„A Forma–1-nek diktatúrára van szüksége!”

írta: M4Sport
2016. március 22. 19:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Ferrari korábbi versenyzője, Jean Alesi úgy érzi, a kieséses időmérő körüli huzavona bebizonyította, a Forma–1 csak és kizárólag diktatórikus rendszerben működhet megfelelően, az egymással érdekellentétben álló csapatok ugyanis nem tudnak közösen irányítani.

Két héttel a szezon kezdete előtt bombaként robbant a hír, a sport irányítói új időmérő edzést akarnak bevezetni. Bár a pilóták már akkor kritizálták az új rendszert, az illetékesek, vagyis a nagycsapatok vezetői, valamint az FIA és a FOM képviselői megszavazták annak bevezetését. Ausztráliában viszont, miután a szisztéma megbukott, ugyanilyen gyorsan el is vetették azt, és megegyeztek a korábbi formátum visszahozásáról (ez egyelőre nem tekinthető hivatalosnak).

Alesi szerint a folyamatos huzavona és az újítás azonnali elvetése ismét bebizonyította, a Forma–1-nek vitatkozó csapatvezetők és folyamatosan változó irányok helyett egy erőskezű vezetőre lenne szüksége. „Nagy rajongója vagyok Bernie Ecclestone-nak, de Jean Todt-ot még jobban kedvelem. Ők folyamatosan jobbá szeretnék tenni a műsort és javítani akarnak az autók teljesítményén, de sajnos itt vannak ezek a csapatvezetők… valaki mindig boldogtalan, és ezek az emberek szerintem megölik a Forma–1-et” – jelentette ki határozottan az egyszeres futamgyőztes.

„Sajnos ez egy olyan sport, aminek a megfelelő működéséhez diktatórikus rendszerre van szükség. Vannak dolgok, melyek néhány évvel ezelőtt még működtek, napjainkban azonban már nem. És miért nem? Azért, mert mindenkinek van beleszólása, viszont mindenki csak és kizárólag a saját érdekeit nézi” – mutatott rá a problémára, ami miatt az utóbbi időben egyre többen kritizálják a Forma–1 jelenlegi döntéshozó és szabályalkotó rendszerét.

A szezonnyitó után Alesi nemcsak az időmérőről alkotott véleményt, hanem a Ferrari teljesítményét is értékelte valamint a csapat idei esélyeiről is beszélt. „Gyors autóval rendelkeznek. Amikor az élre állt, Sebastian Vettel mindenféle probléma nélkül meg tudta tartani a vezetést, és csak egy stratégiai hiba fosztotta meg a győzelemtől. Azt hiszem, ez egyet jelent azzal, hogy izgalmas szezon vár ránk” – zárta gondolatát a Ferrari-szurkolók egykori kedvence, kinek fia, a GP3-ban versenyző Giuliano nemrég csatlakozott az olasz csapat pilótaakadémiájához.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

MaLiCa
#2 MaLiCa 2016. március 23. 07:36  

Szerintem meg a Forma 1-nek mérnöki szabadságra és kevesebb jogásza lenne szüksége.

totopad
#1 totopad 2016. március 23. 05:35  

10 évvel ezelőtt még elküldtem volna magamat a sunyiba ezért és rohadjon le a kezem, hogy ezt írom, de vissza Max Mosley-val! :S

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához