A Force India nem érti: hol a következetesség?

írta: M4Sport
2016. szeptember 18. 10:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Force India és Sergio Pérez is kritikával illette az FIA-t a szingapúri időmérő után kiosztott kettős büntetés miatt. Véleményük szerint a szövetség ismét megmutatta, mennyire következetlenül szankcionál, korábban ugyanis volt, aki megúszta a hasonló vétséget.

Pérez összesen nyolc rajthelyet veszített időmérős pozíciójához képest: első büntetését azért kapta, mert nem lassított kellőképpen a sárga zászlós jelzésnél, a másodikat pedig azért, mert megelőzte Esteban Gutiérrezt – szintén egy sárga zászlós periódus alatt. A mexikói meglehetősen bosszúsan vette tudomásul a versenybírák döntését. Természetesen azt is elmondta, miért.

„A pilóta, akit leelőztem nagyon lassan vezetett” – mondta az Autosportnak. „A versenybírák nem is törődtek ezzel, meg sem kérdezték, miért lassult le. Nem tudom, problémája volt-e az autóval, vagy csak megszakította a körét, azért ment ilyen lassan. Biztonságosan kellett előzni. Megmutattam, mekkorát fékeztem, és mennyivel lassabban kezdtem kanyarodni. Volt némi sebességkülönbség, mert a kanyar előtt még zöld volt, majd megérkeztem a sárga zónába, és egy autó szükségtelenül lassan ment előttem. A szabály szerint jelentősen lassulni kell, és én ezt tettem” – panaszkodott.

A döntést a Force India sportigazgatója, Otmar Szafnauer sem értette, elmondása szerint ugyanis Pérez egy tizedet veszített a kilences kanyarban, miután visszavett a tempóból, a következőben pedig újabb három tizedet, köszönhetően annak, hogy 10 százalékkal lassabban ment, mint korábban. „És még ez sem volt elég” – bosszankodott a szakember. Csalódottsága érthető, főleg annak fényében, hogy Nico Rosberg a magyarországi időmérőn megúszott egy hasonló esetet.

A csapatmenedzser, Andy Stevenson ráadásul egy másik példát is felhozott, amikor a Mercedes másik pilótája, Lewis Hamilton maradt büntetlen, pedig sárga zászlós jelzés alatt hagyta le márkatársát. „Ausztriában az utolsó körben előzte meg Rosberget, akinek sérült volt a vezetőszárnya, és semmi sem történt. Akkor azt mondták azért, mert egy egyértelműen lassú autó haladt a pályán. Hamiltont akkor felmentették, minket viszont megbüntettek. Az az idegesítő ebben az egészben, hogy nincs következetesség a döntésekben. Sosem tudhatod, mi vár rád” – magyarázta.

„Ez egy probléma és egyben vitatéma az F1 számára” – jegyezte meg Pérez a következetlen döntések kapcsán. „A versenybírák általában a saját érzéseik alapján döntenek. Az én szemszögemből nézve semmi rosszat sem tettem, illetve, semmit sem tehettem volna jobban. Kivéve a kör megszakítását, a szabály azonban nem kötelez erre. A jövőben nem szeretnénk büntetést kapni, amikor megelőzöl egy lassabb autót, egy olyan pilótát, aki megszakította a körét és különösen lassan haladt. Ez még veszélyesebb. Túl sok ellentmondást látunk a szabályokban” – tette hozzá.

FIA
Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

szabb
#4 szabb 2016. szeptember 18. 12:24  

Következetesség! Ezt a fogalmat nem ismerik az FIA-nál.

Wili
#3 Wili 2016. szeptember 18. 11:41  
csaby_massa:
ez most jogos volt, csodálkoztam is, hogy Szujóékt nem említik meg. látványosan gyorsan ment sárga zászló alatt, az előzésért lehetn nem érdemelt büntit, de a köridőjavitásért mindenképp. a williams ezért esett ki a Q3-ból.

A bünti csak annyira volt jogos, mint amennyire Rosberg esete. Rosberg 1 tizedet vesztett a dupla sárga zászló alatt és az akkor a bírák szerint jelentős lassulást jelentett, míg most Perez 4 tizedet vesztett a 9 es és 10 es kanyarban, ami itt nem volt jelentős lassulás a bírák szerint. Nem vagyok se Perez, se Force India rajongó, de szerintem most jogosan borultak ki a bírák következetlenségére...

csaby_massa
#2 csaby_massa 2016. szeptember 18. 11:21  

ez most jogos volt, csodálkoztam is, hogy Szujóékt nem említik meg. látványosan gyorsan ment sárga zászló alatt, az előzésért lehetn nem érdemelt büntit, de a köridőjavitásért mindenképp. a williams ezért esett ki a Q3-ból.

Wili
#1 Wili 2016. szeptember 18. 10:48  

Teljesen igaza van. A bírák idén (is) össze vissza dobálóznak a büntikkel. Emellett valamiért a nagy csapatok pilótáival még kivételeznek is, vagy legalábbis náluk sokkal jobban meggondolják, hogy retorziót alkalmazzanak, mint egy kis vagy közép csapat esetében. Ez nagyon nincs jól így.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

12016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"