„A Forma–1-ben túl sok a politika”

írta: M4Sport
2016. február 18. 16:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár a Forma–1 sohasem volt mentes a politikai csatározásoktól, Daniel Ricciardo úgy érzi, 2015-ben ezek a játszmák már túl nagy szerepet kaptak a kategóriában. Az ausztrál pilóta a Red Bull motorügye kapcsán mindez saját bőrén is megtapasztalhatta.

Mivel a Renault elmaradt az ellenfelektől, a Red Bull 2015 nyarán fontolóra vette, megszakítja együttműködését motorpartnerével, végül azonban egyik gyárral sem tudott dűlőre jutni. Egyes vélemények szerint a Mercedes és a Ferrari is azért mondott nemet a bikásoknak, mert nem akarták jobb motorokhoz juttatni az egyik legnagyobb ellenfelet, a Honda pedig a McLaren vétója miatt nem rázott kezet a csapattal. A történtek elkeserítették az istálló tapasztaltabb pilótáját.

„Mindig nagy szerepe volt a politikának, de most eljutottunk arra a pontra, amikor már túl nagy hangsúly kerül rá!” – idézte szavait az ESPN. „Nyilvánvaló, hogy szerettünk volna Mercedes-motort szerezni és szerettünk volna Ferrari-erőforrást szerezni, de a politika az utunkba állt. Nem egyszerű a helyzet, amikor ilyen komoly szerepe van a politikának és a pénznek, de jó lenne, ha mindezt félre lehetne tenni, és azt mondták volna, tessék itt a motor, mi pedig beszereljük és megyünk versenyezni!” – folytatta a háromszoros futamgyőztes.

Miután a csapat egyik riválissal sem tudott egyezséget kötni, úgy döntött, meghosszabbítja szerződését a Renault-val (a franciák erőforrásait TAG-Heuer néven futtatják majd). Ettől a hajtóegységtől egyelőre nem várnak komoly eredményeket, Ricciardo azonban nem tartja kizártnak, hogy az év végén ott lehetnek a Ferrari és a Mercedes nyomában. „Az év eleje olyan lesz, mint a lottóhúzás! Néhány csapat – mint például a Toro Rosso – előttünk lehet az első futamokon. A Haastól nem tudom, mit várhatunk, a McLaren pedig gyorsulhat… Először talán az első hat, vagy az első nyolc lehet a cél, de amikor megérkezünk Európába, akkor a mi szezonunk is kezdetét veszi”

„Szeretném azt mondani, hogy a Mercedesszel és a Ferrarival fogunk harcolni, de ha reálisan nézem, akkor inkább úgy fogalmazok, hogy valamikor odaérhetünk a harmadik helyre; szerezhetünk néhány dobogós helyezést és talán egy futamgyőzelmet” – magyarázta, majd arra is kitért, hol lehet esélyük ennek a diadalnak a megszerzésére. „Örömmel mondanám, hogy többet is gyűjthetünk, de már ez az egyik is jó lenne. Tavaly kétszer állhattunk fel a dobogóra, szóval most teljesen rendben lenne, ha szereznénk egy győzelmet Monacóban.”

Végül nem győzte hangsúlyozni, csapata továbbra is a Renault „kezében van”, hiszen a jelenlegi szabályrendszerben az erőforrás a legfontosabb, viszont a Red Bull ezúttal is próbálja majd visszahozni az abból származó hátrányt. „Való igaz, nagyon sok múlik a motorokon. Aerodinamikai szempontból viszont az autónk nagyon jó volt az előző évben is. Egyetlenegy gyenge pontunk volt, amit sikerült felismerni, és miután felfedeztük az autó tényleg roppant ütőképes volt.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa