A Ferrariban megvan az erő

írta: M4Sport
2016. március 18. 14:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

Minden megvan a Ferrari idei autójában ahhoz, hogy erős szezont fusson a csapat – véli az istállóhoz idén megérkező Jock Clear. A korábbi Mercedes-mérnök elárulta, egy gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy pirosba öltözhetett.

Jó ideje tudható volt már, hogy rutinos mérnök, Jock Clear azért hagyta el a világbajnok Mercedes-istállót 2014 végén, hogy csatlakozhasson a Ferrarihoz, ám arra, hogy munkába is állhasson Maranellóban, egészen az idei év elejéig várnia kellett korábbi szerződése kikötései miatt. Januárban a Pirelli franciaországi gumitesztjén láthattuk őt először a versenycsapat tagjaként feltűnni a paddockban, a teszteken már amolyan mérnökigazgatóként tevékenykedett, most pedig első nagydíjhétvégéjét teljesíti – átvéve az idéntől már nem minden futamra ellátogató technikai igazgató, James Allison tavalyi feladatainak egy részét.

Kimi Räikkönen úgy véli, a brit tudása sokat ér a Ferrari számára. „Nagy segítséget jelent a csapat számára, örülünk, hogy itt van velünk. Közben viszont még elég korai bármit is mondani, és bár úgy vélem, sokat tesz hozzá a csapatunkhoz, ő is csak egyetlen személy, akivel együtt, csapatként dolgozunk” – fogalmazott a finn.

Clear maga is ezt hangsúlyozta. „Ez a csapat nem csak az én megérkezésemet várta. Már akkor jól szervezett volt, amikor még nem voltam itt, már akkor is jól boldogultak” – fogalmazott, kiemelve, hogy a mostani év eleji hirtelen szabályváltozásokra is remekül reagáltak az olaszok.

A szakember komoly potenciált lát a Scuderiában. „A célunk, hogy versenyeket nyerjünk, és remélhetőleg ezzel bajnoki címeket is. Olyan gyorsan fejlesztünk, amennyire csak lehet, és a rövid távú célunk, hogy mindent kihozzunk a télen fejlesztett dolgokból, a lehető legjobb módon átvigyük a pályára azt a teljesítményt, amiről tudjuk, hogy benne van az autóban” – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

„Ez a versenyzőkön és a versenycsapaton múlik, de a gyárban dolgozóknak köszönhetjük, hogy ebbe a helyzetbe kerültünk, és ők is tovább folytatják a fejlesztést. Sok fejlesztésünk érkezik még, aztán majd meglátjuk, ez mire elég az ellenfelekhez képest. Egy biztos: nagyon elégedettek vagyunk jelenleg a munkánkkal. A fejlesztésünk tempója olyan, amilyennek szeretnénk, és így is fogjuk folytatni, sőt, javítani akarunk.”

Ha valakinek, Clearnek nagyon jó viszonyítási alapja van a Ferrari jelenlegi hatékonyságának megítéléséhez. 1980-as évek óta dolgozik az F1-ben, megfordult az 1990-es évek végén bajnoki címeket nyerő Williamsnél, majd részese volt a most uralkodó Mercedes fölemelkedésének is. „Egy nagyon jó állapotban lévő csapathoz érkeztem meg. Igen, még most is van hová fejlődnünk, de lenyűgöz a versenycsapat, aminek a tagjává váltam. James Allison (technikai igazgató – a szerk.) pokoli jó munkát végzett a fiúk motiválása és optimistává tétele terén. Nagyon pozitív energiák jellemzik a csapatot” – dicsérte Maranellót.

Clear azonban nemcsak élcsapatoknál, élversenyzőkkel is együtt dolgozott az évek során. Jacques Villeneuve-vel együtt értek fel a csúcsra 1997-ben, 2011 második felétől pedig már a rekordbajnok Michael Schumacher mérnökcsapatát erősítette, majd Lewis Hamiltonét. Most két újabb világbajnokkal, Kimi Räikkönennel és Sebastian Vettellel hozta össze a sors. De ő mégis amiatt a legelégedettebb, hogy végre büszkén viselheti az ágaskodó paripás címert. „Nagyszerű érzés vörösben lenni. Amikor bekerülsz a motorsport világába, a legmagasabb szinten semmi más nem hasonlítható össze a Ferrari nevével. Nagyon tiszteljük az ellenfeleinket, és az évek során jó párral dolgoztam is együtt, de fiatal kölyökként mindig is arról álmodoztam, hogy egy nap a Ferrarinál dolgozhassak, ahol most vagyok. Tehát valóra vált az álmom” – jelentette ki.

Már csak az a kérdés, a Scuderiával közös álmukat is képesek lesznek-e megvalósítani.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Austin - rajtrács

02016.10.23. 15:26

Amerikai Nagydíj – rajtrács

02016.10.23. 14:38

Hamilton Rosberg-módszerre váltott: elemzett és órákon át gyakorolt

Két órán keresztül finomította rajttechnikáját a szimulátorban

02016.10.23. 13:43

Motorja helyett a mérnöke agyvize forrt fel...

Mókás párbeszéd után hepiend