A GPS-mérésekből kiderült, mit tud a Red Bull és hol jobb a Mercedes

írta: M4Sport
2016. augusztus 11. 11:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy jobb motorral akár… – hallhattuk gyakran az elmúlt másfél évben a Red Bulltól. De mennyire jó az osztrákok sokat dicsért karosszériája? Az alaposságáról híres Auto Motor und Sport GPS-adatok birtokába jutott, és feltárta, mit tudnak ők, s hol tesz szert előnyre a Mercedes!

Hiába böngészgetjük a szektoridőket, csúcssebességeket, köridőket a hosszú és rövid etapokon, az adatok millióit előállító Forma–1-ben mindez édeskevés a valós teljesítmények kiértékelésére. Miután a külvilág a legritkább esetben nyerhet betekintést a mérnökök valóságába, jobbára kénytelen a résztvevők kijelentésére hagyatkozni az erőviszonyok felmérésekor. A Red Bull 2014-ben kezdődött visszaesése óta gyakran hangoztatta: karosszériája még mindig a legjobb, csak éppen ez a Mercedesénél gyengébb motorja miatt nem látható. Vagy elhittük nekik, vagy nem.

A német Auto Motor und Sport azonban nem elégedett meg ennyivel, s most egy izgalmas elemzéssel rukkolt elő, mely pár lépéssel közelebb visz minket a valósághoz. A szaklap birtokába jutott a leggyorsabb magyarországi és silverstone-i időmérős körök GPS-adatainak, melyekből kirajzolódik a tendencia: a bajnokság jelenlegi két legjobb csapata, a Mercedes és a Red Bull közül hol melyik van előnyben.

A GPS-mérés a távolság, sebesség idő hármasát grafikonra rajzolva fest képet arról, az egyes autók/versenyzők mely kanyarokban mennyi időt nyernek vagy vesztenek a riválisokhoz képest. Silverstone-ban Lewis Hamilton 1:29,287 másodperces pole köre 1,026 másodperccel volt gyorsabb Max Verstappen legjobb körénél – a kör részletesebb elemzése pedig megmutatja, ez a különbség hol és hogyan alakult ki.

Daniel Ricciardo, Red Bull

Az egyenesek és a lassú kanyarok a Red Bull gyenge pontjai

A Red Bull gyengéjét kétségkívül az egyenesek jelentik, ám a célegyenes végén a csúcssebesség tekintetében mindössze 3 km/órás tempódifferencia volt a két versenyző között: Hamilton 317, Verstappen 314 km/óránál kezdett lassítani. A Village-kanyarhoz vezető egyenesben 311-308 km/óra volt az állás.

A másik két egyenesben, a Wellingtonban és a Hangarban ugyanakkor az is megfigyelhető volt, hogy miközben a Red Bull az egyenes feléig képes tartani a lépést riválisával, a Mercedes a féktávokig 9, illetve 6 km/órával ellép ellenfelétől. Ebben persze nem csak a motorerő játszik szerepet: a Red Bull beállítások terén próbálja kompenzálni ezen hiányoságait, közben azonban a Mercedesénél agresszívebben előredöntött autója eleve nagyobb légellenállással is bír.

A szaklap rámutatott, hogy a két autó a kigyorsítás terén gyakorlatilag teljesen egálban van, ami azt is jelzi, hogy a Renault erőforrása kis tempónál és fordulatszámnál képes felvenni a versenyt a Mercedesével. Érdekesség, hogy a Red Bull Silverstone négy kanyarjában bizonyult gyorsabbnak: a Clubban és a Maggottsban mindössze 1 km/óra volt a különbség, az Abbeyben már 3, míg a Beckettsben nem kevesebb, mint 6! De a gyors jobbos Stowe is csak úgy lett Hamiltoné, hogy miközben a kanyarcsúcspontnál Verstappenhez hasonlóan 220 km/órát mértek nála, előtte 5 km/órával nagyobb tempóval fordult el. De a többi gyors fordulóban is csupán 1-3 km/óra a különbség a két autó között, ami azt mutatja, hogy a Mercedes és a Red Bull az igazán tempós kanyarokban valóban fej-fej mellett halad.

Az a több mint 1 másodperces előny azonban nem pusztán az egyenesekben jön össze a Mercedesnek. Kiderült, hogy a németek autója a lassabb kanyarokban időnként igencsak meggyőző fölényben van riválisával szemben. A legnagyobb differenciát a Brooklands- és a Vale-kanyarokban mérték – előbbiben 7, utóbbiban 6 km/órával.

„A lassú részeken látott uralomnak több oka van” – ecsetelte az Auto Motor und Sport. „Az egyik a hajtóerő. A Mercedes V6-osa úgy működik, mint egy utcai motor: egyetlen erőforrás sem ennyire jó a gázadásnál. De a Mercedes W07-es előnyben van a futómű, a tömegelosztás és a tömegközéppont tekintetében is. Ezen a téren a Red Bull 1,9 fokos dőlésszöge hátrány, hiszen a Mercedest csak 1 fokban döntik előre. Viszont az RB12-es keréktávolsága 68 milliméterrel kisebb, ami fordulékonyabbá teszi az autót. A Red Bullnak a súlyelosztás terén kell javítania – legutóbb az első szárnyon és az orron két kilogrammot könnyítettek is.”

Nico Rosberg, Max Verstappen

Ricciardo három kanyarig előnyben a Hungaroringen

A szaklap kiemelte, a Hungaroring hasonló mérései csak megerősítik a silverstone-i tendenciát. A magyar pályán a Red Bull hátránya 0,315 másodpercre csökkent, és ez nem csupán a rövidebb aszfaltcsíknak, valamint a nem teljesen stabil körülményeknek (az esőzés után fokozatosan gyorsuló pálya, sárga zászló a legutolsó körben) köszönhető, de annak is, hogy itt több ötös sebességi fokozatban bevehető kanyar van, ami – mint a Beckettsben kiderült – kedvez a Red Bullnak.

A magyar pályán a Red Bull ismét sokat vesztett az egyenesben – annak is a második szakaszában. Míg a célvonalnál még csak 3 km/óra volt a különbség, ez 200 méterrel később 8 km/órára nőtt. A 3-as kanyar utáni rövid egyenesben is hasonló volt a helyzet: a kanyart mindkét autó 208 km/órás tempóval teljesítette, 80 méterrel később mindkettő 237-tel haladt, ám a fékezés előtt már 305-293 km/óra volt az állás – a Mercedes javára.

A szaklap persze felhívta a figyelmet arra, hogy ez a drasztikus eltérés megtévesztő is lehet. Daniel Ricciardo Q3-as első körében vélhetően még nem akart túl nagy kockázatot vállalni a 4-es kanyarban, ahol az FIA szigorúan figyelte a pályaszélesítéseket. Nico Rosberg ezzel szemben a mindent eldöntő utolsó körében már jóval agresszívebb volt.

A 12-es kanyar előtti egyenesben hasonló különbségek voltak megfigyelhetők: a kezdeti azonos tempóból a fékezés előttig 8 km/órás differencia lett.

Ami a kanyarokat illeti, a Red Bull egyes helyeken még többet tudott hozni a Mercedesen, mint Silverstone-ban. A hosszan elnyújtott utolsó két kanyarban Ricciardo 1 illetve 6 km/órát adott Rosbergnek, míg a legelső jobbosban 10-et. Utóbbiban viszont Rosberg elfékezte magát. Ennek is köszönhető, hogy a háromszoros futamgyőztes három kanyar után még előnyben volt a némettel szemben. Az ausztrál ezenkívül a 12-es kanyarban volt még gyorsabb, 5 km/órával, míg Rosberg a 2-esben 3, a 10-esben 2 km/órát vert ellenfelére.

Max Verstappen, Kimi Räikkönen

Marko szerint e két csapaté a jövő

A németek elemzéséből kiderül: Helmut Markóék nem a levegőbe beszélnek, amikor a Mercedesszel legalább egy szinten álló karosszériájukat dicsérik. Egy komoly egyenesek nélküli, közepesen gyors kanyarokból álló pályán vélhetően ezt jobban ki is tudnák használni. Az is nyilvánvalónak tűnik, hogy hiába a 2014-es átrendeződés, aerodinamikai téren ugyanúgy e két csapat viszi a prímet, mint az új motorformula bevezetése előtti szezonban.

Azt persze nem árt megjegyezni, hogy a gumik ideális működtetése legalább olyan fontos tényező a versenyképességben, mint a motorerő, és a Red Bullnak a Hungaroring előtt volt, hogy ezzel is meggyűlt a baja. Mindez pedig azt mutatja, bármennyire is el szokta különíteni egymástól a csapat a karosszéria és a motor versenyképességét, a gyorsaság nem abból ered, hogy mindkét területen a legjobb áll rendelkezésre, hanem mindenekelőtt a két oldal harmóniájából. Ebben pedig a Mercedes jelenleg még felülmúlja őket.

Helmut Markónak ugyanakkor meggyőződése, hogy itt a hangsúly a „jelenleg”-en van. „A motorpartnerünk most rálépett a gázra, a karosszériánk egyike a legjobbaknak. Ezért nem arrogancia kijelenteni, hogy ha egy versenyző a következő három évben világbajnok akar lenni, akkor vagy egy Red Bullban, vagy egy Mercedesben kell ülnie” – idézte a tanácsadót a Motorsport-Total.

Oszd meg!

17 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Rikii
#17 Rikii 2016. augusztus 12. 11:55  

Mondjuk az is erdekes, hogy a Toyotanak rengeteg tapasztalata van hybrid autok teren, kozutakon is szinte csak azt lehet latni, ha Toyota akkor 95%ban hybrid. Mikozben a Hondanak alig alig van hybrid autoja a kozutakon.

HannaLill
#16 HannaLill 2016. augusztus 11. 20:52  
F1890:
13 A hondanak nagy lemaeadasa van egyenesben is wrccn

RedBull úgy nyert 4VB címet hogy lassú volt az egyenesekben!!!
de olyan tapadásuk volt hogy már a kanyar közepén tövig nyomhatták a gázpedált
Hondának már nincs olyan nagy lemaradása az egyenesben ha nézted láthattad hogy a Citroen kegyetlenül tapadt a kanyarban és ott volt a hatalmas nagy előnye úgy annó a Red Bull

F1890
#15 F1890 2016. augusztus 11. 17:33  

13
A hondanak nagy lemaeadasa van egyenesben is wrccn

khristiank
#14 khristiank 2016. augusztus 11. 16:53  
grabowsky78:
Minden bántás/fikázás nélkül komolyan mondom nem tudom miért vagytok ilyen optimisták a Mchondát illetően, sokat fejlődtek, de csak a nagyon nagyon szarhoz képest lettek jobbak egy fokkal! Az, hogy pontot szereznek néha napján (3 pilóta 9x szerzett pontot 12 verseny alatt összesen 42-t) néha meg 3mp-t kapnak a mercitől egy körön! Ez szerintem nem ad okot a marha nagy bizakodásra, ráadásul egyetlen kiemelkedő eredményt vagy részeredményt sem láttam tőlük idén ,de aztán persze lehet, hogy rám cáfolnak, de én akárhogyan is nézem nem látom, hogy hogy lesz ebből akár már jövőre rendszeres dobogón állás és futamgyőzelem! Komolyan ennyi erővel a Force Indiának előbb szavaznék egy vb címet!

azért mert BAR Honda. Abban az időben terjedt egy youtube videó a Honda japán központjáról, ahol konkrétan tizenvalahány fajta felépítésű motort hajtottak rommá tesztpadon. Aztán a második legjobb bekerült a BAR Honda-ba, a többi meg már történelem. Na ezért hisszük sokan, hogy van keresnivalójuk jövőre az élen. Érted ezek japánok. Nem ejnyebejnye, ki vagy rúgva ha valami nem klappol, hanem kardot adnak a kezedbe, hogy abba dőlj bele légyszíves :D

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 11. 16:54

HannaLill
#13 HannaLill 2016. augusztus 11. 16:30  
grabowsky78:
Minden bántás/fikázás nélkül komolyan mondom nem tudom miért vagytok ilyen optimisták a Mchondát illetően, sokat fejlődtek, de csak a nagyon nagyon szarhoz képest lettek jobbak egy fokkal! Az, hogy pontot szereznek néha napján (3 pilóta 9x szerzett pontot 12 verseny alatt összesen 42-t) néha meg 3mp-t kapnak a mercitől egy körön! Ez szerintem nem ad okot a marha nagy bizakodásra, ráadásul egyetlen kiemelkedő eredményt vagy részeredményt sem láttam tőlük idén ,de aztán persze lehet, hogy rám cáfolnak, de én akárhogyan is nézem nem látom, hogy hogy lesz ebből akár már jövőre rendszeres dobogón állás és futamgyőzelem! Komolyan ennyi erővel a Force Indiának előbb szavaznék egy vb címet!

McHONDA leggyengébb pontja a Honda benzinmotorja mert még nem jöttek rá az előkamrás - több előkamrás - rendszert hogyan is kellene úgy megcsinálni hogy nagyon hatékonyan tudja felhasználni elégetni a benzint , de ha egyszer rájönnek akkor az nagyon kemény lesz.
Jövőre korlátlanul lehet fejleszteni módosítani a motort és a Honda sosem gyártott szar benzinmotort csak a mostani előkamrás rendszer teljesen új nekik itt üt vissza hogy csak pár éve gyártanak diesel motort.
WTCC-ben egíy év alatt hatalmasat fejlődött a Honda motor csak hát ott a kasztni formája miatt sosem lesz esélyük mert az 5 ajtós kasztni sosem fog annyi leszorítóerőt termélni mint a lépcsős hátú.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 11. 16:33

Elektron
#12 Elektron 2016. augusztus 11. 15:25  
Lewisthebest:
A Hungaroringen Ricciardoval megpróbáltak alávágni a Mercinek így az utolsó etapban 8 körrel volt használtabb a gumija mint Vettelé ezért tudott hozzá közeledni a Német. Addig a pontig amíg hasonló állapotú abroncsokon voltak állandó volt a különbség 2-2,5 mp körül. Verstappennek meg teljesen elcseszték a futamát mert nyilván látták, hogy Vettel biztosan, de lehet, hogy Raikkonen is bejön elé a kiállások után szóval simán taktikát kellett volna módosítani és vagy menni még 1 szuper lágyra vagy kint maradni amíg fel nem érnek Ricciardoék aztán közepessel elmenni a legvégéig. Persze ettől függetlenül csalódás volt a Red Bull ottani tempója, de azt nem mondanám, hogy lassabbak voltak a Ferrarinál. SPA-ban meg nem hiszem, hogy sok beleszólása lesz a Ferrarinak a dobogóért folyó csatában akármilyen idő is lesz. A középső szektorban nagyon meglátszik ha valakinek gyenge az aeroja emiatt már tavaly is szenvedtek ott pedig akkor a legtöbb pályán egyértelműen ők voltak a 2. erő

A Redbullnak az volt a nagy szerencséje Hungaroringen hogy nehéz ott előzni. Ahhoz képest hogy Monaco után nagy mellénnyel várták Magyarországot, persze nekik csalódás volt a sebességük :), de már Spanyolroszág után sejteni lehetett hogy forró aszfalton bajban vannak a gumikezeléssel. Spaban valószínűleg hüvös lesz, úgyhogy ez biztos kedvezni fog nekik. Angliában is csak akkor kerültek közel a Mercedesekhez amikor vizes volt a pálya. Ha végig száraz verseny lett volna, akkor Hamilton nagy főlénnyel verte volna a Redbullokat is.

Lewisthebest
#11 Lewisthebest 2016. augusztus 11. 15:03  
grabowsky78:
Minden bántás/fikázás nélkül komolyan mondom nem tudom miért vagytok ilyen optimisták a Mchondát illetően, sokat fejlődtek, de csak a nagyon nagyon szarhoz képest lettek jobbak egy fokkal! Az, hogy pontot szereznek néha napján (3 pilóta 9x szerzett pontot 12 verseny alatt összesen 42-t) néha meg 3mp-t kapnak a mercitől egy körön! Ez szerintem nem ad okot a marha nagy bizakodásra, ráadásul egyetlen kiemelkedő eredményt vagy részeredményt sem láttam tőlük idén ,de aztán persze lehet, hogy rám cáfolnak, de én akárhogyan is nézem nem látom, hogy hogy lesz ebből akár már jövőre rendszeres dobogón állás és futamgyőzelem! Komolyan ennyi erővel a Force Indiának előbb szavaznék egy vb címet!

2008-ban egész szezon alatt szerzett 3x pontot a Honda (ha idei pontrendszert nézzük akkor 6x) és a következő szezonban bajnokok lettek Brawn GP néven. Az idei eredmények nem mérvadóak egy ilyen szabályváltozás előtt. Teljesen másak lesznek az autók, persze ettől még arra számítana az ember, hogy a Mercedes és a Red Bull fog betalálni, de ilyenkor lehetnek meglepetések.

F1890
#10 F1890 2016. augusztus 11. 14:58  

Ha jol sejtem akkor a kanyarok csucspontjan mertek sevesseget. Ha igy van akkor nem feltetlenul mercado. Sokkal mervadobb lenne ha atlagsebesseget szamolnanak mindenegyes kanyarra. Ha igy volt akkor nem szoltam.

Ennek ellenere a rb nem mehet tokeletes beallitasokkal mert az egyenesben megjobban lezuznak oket vedtelenek lennenek.

Lewisthebest
#9 Lewisthebest 2016. augusztus 11. 14:54  
Elektron:
ált. a Redbull kezelte eddig a legrosszabul a gumikat versenyen, még a Ferrari is gyorsabb náluk ezen a téren. A hüvősebb időjárás egyértelműen a Redbullnak segít. Hungaroringen be is bizonyosodott, hogy nagy melegben hamar elkoptatják a gumikat. Ha Belgiumban meleg lesz akkor szerintem a Ferrari is gyorsabb lesz náluk. Egyébként hiba a McLaren-Hondát leírni jövőre, mert szerintem pozitív meglepetésre kell tőlük számítani.

A Hungaroringen Ricciardoval megpróbáltak alávágni a Mercinek így az utolsó etapban 8 körrel volt használtabb a gumija mint Vettelé ezért tudott hozzá közeledni a Német. Addig a pontig amíg hasonló állapotú abroncsokon voltak állandó volt a különbség 2-2,5 mp körül. Verstappennek meg teljesen elcseszték a futamát mert nyilván látták, hogy Vettel biztosan, de lehet, hogy Raikkonen is bejön elé a kiállások után szóval simán taktikát kellett volna módosítani és vagy menni még 1 szuper lágyra vagy kint maradni amíg fel nem érnek Ricciardoék aztán közepessel elmenni a legvégéig. Persze ettől függetlenül csalódás volt a Red Bull ottani tempója, de azt nem mondanám, hogy lassabbak voltak a Ferrarinál. SPA-ban meg nem hiszem, hogy sok beleszólása lesz a Ferrarinak a dobogóért folyó csatában akármilyen idő is lesz. A középső szektorban nagyon meglátszik ha valakinek gyenge az aeroja emiatt már tavaly is szenvedtek ott pedig akkor a legtöbb pályán egyértelműen ők voltak a 2. erő

grabowsky78
#8 grabowsky78 2016. augusztus 11. 14:22  
Elektron:
ált. a Redbull kezelte eddig a legrosszabul a gumikat versenyen, még a Ferrari is gyorsabb náluk ezen a téren. A hüvősebb időjárás egyértelműen a Redbullnak segít. Hungaroringen be is bizonyosodott, hogy nagy melegben hamar elkoptatják a gumikat. Ha Belgiumban meleg lesz akkor szerintem a Ferrari is gyorsabb lesz náluk. Egyébként hiba a McLaren-Hondát leírni jövőre, mert szerintem pozitív meglepetésre kell tőlük számítani.

Minden bántás/fikázás nélkül komolyan mondom nem tudom miért vagytok ilyen optimisták a Mchondát illetően, sokat fejlődtek, de csak a nagyon nagyon szarhoz képest lettek jobbak egy fokkal! Az, hogy pontot szereznek néha napján (3 pilóta 9x szerzett pontot 12 verseny alatt összesen 42-t) néha meg 3mp-t kapnak a mercitől egy körön! Ez szerintem nem ad okot a marha nagy bizakodásra, ráadásul egyetlen kiemelkedő eredményt vagy részeredményt sem láttam tőlük idén ,de aztán persze lehet, hogy rám cáfolnak, de én akárhogyan is nézem nem látom, hogy hogy lesz ebből akár már jövőre rendszeres dobogón állás és futamgyőzelem! Komolyan ennyi erővel a Force Indiának előbb szavaznék egy vb címet!

Elektron
#7 Elektron 2016. augusztus 11. 13:58  

ált. a Redbull kezelte eddig a legrosszabul a gumikat versenyen, még a Ferrari is gyorsabb náluk ezen a téren. A hüvősebb időjárás egyértelműen a Redbullnak segít. Hungaroringen be is bizonyosodott, hogy nagy melegben hamar elkoptatják a gumikat. Ha Belgiumban meleg lesz akkor szerintem a Ferrari is gyorsabb lesz náluk.
Egyébként hiba a McLaren-Hondát leírni jövőre, mert szerintem pozitív meglepetésre kell tőlük számítani.

BrettShaw
#6 BrettShaw 2016. augusztus 11. 13:34  

Amennyire én értem a jelenlegi motor szabályok egy érdekes helyzetet idéztek elő.

