„A Forma–1-nek szüksége volt Bakura”

írta: M4Sport
2016. június 19. 11:43
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff úgy érzi, a Forma–1-nek szüksége volt a versenyzőket komoly kihívás elé állító bakui pályára. Az osztrák szakember a futammal kapcsolatos elvárásairól, valamint a hétvégét uraló Mercedes-motorokról is beszélt.

Bár a biztonsági kérdésekben továbbra sincs egyetértés a mezőny tagjai között, azt szinte minden versenyző megjegyezte, a most debütáló bakui pálya szórakoztató lett és már most bekerült a nehezebbek közé. A Mercedes sportigazgatója szerint a királykategóriának szüksége volt már egy olyan modern versenypályára, ahol a vezetői hibák nem maradnak „büntetlenül”.

„Két héttel ezelőtt a Man-szigeten voltam, és megnéztem a TT-t, amit roppant látványosnak találtam” – kezdte nyilatkozatát egy utalással a világ leghíresebb utcai motorversenyére. „Azt hiszem, a bakui pálya is látványos. Erre van szüksége a Forma–1-nek. Persze a versenyzők álláspontját is megértem: mindennek a lehető legbiztonságosabbnak kell lennie. Senki sem akarja azt nézni, ahogy a bevásárlóközpontok parkolóiban versenyzünk, mérföldes bukóterekkel, ahonnan bárki gond nélkül visszatérhet a pályára. Ez az egyik terület, amin az F1-nek javítania kell” – folytatta.

„Ez nagyon nagy különbséget jelent. Én nem vezettem a pályán, nem érzem azt, amit a versenyzők éreznek, szóval a véleményem eléggé szubjektív, viszont úgy gondolom, erre van szüksége a sportágnak” – hangsúlyozta, majd amikor a futamról kérdezték megjegyezte, nem tudja, mire számítson, hiszen a viadal biztosan roppant érdekes lesz. „Láthattunk baleseteket a GP2-ben; remélhetőleg a mi versenyzőink is látták ezeket. Ott van a hosszú egyenes is, amin biztosan sok előzést látunk majd. Azt hiszem, a futamot a biztonsági autó uralja majd, vagy a virtuális biztonsági autó, szóval nem tudom, mire számítsak” – magyarázta.

Noha a hétvégét eddig a Mercedes és a Mercedes-motor uralja (a stuttgartiak partnercsapatai is erősen teljesítenek), Wolff szerint a gyári csapat előnye nemcsak a hajtóegységből származik, hiszen nemcsak a hosszabb egyenesekben tettek szert előnyre. „Ha megnézed az adatokat, láthatod, hogy az előny nem a végsebességből származik. Nem is voltunk ott a leggyorsabbak között a hosszú egyenesben. Inkább az óvárosi, kanyargós részen tettünk szert előnyre. Azt hiszem ez az előny egy nagyon jó autó, a remek mechanikai tapadás, a lóerők és a vezethetőség kombinációjának köszönhető. A gumikat is jól munkára fogtuk, jobban, mint gondoltuk” – dicsekedett.

Az időmérő edzésen több kört is kellett futni, hogy az abroncsok megfelelő üzemi hőfokra melegedjenek, Wolff azonban nem tart attól, hogy a futamon gond lesz a gumikkal. „Szerintem az első gyors körön sem voltunk sokkal rosszabbak, mint a másodikon. Csak szerettük volna a lehető legjobb teljesítményt nyújtani, és arra jutottunk, hogy a másodikon egy kicsivel gyorsabbak lehetünk. Láttuk, hogy ez nem volt teljesen egyértelmű a többi csapatnál. A Ferrari a második és a negyedik kört is megnyomta, és végül a negyedik mellett döntött, a Toro Rosso már az elején gyors volt, a Force India pedig menet közben változtatott. Nem volt egyértelmű a dolog, a csapatnak ezúttal kísérletezniük kellett” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

fist1
#1 fist1 2016. június 19. 13:57  

Valóban égető szükség volt már egy ilyen pályára, ahol körönként 1-2 másodpercet vernek bárkire a mezőnyből. Montrealban még alig volt különbség köztük és a Ferrari között, az ezen a pályán megsokszorozódott.

Utoljára módosítva: 2016. június 19. 13:58

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

2017

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott

12016.10.27. 14:22

Vettel: A Ferrari 2017-es programján Allison távozása sem változtatott

"Megvan a konkrét tervünk, már hosszú ideje ezt követjük"

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét