A glória meglepte Räikkönent

írta: M4Sport
2016. március 03. 20:16
FOTÓ: ©xpbimages.com

Meglepően kicsi a különbség a glóriával szerelt és a nyitott pilótafülkéjű Forma–1-es autó között – jelentette ki Kimi Räikkönen a csütörtöki tesztnap végén. Az új fejvédő eszközt kipróbáló finn világbajnok szerint valamivel rosszabb a kilátás, de a különbség nem jelentős.

A Forma–1-es pilóták közül elsőként Räikkönen próbálhatta ki a 2017-re fejlesztett fejvédő eszközt, a glóriát, vagyis annak egy kezdetleges verzióját. A Ferrari versenyzője a barcelonai teszt hetedik napján vitte pályára az újítást, igaz, csupán egy kört tett meg vele, hiszen a teszt célja csak az volt, hogy megvizsgálja, milyen hatással van az eszköz a kilátásra.

Az újítás kapcsán korábban kritikus véleményt megfogalmazó Räikkönen már délelőtt jelezte, hogy a glória „rendben van”, a tesztnap végén pedig hosszabban is beszélt a fejvédőről. Elmondta, hogy a kilátás valamivel rosszabb, ám a különbség nem számottevő. „Egyértelmű, hogy más; egy kissé korlátozott a kilátásban, de nem hinném, hogy ez lenne a végleges verzió, szóval még javíthatunk rajta” – mondta a helyszínen tartózkodó újságíróknak. „A különbség meglepően kicsi” – tette hozzá.

Kimi Räikkönen, bukókeret, glóriaBár a mezőnyből még csak Räikkönen próbálta ki a glóriát, a nap folyamán több ellenfél is véleményezte azt. Nico Rosberg többször kiemelte, szükség van az eszköz bevezetésére, a csapattárs, Lewis Hamilton viszont nem tudott túllépni annak kinézetén. „Láttam egy képet róla” – mondta, majd kezével eltakarta a szemét, úgy folytatta: „Nekem ez a véleményem” – folytatta, mielőtt megkérték, szavakkal is nyomatékosítsa mondandóját. „Nem; nem fogok beszélni” – jelezte.

A változtatás egyik legnagyobb ellenlábasa, Nico Hülkenberg (aki többször jelezte már, nem kér a zárt pilótafülkékből, hiszen ez ellent mond a sport hagyományainak) hasonló véleményen van. „Szerintem szörnyű! Nem szeretem. De ez az én személyes véleményem. Nem akarom látni. Sterilebbé teszi a sportot. Szükség van a veszélyre, ez teszi szexivé és vonzóvá a Forma–1-et. Régen ebből is több volt. Az elmúlt 20 évben nagyon sokat tettünk a biztonságért. Láthattunk nagy baleseteket, melyek után a srácok egyszerűen elsétáltak. Egyensúlyban vagyunk. Biztonságban érzem magam. Szerintem nincs szükség erre” – panaszkodott a Force India pilótája.

A veszélyre és a veszélyérzetre Danyiil Kvjat szerint is szükség van. „Sok különböző vélemény van, és nagyon sokat beszélünk erről. A Forma–1 nyitott pilótafülkés versenysorozat, és éppen ezért veszélyesebb. A változtatással elveszítenénk ezt a jelleget. A veszély miatt is versenyzem, és el is fogadom azt. Nekem ez a véleményem” – fogalmazott az orosz.

Nico HülkenbergPersze nem mindenki ért egyet ezzel a nézőponttal; Felipe Massa például inkább tartozik azok közé a versenyzők közé (Rosberg és például Daniel Ricciardo), akik sürgetik és támogatják az eszköz bevezetését. „Nem túl szép, viszont a biztonság a legfontosabb, szóval én támogatom a glóriát és a zárt pilótafülkét. Egyetértek a változtatással, még akkor is, ha valóban nem túl szép, ezt azért őszintén be kell vallanom. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő” – nyilatkozta a brazil.

Bianchi életét nem mentette volna meg

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Jules Bianchi tragikus balesete után kezdte ismét kiemelt témaként kezelni a pilóták fejének védelmét (a francia versenyző a 2014-es Japán Nagydíjon szenvedett súlyos fejsérülést, amiben 8 hónappal később belehalt). A tragikus sorsú fiatal tehetség édesapja, Philippe Bianchi örömmel fogadta a változtatást, ugyanakkor figyelmeztette a sport irányítóit, a jövőben még komolyabb lépésekre lesz szükség. „Szerintem ez előrelépés a biztonság szempontjából. Egyértelmű, hogy akkor hatékony, ha egy jön szembe a pilótával” – mondta.

„A kisebb alkatrészek – amilyeneket Felipe Massa és Justin Wilson balesetekor is láthattunk – ellen azonban nem véd. Szóval, tettünk egy lépést, de nem oldottunk meg mindent” – teszi hozzá Bianchi, majd jelzi, fia (ő egy, a pálya szélén tartózkodó traktornak ütközött) életét ez sem mentette volna meg. „Jules esetében semmit sem változtatott volna, hiszen ott a hatalmas lassulás okozott kárt az agyban. Azt hiszem, a HANS fejlesztése segíthetne ebben az esetben. Egyértelmű, hogy nem akarok semmi olyan fejlesztés ellen beszélni, ami javítja a biztonságot, de a glória ezen változata nem győzött meg, hiszen még nem tökéletes. Nem túl szép, és meg lennék lepve, ha a versenyző jól kilátna mögüle. Az FIA változtatni akar Jules és Justin balesetei után, de még tovább kell mennünk!”

A Bianchi-család

FIA
Oszd meg!

17 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#17 BrettShaw 2016. március 04. 10:17  
Tasi-r:
Ma meg Vettel teszteli ... Nem hiszek én ebben ....

Nyilván, ha már fel van szerelve valahova ez a kacat, akkor a csapat két pilótája is fogja tesztelni. Bár valóban furcsa, hogy a kevéske tesztnapból áldoznak erre.

BrettShaw
#16 BrettShaw 2016. március 04. 10:16  
Lewisthebest:
Ebben a formába ennek semmi értelme. Kereket kivédi aztán annyi viszont megosztja a látóteret, sz*rul néz ki és lassítja az autót :D Pont arra a besz*ari unalmas vonalra illik ami jelenleg jellemzi az F1-et. Látszatmegoldások vannak mindenhol, de aztán a valóságba minden ugyanolyan fos marad. Tehát ahol már az aktuális világbajnok fikázza a szériát ott már elgondolkodhatnának, hogy tényleg valami gáz van. A vadászgépféle verziót kell kifejleszteni amíg meg az nincs addig hagyják úgy ahogy van.

"...ahol már az aktuális világbajnok fikázza a szériát..." -Az aktuális világbajnok minden területén fikázza ezt a szériát leszámítva az új PU-kat, mert abból hasznot húz. Volt ő már pályatervező mérnök, meg számos más is az elmúlt évek alatt.

Tasi-r
#15 Tasi-r 2016. március 04. 10:09  
Enveblo:
" az FIA azért Räikkönent választotta ki a próbaúthoz, mert ő volt a legkritikusabb az újítás kapcsán." előző cikk...

Ma meg Vettel teszteli ... Nem hiszek én ebben ....

Ozzman
#14 Ozzman 2016. március 04. 09:33  
daviid:
Hülkenberggel maximálisan egyet tudok érteni. Viszont, ha "járókerettel" ellátott autókat kell nézni, azt is képes lennék megszokni, de azt nem fogom soha mondani, hogy a glória szép, mert nagyon nem az. Én nagyon kíváncsi vagyok a Red Bull megoldására, mely Christian Horner elmondása szerint sokkal jobban néz ki, és a pilóta látóterét sem zavarja. Én még így látatlanban is a RB-módszer felé húzok, mert a glória még nem győzött meg. Igaz védi valamelyest a pilóta fejét, és azt is tudom, ha egy életet meglehet menteni, akkor már megérte bevezetni, úgyhogy én csak emiatt nem ellenzem bevezetését, de ez szerintem megint elvesz egy kis varázst, hiszen a Forma-1 a korábbi években pont azért volt vonzó, mert veszélyes volt, és nem véletlenül tekintünk a régmúlt pilótáira hősökként, akik életüket kockára téve küzdöttek a győzelemért.

Ugyanígy hősként tekintünk a repülés vagy az űrutazás úttörőire is. Mégsem követeli senki, hogy dobják ki az elmúlt évtizedek biztonsági fejlesztéseit, mert milyen izgi volt, amikor ez még veszélyes volt. Lehet, hogy bennem van a hiba, de számomra az autóverseny sem attól bámulatos és izgalmas, hogy bármelyik pillanatban meghalhat valaki (ami egyébként mindig is így lesz, csak az esélyeik lettek sokkal jobbak a kezdetek óta). Minden "területnek" megvannak a hősei, de az embert a túlélőösztöne előbb-utóbb mindenhol a biztonság növelésére sarkallja. Az autóverseny már messze nem olyan veszélyes, mint a kezdetek kezdetén, ez egy természetes folyamat, el kell fogadni, másért kell/lehet szeretni. Aki veszélyt akar úgyis talál magának, mert az is az emberi természet része, hogy a határokat feszegesse, hogy új területeket fedezzen fel.

daviid
#13 daviid 2016. március 04. 08:44  

Hülkenberggel maximálisan egyet tudok érteni. Viszont, ha "járókerettel" ellátott autókat kell nézni, azt is képes lennék megszokni, de azt nem fogom soha mondani, hogy a glória szép, mert nagyon nem az.
Én nagyon kíváncsi vagyok a Red Bull megoldására, mely Christian Horner elmondása szerint sokkal jobban néz ki, és a pilóta látóterét sem zavarja. Én még így látatlanban is a RB-módszer felé húzok, mert a glória még nem győzött meg. Igaz védi valamelyest a pilóta fejét, és azt is tudom, ha egy életet meglehet menteni, akkor már megérte bevezetni, úgyhogy én csak emiatt nem ellenzem bevezetését, de ez szerintem megint elvesz egy kis varázst, hiszen a Forma-1 a korábbi években pont azért volt vonzó, mert veszélyes volt, és nem véletlenül tekintünk a régmúlt pilótáira hősökként, akik életüket kockára téve küzdöttek a győzelemért.

Utoljára módosítva: 2016. március 04. 08:49

Enveblo
#12 Enveblo 2016. március 03. 22:57  
Tasi-r:
amugy a Merci ment már 2000 kmmel többet mint bárki miért nem Ők tesztelik? miért a Ferrarinak kell erre idő szánni? Főleg hogy merci fejlesztés... vicc

" az FIA azért Räikkönent választotta ki a próbaúthoz, mert ő volt a legkritikusabb az újítás kapcsán." előző cikk...

Tasi-r
#11 Tasi-r 2016. március 03. 22:49  

amugy a Merci ment már 2000 kmmel többet mint bárki miért nem Ők tesztelik? miért a Ferrarinak kell erre idő szánni? Főleg hogy merci fejlesztés...

vicc

Enveblo
#10 Enveblo 2016. március 03. 22:22  
Lewisthebest:
Ebben a formába ennek semmi értelme. Kereket kivédi aztán annyi viszont megosztja a látóteret, sz*rul néz ki és lassítja az autót :D Pont arra a besz*ari unalmas vonalra illik ami jelenleg jellemzi az F1-et. Látszatmegoldások vannak mindenhol, de aztán a valóságba minden ugyanolyan fos marad. Tehát ahol már az aktuális világbajnok fikázza a szériát ott már elgondolkodhatnának, hogy tényleg valami gáz van. A vadászgépféle verziót kell kifejleszteni amíg meg az nincs addig hagyják úgy ahogy van.

Fizikus társunkat hallhatták, köszönjük

Zasalamel
#9 Zasalamel 2016. március 03. 21:47  
VettelFactor:
Ott a pilóta fülke, csak ahhoz kellene pénzügyi befektetés ezért b.sznak rá. Nyilván egyszerűbb 1 nagy acélvázat felrakni a kocsi tetejére, mint 1 komlex megoldást kitalálni. Úgy vannak vele, hogy jó lesz az úgy... Csak ebből szokott az lenni, hogy megelégszenek ennyivel addig, ameddig a hiányossága miatt meg nem hal / sérül valaki.

Ezzel mondjuk egyetértek, én is a vadászgép féle plexis szélvédőt támogatnám, még előnyösebb is lenne aero terén.

Lewisthebest
#8 Lewisthebest 2016. március 03. 21:44  

Ebben a formába ennek semmi értelme. Kereket kivédi aztán annyi viszont megosztja a látóteret, sz*rul néz ki és lassítja az autót :D Pont arra a besz*ari unalmas vonalra illik ami jelenleg jellemzi az F1-et. Látszatmegoldások vannak mindenhol, de aztán a valóságba minden ugyanolyan fos marad. Tehát ahol már az aktuális világbajnok fikázza a szériát ott már elgondolkodhatnának, hogy tényleg valami gáz van. A vadászgépféle verziót kell kifejleszteni amíg meg az nincs addig hagyják úgy ahogy van.

Utoljára módosítva: 2016. március 03. 21:44

VettelFactor
#7 VettelFactor 2016. március 03. 21:38  
Zasalamel:
Azért nézd az FIA szemszögéből is, valahányszor meghal egy pilóta, mindig őket fogják hibáztatni h így megy úgy kellett volna tenniük.

Ott a pilóta fülke, csak ahhoz kellene pénzügyi befektetés ezért b.sznak rá. Nyilván egyszerűbb 1 nagy acélvázat felrakni a kocsi tetejére, mint 1 komlex megoldást kitalálni. Úgy vannak vele, hogy jó lesz az úgy... Csak ebből szokott az lenni, hogy megelégszenek ennyivel addig, ameddig a hiányossága miatt meg nem hal / sérül valaki.

Zasalamel
#6 Zasalamel 2016. március 03. 21:32  
vandr:
Vicc ez az egész, egyszerűen szánalmas. Miért kell plusz védelem? Moto GP-ben a versenyzők százszor nagyobb veszélyben vannak, kb egy szál semmiben versenyeznek, mégsem rinyálnak azért, hogy zárt, törhetetlen üvegkapszulában menjenek. Pedig náluk sokkal indokoltabb lenne. Véletlenül pályán marad valaki esés után és halálra gázolják.

Azért nézd az FIA szemszögéből is, valahányszor meghal egy pilóta, mindig őket fogják hibáztatni h így megy úgy kellett volna tenniük.

Lali
#5 Lali 2016. március 03. 21:22  

Kb nekem is ez a véleményem aki ezt támogatja az bolond! nem a kinézet de már bocsánat ér ez annyit mint amilyen balesetveszélyes rengeteget kitakar és beszűkíti a látóteret! Amúgy is se sokat látnak! Pláne ha huplis egy pálya fejük rázkódik a sisak is leszűkíti a látómezőt,meg még ez is ! Baromság!

vandr
#4 vandr 2016. március 03. 21:19  

Vicc ez az egész, egyszerűen szánalmas. Miért kell plusz védelem? Moto GP-ben a versenyzők százszor nagyobb veszélyben vannak, kb egy szál semmiben versenyeznek, mégsem rinyálnak azért, hogy zárt, törhetetlen üvegkapszulában menjenek. Pedig náluk sokkal indokoltabb lenne. Véletlenül pályán marad valaki esés után és halálra gázolják.

VettelFactor
#3 VettelFactor 2016. március 03. 21:15  

Ez a megoldás továbbra sem véd a felülről érkező kerék ellen. Oké, ha szemből jön, pl. egy elpattogó valamit valóban megfog, viszont ha 1 hatalmas balesetben felrepül a kerék és rázuhan a fejére ugyan úgy telibe tudja kapni, mégha nem is nagy sebességgel.

Mellesleg élőben hatalmas a cucc, a koncepción sem volt szép, de élőben pláne gusztustalan, pláne szemből. Úgy néz ki, mintha 1 brutál áramvonalas járókeretet eszkábaltak volna fel. És szélvédővel sem lenne szebb a cucc, mert profilból hülyén néz ki a nagy cucc a kocsi tetején.

És ahogy már sokan leírták előttem a kisebb alkatrészek, szárnydarabok, rúgók és más alkatrészek ellen nem védi a pilótát.
Nem értem miért sz.rakodnak ezzel a vadászgép pilótafülke féle megoldás sokkal pofásabban néz ki és még a védelmi foka is jobb.
Azt meg ne hozzák fel kifogásnak, hogy mivan ha beszorul a pilóta. Az LMP-nél is meg tudták oldani a dolgot, akkor egy királykategóriánál ne legyen már ezzel probléma. Az ablaktörlőre meg simán van megoldás. Elég lekezelni a felületet 1 víztaszító réteggel + a fúvókát felrakni és máris megvan oldva a dolog.

A másik aggályom és gondolom a csapatoké is, hogy a FIA verziója Acélból készül. Ekkora alkatrész ilyen rohadt nehéz anyagból teljesen 19. századi technológia. Semmilyen komoly élsportban nem használják már ekkora aero elemként az acélt, mert rohadt nehéz és kevésbé szilárd, mint a karbon. Itt csak azért lenne rá szükség, mert a karbon darabokra törik az acél meg csak hajlik. Viszont az autó majdnem legmagasabb pontjára felb.szni 5 kg-t az nem olyan egyszerű. Így a súlypont sokkal magasabbra kerül majd, ami nem éppen a mérnökök álma.

Utoljára módosítva: 2016. március 03. 21:16

F1890
#2 F1890 2016. március 03. 20:53  

Én is. Ennek így ebben a formában semmi értelme, sem a massa féle baleseteket, sem a surtees féle balesetet ez nem védené. ha változtatnak, akkor ne ilyen látszatmegoldást alkalmazzanak hanem teljeskörüt. zárt kasztnival. ez a felemás megoldás senkinek sem jó.

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. március 03. 20:50  

VICC Nico Hülkenberggel értek egyet!PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Susie Wolff és Toto Wolff

02016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

02016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"

02016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”

02016.10.21. 13:01

Alonso szerint a rossz gumik agyonüthetik a 2017-es változásokat

„Nem fog érdekelni, hogy 5 másodperccel gyorsabbak vagyunk az első körben, ha utána 3-mal lassabbak”