A Forma–1 elszalaszt egy óriási lehetőséget?

írta: M4Sport
2016. február 22. 19:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1 a Red Bull csapatvezetője és technikai igazgatója szerint is hatalmas lehetőséget szalasztana el, ha az alakulatok holnap nem jutnának közös nevezőre a 2017-es szabálycsomaggal kapcsolatban. Az idő eközben vészesen fogy…

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a tavalyi szezon elején közölte, hogy a csapatokkal és a Forma–1 Menedzsmenttel (FOM) közösen elhatározta, 2017-ben ismét megváltoztatja a királykategória szabályait. A tervek szerint jövőre gyorsabb, nehezebben vezethető és agresszívebb megjelenésű autók jönnek, a csapatok azonban az elmúlt lassan 12 hónapban sem tudtak közös nevezőre jutni a részleteket illetően. Február végéig pedig döntést kell hozniuk!

Ellenkező esetben ugyanis csak akkor lehet elfogadni az egyes szabálymódosítási javaslatokat, ha azokat minden résztvevő egyhangúan elfogadja, erre pedig – ismerve a csapatokat – nagyon kevés esély mutatkozik. Éppen ezért a Red Bullt irányító Christian Horner szerint a holnapi találkozó lesz az utolsó esély. „Érdekes nap lesz…” – nyilatkozta a brit szakember. „Reggel ülésezik a Stratégiai Csoport, délután pedig a Forma–1-es Bizottság; remélem, végre egyezségre jutunk. A 2017-es szabályváltoztatás egy csodás lehetőség a sport számára. Nagy szégyen lenne elszalasztani.”

„Elnézést a szójátékért, de a bikát a szarvánál fogva kell megragadni. Ha lekésnénk a határidőt az nagy csalódás lenne a szurkolóknak és mindenki másnak. Itt a lehetőség, hogy viszonylag tiszta lappal kezdjünk, hogy befejezzük azt, amit 12 hónapja elkezdtünk, hogy izgalmasabbá tegyük az autókat, nagyobb kihívás elé állítsuk a versenyzőket és ismét azt lássuk, hogy a határon küzdenek” – lelkendezett a csapatvezető, aki már a kezdetek óta támogatja a változtatást.

Christian HornerBár reménykedik a megállapodásban, Hornernek továbbra is vannak kétségei azzal kapcsolatban, hogy kedden pont kerül az ügy végére. „Azért aggódom, mert minden csapat a saját érdekeit veszi figyelembe. Tényleg szükségünk lenne arra, hogy az irányítói testület és a kereskedelmi jogok birtokosa keményebben kormányozzon, hogy a Forma–1 előreléphessen. Február vége után már teljes egyetértésre van szükség, szóval, akkor akár el is felejthetjük a dolgot” – figyelmeztetett.

A Mercedes nemrég hangot adott azon aggodalmának, miszerint a Pirelli nem tud olyan abroncsot gyártani, ami megbirkózik a megnövekedő leszorítóerővel, Horner szerint azonban a címvédőnek nem kellene bűnbakként használnia az olaszokat a változtatások elhalasztásához. „Pár hete volt egy nagyon termékeny megbeszélésünk a Pirellivel, amikor ellátogattunk a cég központjába, hogy ezekről az aggodalmakról beszéljünk. Világossá tették, hogy ők olyan gumit próbálnak gyártani, ami illeszkedik a szabályokhoz. Az a baj, hogy bűnbaknak használják a Pirellit. Biztosra veszem, hogy tudnak megfelelő abroncsokat készíteni, ahogyan azt az elnökök kijelentette” – zárta gondolatát.

A Red Bull technikai igazgatója, Adrian Newey hasonló reményekkel és aggodalmakkal várja a holnapi találkozót. „Egyértelmű, hogy a 2017-es szabályok említésekor több területről beszélünk. Ott vannak az aerodinamikai szabályok, a gumik mérete, a motorra vonatkozó előírások és így tovább. A helyzet eléggé bonyolult és összetett. A legnagyobb veszély az, hogy a csapatok saját önös érdekeiknek megfelelően szavaznak majd, és nem a sport érdekeit fogják figyelembe venni” – kezdte.

A csapat sztártervezője attól tart, a döntéskényszer és a nem egyező vélemények eredménye egy kompromisszum lesz, ami bár jelenthet előrelépést, mégsem egyezik meg a korábban beharangozott forradalmi módosításokkal. „A 2017-es karosszériaszabályokról már régóta egyeztetünk. A csapatok végeztek is CFD-tanulmányokat és elküldték visszajelzéseiket az FIA-nak. Ezek mégis éretlenek. Az a baj, hogy most stagnálunk. Több javaslat is felmerült, ezért kerültünk most ebbe a helyzetbe. Ha nem folytatjuk ezt a munkát, akkor egy nagy lehetőséget szalasztunk el. De, most itt tartunk” – mondta.

Adrian Newey

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#4 BrettShaw 2016. február 23. 11:21  
Lewisthebest:
Kb ezt kellene és valószínűleg megint lesz a nagy semmi a töketlenkedésük miatt :D Amúgy az ERS-et manuálisan szabályozni nem lenne túlzottan hasznos mert ez már 33 másodpercig áll rendelkezésre szóval csak annyit érnénk vele, hogy mindenki nyomná az összes egyenesben a gombot mint süket a csengőt aztán ez is csak arra lenne jó, hogy még valamivel elvonják a figyelmüket a vezetésről. Plusz az alapprogramot most is módosíthatják ez az előzés gomb amivel abban a pillanatban leadja a rendszer a maximális teljesítményt Igazából csökkenteni kellene a gombokat a kormányon mert röhejes, hogy már ott van kb egy komplett repülőgép műszerfal és nagyobb kihívást jelent nekik azzal tisztába lenni, hogy miket nyomnak mint tökéletesen összerakni egy időmérős kört.

Semmilyen időkorlát nincs az ERS használatával kapcsolatban. A 33s egy egyszerű számolt érték, ami a körönként megengedett maximális energiából (ES->MGU-K) és az MGU-k maximális teljesítményéből van származtatva. Persze ezentúl az MGU-H és K között a maximális teljesítményéig korlátlan mennyiségű energia továbbítható, ami miatt egy jobban sikerült rendszernél a 33 másodpercnél sokkal tovább működik motorüzemben az MGU-k.

fist1
#3 fist1 2016. február 23. 08:44  

A szoknyát kellene engedélyezni. Lenne plusz leszorítóerő, miközben nem nehezítené az előzést. Na meg épkézláb gumi kellene, pl. gumiháború révén (másképp sajnos nem biztosított).

Lewisthebest
#2 Lewisthebest 2016. február 22. 21:10  
f1 the best:
1. Kis különbségek a kocsik között összességében. 2. Kis turbulens levegő de gyors kocsik. Ez az a két fő szempont, amit el kellene érni, ahhoz hogy izgalmas és szoros versenyeket láthassunk a világ leggyorsabb versenyautói között. Összességében a mechanikai tapadás/ aero leszrítóerő arányt kell növelni. Szélesebb gumi jöhet, aerot nem kell túlzásba vinni, autót nem kell szélesíteni. Később pedig a zárt, vadászgép tipusú pilótafülke. 3. A versenyzői képességek súlyának növelése: kevesebb infó a rádión a mérnököktől a versenyzőknek, az ERS-et is a versenyzőknek kellene szabályozniuk az előre megírt program helyett

Kb ezt kellene és valószínűleg megint lesz a nagy semmi a töketlenkedésük miatt :D Amúgy az ERS-et manuálisan szabályozni nem lenne túlzottan hasznos mert ez már 33 másodpercig áll rendelkezésre szóval csak annyit érnénk vele, hogy mindenki nyomná az összes egyenesben a gombot mint süket a csengőt aztán ez is csak arra lenne jó, hogy még valamivel elvonják a figyelmüket a vezetésről. Plusz az alapprogramot most is módosíthatják ez az előzés gomb amivel abban a pillanatban leadja a rendszer a maximális teljesítményt Igazából csökkenteni kellene a gombokat a kormányon mert röhejes, hogy már ott van kb egy komplett repülőgép műszerfal és nagyobb kihívást jelent nekik azzal tisztába lenni, hogy miket nyomnak mint tökéletesen összerakni egy időmérős kört.

f1 the best
#1 f1 the best 2016. február 22. 20:44  

1. Kis különbségek a kocsik között összességében.
2. Kis turbulens levegő de gyors kocsik.
Ez az a két fő szempont, amit el kellene érni, ahhoz hogy izgalmas és szoros versenyeket láthassunk a világ leggyorsabb versenyautói között.
Összességében a mechanikai tapadás/ aero leszrítóerő arányt kell növelni.
Szélesebb gumi jöhet, aerot nem kell túlzásba vinni, autót nem kell szélesíteni.
Később pedig a zárt, vadászgép tipusú pilótafülke.
3. A versenyzői képességek súlyának növelése: kevesebb infó a rádión a mérnököktől a versenyzőknek, az ERS-et is a versenyzőknek kellene szabályozniuk az előre megírt program helyett

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához