen legyen a Ferrari. Valószínű ez jövőre nézve persze nem teljesül, de engem ugyan nem csaptak be.

Valószínű az is igaz, hogy a Ferrari-ban sok a politika és Sergio se egy jó vezető ilyen szempontból, de azért csak a Ferrari számlájára írni Allison távozását szerintem túlzás. Manapság bármit csinálnak egyébként belekötnek (ha kint maradnak és Hamilton úgy előzi meg Kimi-t akkor meg az lenne a baj, hogy miért nem cseréltek, vagy levezetve az alapokra, ha jobb autót építettek volna…), kb. mint a McLaren-be tavaly (persze a külső nyomás mindenkire nézve ugyanaz).

sztárvorsz
#1 sztárvorsz 2016. szeptember 22. 13:01  

"a Mercedes hat-hét tizeddel lassabban versenyez, mint amire amúgy képes lenne" - ez azert eleg meredek, de en is felek tole, hogy van valosagalapja. Nem egyszer ugy tunt iden, hogy a Ferrari, RB kozelebb lopodzott, de csak elohuztak mindig egy kis pluszt es vegervenyben csont nelkul behuzzak az osszes futamot. Tempoban minthat csokkent volna a kulonbseg, de a pontokban semmi..

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Marcus Ericsson

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

02016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában