„A gyártók csak az időt húzzák”

írta: M4Sport
2016. március 16. 16:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1-ben érdekelt motorgyártók csak húzzák az időt, hogy minél később, minél kevesebb konkrétumról kelljen megegyezniük a jövő motorszabályival és a költségek csökkentésével kapcsolatban – jelentette ki a Toro Rosso csapatvezetője, Franz Tost.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt és a Forma–1 Menedzsmentet (FOM) irányító Bernie Ecclestone a tavalyi év végén az alternatív erőforrások bevezetésével „fenyegette” a nagy gyárakat, akik abban az esetben kaptak volna külsős ellenfelet, ha nem egyeznek meg a költségcsökkentésről, a kisebb csapatok garantált ellátásáról és a motorok hangjának javításáról. Ennek hatására a gyártók januárban előálltak egy javaslattal, ami az FIA tetszését is elnyerte.

Felajánlották, hogy 12 millió euróra csökkentik a motorok árát és vállalják a teljes mezőny ellátását, hogy stabilizálják a szabályokat 2018 és 2020 között. Komolyabb előrelépés azonban továbbra sem történt az ügyben, sőt a csapatok legutóbb kitolták a szabályokkal kapcsolatos végső megegyezés határidejét is. Tost szerint ennek is megvan a maga oka. „Elég okosan játszanak” – mondta az Autosporntak, amikor a jelenlegi helyzetről kérdezték. „Játszadoznak az idővel, hiszen minél tovább tárgyalnak, végül annál kevesebb megoldással fognak előállni” – tette hozzá bosszúsan.

Tost szerint a gyártóknak „meg kell fizetniük technológiájuk reklámozásának az árát” a fejlesztések költségeit pedig nem szabad a partnerekre hárítaniuk. „Négy éve erről beszélek már, hiszen amikor bejöttek az új szabályok, a költségek egyszerűen megduplázódtak. Akkoriban az emberek nem hitték el, hogy tényleg így van, viszont ez a helyzet. Elfelejtettük tisztázni, hogy ha a gyártók kifejlesztik a saját technológiájukat, ami a jövő technológiája, akkor fizessék meg az árát annak, hogy az egész világ előtt reklámozhatják azt; olyan ez, mint egy marketingeszköz” – magyarázta.

„Nekik kell fizetniük ezért a lehetőségért, és nem a magáncsapatoknak. Az a helyzet, hogy napjainkban a kisebb alakulatokra hárítják a költségeket, és ez nem helyes. Természetesen a csapatoknak is fizetniük kell, de elég nagy a különbség 25 millió és 10-12 millió között, főleg ha egy független istállóról beszélünk” – fogalmaz a tapasztalt szakember.

Noha nincs túl jó véleménnyel az elhúzódó tárgyalásokról és a gyártók hozzáállásával sem szimpatizál, azt azért ő is reméli, a feleknek végül sikerül dűlőre jutniuk. „Találniuk kell valami kompromisszumos megoldást. Én remélem, sikerülni fog, hiszen nekünk, privát alakulatoknak nagyon nehéz előteremteni ennyi pénzt – ez lenne a dolog üzleti oldala. Teljesítmény tekintetében pedig, hogy is mondjam, ők döntik el, hogy ki kap motorokat, de arról is dönthetnek, hogy milyen teljesítményű erőforrásokat kapnak a csapatok. Nem hiszem, hogy ez a legjobb út” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

McVik
#1 McVik 2016. március 17. 09:36  

Kedves Tost úr menjen a Franzba :D A nagy gyártók nem 25millióért fejlesztik a technológiájukat. Ők kitaláltak egy számot, amennyiért gondolták, hogy motort adnak másoknak. Akinek motor kell az eldöntheti, hogy kell-e nekik ennyiért, ha nem lehet próbálkozni, "lehetne-e olcsóbb" stb ezt hívják tárgyalásnak. Mellesleg a gyártók, elköltenek évente PÁR SZÁZ millió eurót évente, futtatnak egy saját csapatot, hogy a technológiájukat reklámozzák. A Renault eddig ezt a pár száz milliót próbálta megspórolni azzal, hogy CSAK motorgyártó volt.

HairHungary