„A gyárak nem foglalkoznak a sporttal”

írta: M4Sport
2016. január 08. 18:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma-1-nek „jóindulatú diktatúrára” lenne szüksége, a nagy autógyártókat ugyanis nem érdekli a sport, hiszen csak saját érdekeikkel foglalkoznak, sőt úgy tartja kedvük, ott is hagyhatják a kategóriát – jelentette ki Mario Andretti, az 1978-as év világbajnoka.

A királykategória legnagyobb istállói komoly hatalomra tettek szert az elmúlt években, hiszen a két legfontosabb irányítói testület, vagyis a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Forma-1 Menedzsment (FOM) egyenrangú feleiként képviseltetik magukat a szabályokról döntő Stratégiai Csoportban. Ez a rendszer egyre több bírálatot kap, mondván a résztvevők közötti nézeteltérések lelassítják a szabályalkotást, az pedig, hogy a felek csak magukkal törődnek árt a kategóriának.

Éppen ezért többen úgy vélik, ismét egy személy, vagy testület kezébe kellene adni a hatalmat, az alakulatoknak pedig el kellene fogadniuk az így létrejövő vezetőség által ajánlott szabályokat. A FOM első embere, Bernie Ecclestone régóta támogatja ezt a javaslatot, de nemrég a Renault ügyvezetője is jelezte, nem zavarná a „diktatórikusabb” irányítás, most pedig egy korábbi világbajnok állt az ügy mellé. „Abból, amit olvasok és hallok az jön le, hogy minden a hatalomról szól, és arról, milyen irányt vegyen a sport a jövőben” – nyilatkozta Mario Andertti a GPUpdate munkatársának.

„A gyártók mostanában rendkívül erősek, ami természetesen jó, ám ez a fegyver bizony kétélű. Ha a gyártók átveszik az irányítást, akkor idővel csak az egyikük lehet elégedett. Minden versenysorozatnak szüksége van a jóindulatú diktatúrára! Láthatjuk, mi történt a CART-ban. Amennyire erős volt a széria és maga a termék, annyira kaotikus volt az irányítása, mert (a vezetők) túlságosan demokratikusak voltak. Egyszerűen kódolva volt a bukás lehetősége. Nem akarjuk, hogy a Forma-1 is eljusson erre a pontra” – folytatja a hetvenöt éves exversenyző.

„Megismétlem; én annak örülnék legjobban, ha egy-két ember döntene! A Forma-1-nek vannak erős pillanatai, viszont mostanában ezzel párhuzamosan elég nagy a zűrzavar is. Ilyenkor meg kell találni a gyenge pontokat, a gyártók azonban nem foglalkoznak ezzel, őket ugyanis nem érdekli a sport. Ők csak a saját érdekeikkel foglalkoznak. Erős kézzel kellene irányítani. A gyártók mindig okkal vannak itt. Mindenki jól tudja, hogy ha nem lesz okuk, akkor lelépnek. Mert nem törődnek a sporttal! Azoknak azokban, akik a sportot irányítják, törődniük kell annak érdekeivel is” – zárta gondolatát.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

22016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt

112016.10.25. 10:46

A Ferrarié a legrosszabb átmeneti tesztautó?

Nincs több leszorítóereje, mint az aktuális gépnek – a Red Bull szerint ígéretesek az új gumik