-Az egységnyi idő alatt bevitt üzemanyag mennyisége korlátozott. Ezzel együtt az energiamennyiség is korlátozott.

-Az autó input energia mennyisége mindenkinél pontosan ugyanannyi, legfeljebb 1% különbség lehet két üzemanyag között, csak egyszerűen az égéshőt tekintve.

-Ha van egy PU, amelyik mondjuk a teljes bevitt energia 40%-át tudja mozgási energiává alakítani, akkor a maradék 60%-kal kell kezdenie valamit. A maradéknak kb a fele a kipufogó hője, a másik fele meg a motorhűtőkörön disszipálódik.

-Ha van egy gyengébb PU, amelyik mondjuk csak 38% hatásfokú, akkor a probléma kettős, mert mivel gyengébb hátrányba kerül a kimenő teljesítmény tekintetében, DE mivel gyengébb, NŐ(!) (62%-ot kell eltüntetni) a leadandó hő mennyisége is, ami meg kb minden esetben légellenállás növekedéssel jár, tehát nem elég, hogy gyengébb, még aerodinamikailag is gyengébb lesz, utóbbi ráadásul abszolút kényszerpálya.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 11. 13:35

grabowsky78
#5 grabowsky78 2016. augusztus 11. 13:12  

Bírom az ilyen cikkeket, tök jó lenne egy ilyen elemzés az egész mezőnyről! Valamelyik nap volt egy elemzés a konkurencia oldalán a Brembo csinálta F1 vs Motogp a Redbull Ringen, nagyon érdekes volt az is!

grabowsky78
#4 grabowsky78 2016. augusztus 11. 13:09  
HannaLill:
Ezért nem arrogancia kijelenteni, hogy ha egy versenyző a következő három évben világbajnok akar lenni, akkor vagy egy Red Bullban, vagy egy Mercedesben kell ülnie” Szerintem meg a McHonda lesz a következő nagy bajnok mert ha a Honda is összeszedi magát akkor az ő kasztnijukat is lehet finomhangolni. Jelenleg a Honda azért szív mert csak pár éve gyárt diesel motort és nem teljesen értik az előkamrás égetésben rejlő trükköt mert jelenleg ez a Mercedes legnagyobb előnye

Legalábbis nagyon szeretnéd ha így lenne! :)

Thibczy
#3 Thibczy 2016. augusztus 11. 13:06  
Tasi-r:
megnéznáém a tobbi csaaptot is főleg a Ferrarit és a Mclarent..

Engem is érdekelne egy ilyen elemzés, de a pályák és ránézés alapján az körvonalazódik ki, hogy a McLaren erőssége az, amikor sok egymásba fűzött kanyar van. A lassú kanyarokban elég jó az autó, Alonso Barcelonában az időmérőn az utolsó szektorban az 5. legjobb időt autózta, csak a két Mercitől és a két RB-tól kapott ki. A gyors kanyarokban viszont már nagyobb a lemaradásuk. A legnagyobb hátrányuk összességében még mindig az egyenesek. Igaz, hogy sokat javultak itt is, és már legalább a hosszabb egyenesekben se válnak olyan könnyű prédává, de ez azzal jár, hogy a beállítások terén egyrészt laposabb szárnyakkal kell kompenzálniuk a hátrányukat, másrészt az aeroval is sokkal hatékonyabban kell dolgozniuk, hiszen nekik sokkal inkább ügyelniük kell arra, hogy a leszorítóerő növekedésével minél kevésbé nőjön a légellenállása az autónak.

HannaLill
#2 HannaLill 2016. augusztus 11. 12:37  

Ezért nem arrogancia kijelenteni, hogy ha egy versenyző a következő három évben világbajnok akar lenni, akkor vagy egy Red Bullban, vagy egy Mercedesben kell ülnie”
Szerintem meg a McHonda lesz a következő nagy bajnok mert ha a Honda is összeszedi magát akkor az ő kasztnijukat is lehet finomhangolni.
Jelenleg a Honda azért szív mert csak pár éve gyárt diesel motort és nem teljesen értik az előkamrás égetésben rejlő trükköt mert jelenleg ez a Mercedes legnagyobb előnye

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. augusztus 11. 12:17  

megnéznáém a tobbi csaaptot is főleg a Ferrarit és a Mclarent..FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája

02016.10.21. 23:53

Megrovás Vettelnek – videón az esete

Egy McLaren hozta szorult helyzetbe