A gumik miatt óvatoskodnak az esős futamokon?

írta: M4Sport
2016. augusztus 18. 12:25
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az utóbbi időben sok kritika érte a királykategóriát az esős versenyeken látható biztonsági autós rajtok miatt – a pilóták szerint a versenyirányítás a Pirelli vizes abroncsai miatt óvatos, azok ugyanis nem működnek megfelelően. Az olaszok persze más véleményen vannak…

Már a monacói futam után is voltak, akik felemelték hangjukat a biztonsági autós rajt és a túlzott óvatosság miatt, a téma azonban a Brit Nagydíj után került a figyelem középpontjába, Silverstone-ban ugyanis csak hat kör megtétele után engedték útjukra a versenyzőket, akik közül többen szinte azonnal kiálltak a boxba, hogy köztesre cseréljék vizes abroncsaikat.

„Az a baj, hogy az autók felúsznak a vizes gumikon” – nyilatkozta nemrég Felipe Massa, aki úgy érzi, ez az oka annak, hogy a versenyirányítás hosszú körökön keresztül a biztonsági autó mögött tartja a mezőnyt, és csak akkor engedi el, amikor javult a pálya állapota, ahogyan azt a Brit Nagydíjon is láthattuk. Állításával egyébként nincs egyedül, a szóban forgó megmérettetés után ugyanis a Ferrari német klasszisa, Sebastian Vettel is hasonló kijelentést tett.

„Alapvetően nem azt a döntést kell bírálni, miszerint a biztonsági autó mögül indulunk” – kezdte mondandóját, majd a lényegre tért. „A baj az, hogy senki sem bízik igazán ezekben az esős gumikban. Éppen ezért sokszor vállunk kockázatot azzal, hogy köztesekre váltunk, pedig a pályán még vannak vízátfolyások, ez az abroncs azonban egyszerűen gyorsabb. Azt hiszem, sokszor elmondtuk már, hogy a jelenlegi esőgumik gyakorlatilag csak arra jók, hogy a biztonsági autót kövessük velük” – folytatta.

A napokban a Pirelli F1-es versenyrészlegének vezetője, Mario Isola is reagált a fenti kijelentésekre: szerinte nem a gumik miatt kell a mezőnynek hosszú köröket töltenie a biztonsági autó mögött. „Az esős abroncsokat arra tervezték, hogy vizes pályán menjenek velük” – jelentette ki határozottan az olasz mérnök, majd hozzátette, a gumik már bizonyítottak. „Ezt az olyan helyzetekben is igazoltuk, mint a tavalyi Amerikai Nagydíj szabadedzései, melyeken remekül működtek a szakadó esőben. Mi úgy látjuk, a legtöbb versenyt a rossz látóviszonyok miatt állítják meg.”

A szurkolók körében roppant népszerűtlen biztonsági autós startok egyébként 2017-ben eltűnhetnek a királykategóriából, egy új szabálymódosítási javaslat értelmében ugyanis a „tapogatózással” telő körök után a mezőny állórajttal vág neki a viadalnak. „Úgy tűnik, ezzel mindenki egyetért” – jelezte a Nemzetközi Automobil Szövetség versenyigazgatója, Charlie Whiting, aki a pilótákhoz hasonlóan szintén ejtett néhány szót a Pirelli abroncsairól. „Tudjuk, hogy a pilóták nem szeretnek ezeken az esős gumikon vezetni. A barázdák nem elég mélyek ahhoz, hogy az autók ne ússzanak fel, nekünk pedig ezt is figyelembe kell vennünk. Nem egyszerű esőben vezetni. Sosem volt az. Amit teszünk, azt azért tesszük, hogy a versenyzők ne bajlódjanak annyit a vízátfolyásokkal.”

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#2 Thibczy 2016. augusztus 18. 22:42  

Hihetetlen, hogy ezt is megmagyarázza a Pirelli... Inkább vennék meg a Michelin 2006-os esőgumi specifikációját, na azzal most is ezerszer különbül tudnának versenyezni mint ezekkel a hulladékokkal, hiába 10 éve használták azokat.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 18. 22:43

qanic
#1 qanic 2016. augusztus 18. 15:46  

Nehogy már legyen valami izgalom. Még a végén kiesne valaki.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához