A Haas egy Ferrari-klón, és nem jó példa az F1 számára?

írta: M4Sport
2016. március 25. 15:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Williams technikai igazgatója úgy érzi, a Haas rossz példát mutat a Forma–1 számára, hiszen a Ferraritól vásárolt alkatrészekkel próbál sikeres lenni, az amerikai istálló első embere viszont nem gondolja, hogy ez nagyban különbözne attól, amit az ellenfelek többsége – például a Williams is – csinál, vagyis motorokat vesz autójához. Sőt, szerinte nem is ezzel kellene foglalkozni…

A Haas bemutatkozása volt az Ausztrál Nagydíj egyik legpozitívabb meglepetése: Romain Grosjean hatodikként ért célba, azaz nyolc pontot gyűjtött az amerikaiaknak. Való igaz, a franciának szüksége volt némi szerencsére (taktikai szempontból nagyon jól jött ki a futam megszakításából), a Haas-istálló debütálása mégis mérföldekkel meggyőzőbb volt, mint a 2010-es újoncoké, ők ugyanis akkor sem tudtak volna a legjobb 10 között maradni, ha ölükbe hull egy hasonló lehetőség.

Persze, nem lenne igazságos a Caterham-HRT-Virgin hármashoz hasonlítani az amerikai istállót, ők ugyanis egy másik érában, más feltételek mellett, más úton érkeztek a királykategóriába: szakítottak például a korábban bevett gyakorlattal, vagyis nem akartak mindenképpen egyedül építkezni, ezért amit csak lehetett, azt megvásárolták kiemelt technikai partnerüktől, a Ferraritól. A csapat ezzel nemcsak időt nyert, hanem versenyképesebb technikához is jutott, és mivel a szabályok nem tiltják az efféle együttműködést, nem meglepő, hogy élt is a lehetőséggel.

Az istálló eredményes bemutatkozását sokan örömmel fogadták, érkezésüket pedig példaként állították a jövő újoncai elé, vannak azonban olyanok is, akik megkérdőjelezik jó példát mutat-e a csapat a Forma–1 számára. A Williams technikai igazgatója, Pat Symonds például a független csapatok státusza miatt aggódik. „A konstruktőri státusz egyre jobban elhalványul, néhányan pedig teljesen le szeretnék rombolni” – panaszkodott a brit szakember. „Amit a Haas csinál, az az ő szempontjukból jó, de nem tudom, ez-e a helyes irány a Forma–1 számára. Teljesen legális, de a Forma–1 tényleg erre vágyik? Én nem vagyok biztos ebben” – tette hozzá.

Magát a szabályt, és a listázott alkatrészekkel való „kereskedést” Symonds sem tartja rossznak (csak a rend kedvéért, a Williams például váltóit adja el a Manornak), csupán az arányok eltolódását nem tudja hová tenni. „Maga a rendszer gyakorlatias. Lehetővé tette például, hogy eladjunk néhány értelmes dolgot, például a sebességváltót, aminek nincs túl nagy hatása magára a teljesítményre. Viszont túlzásokba estünk, és vannak, akik még messzebbre akarnak menni. Én jobban szeretném, ha nagyobb hangsúly kerülne a konstruktőrökre” – jelezte.

Pat SymondsHaas reagált

Symonds kritikája a Haas-istálló alapítójához is eljutott. Ő úgy érzi, a tapasztalt mérnöknek nem kellene aggódnia a független konstruktőri státusz jövőjéért, sőt szerinte az út, amin csapatával érkezett a Forma–1-be nem sokban különbözik attól, amelyen annak idején a mezőny privát alakulatai elindultak. „Ne feledjük, hogy szinte az összes csapat vásárolja a motort valahonnan. Való igaz, mi messzebbre mentünk, hiszen a felfüggesztést és a sebességváltót is vettük, viszont ha motorokat veszel egy másik csapattól, akkor már elindulsz azon az úton, amin mi is járunk” – mondta.

Sőt, az amerikai szakember szerint nem is kellene ilyen nagy hangsúlyt fektetni erre a kérdésre, hiszen magukat a szurkolókat sem érdekli igazán a Forma–1-es autók technológiája. „A legtöbbjük nem foglalkozik azzal, milyen technikát alkalmazunk” – szögezte le. „Szerintem sokkal fontosabb az, hogy jobbak legyenek a versenyek azáltal, hogy ütőképesek vagyunk, mint az, ki készítette el a technológiát, amit használunk” – magyarázta a Motorsportnak.

A Haas nem most kapott először bírálatot az egyik riválistól: tavaly a Mercedes kérdőjelezte meg a Ferrarival való együttműködésük szabályosságát. A tulajdonos azonban nem riad vissza a politikai csatározásoktól, a NASCAR-ban ugyanis már megtapasztalta, milyen játszmák zajlanak egy versenysorozat kulisszái mögött. „Régóta futtatjuk már a csapatunkat, szóval eléggé vastag a bőrünk. Én nem aggódom azért, mit tesznek velünk. Az ausztráliai sajtótájékoztatón egyébként mind nagyon barátságosan fogadtak. Szerintem ezek a fickók szeretik a versengést. Ha megfuttatjuk őket, és jó versenyre kényszerítjük a csapataikat, akkor azt értékelni fogják. Senki sem akar könnyű győzelmeket szerezni, annak ugyan mi értelme lenne? Amikor nyersz, tudni akarod, hogy a többiek is keményen dolgoztak, ez ugyanis jó érzéssel tölt el” – fogalmazott.

Esteban GutiérrezEcclestone szerint a Haas a Ferrari második számú csapata

A Haas státuszáról nemrég a Forma–1 kereskedelmi joginak birtokosa, Bernie Ecclestone is beszélt, sőt ő a Williams szakemberénél is messzebbre ment. „Ez az autó alapvetően egy Ferrari” – jelentette ki határozottan, amikor a szezonnyitó után az amerikai csapat sikeréről és a vörösökkel való szoros technikai együttműködéséről kérdezték. „Azért teljesített ilyen jól, mert ez egy Ferrari. Sőt, ez az egész alakulat a Ferrari második számú csapata” – tette hozzá.

Mivel a vörösök a fejlesztésekben a Haas segítségére lesznek, az újon csapat pedig szélcsatornájukat is használhatja, sőt egyik versenyzőjük, Esteban Gutiérrez részben a Ferrari közbenjárásának köszönheti ülését (ezt ők sem titkolják) azt, hogy második számú istállóként működnének, már többször cáfolták. „Nincsenek olyan terveink, hogy a Ferrari második csapatává válunk, és azt tesszük majd, amit ők mondanak. Ez nem szerepel az elképzeléseink között” – hangoztatta például a csapatvezető, Günther Steiner egy 2015-ös interjúban.

Bernie Ecclestone

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Balrog
#2 Balrog 2016. március 25. 18:00  

Ugyan már, az előző érában többször előkerült az a téma, hogy az FI azért tudott ennyire költséghatékonyan működni, mert amit csak a szabályzat engedett, azt készen vásárolták a Mercedestől és a McLarentől. Igazából a kliensautók ellen is egyedül a sport jelenlegi gazdasági helyzete szól, az anyagi gondokkal küszködő kisebb csapatokkal szemben valóban nem lenne fair, hogy valaki csak úgy megvásárol egy versenyképes technikát érdemi fejlesztőmunka nélkül. De alapvetően ez is egy olyan jelenség, ami a kezdetektől fogva jelen volt az autósportban és most is csak itt tartják ezt ennyire ördögtől valónak.

Lali
#1 Lali 2016. március 25. 16:46  

Na szép amikor a Torro Rosso egy az egyben Red Bull kaszni alatt ment az is volt. Az nem volt B Csapat? Sőt a Renault rajtuk próbálta ki a motorja változtatásait. Az nem szoros együttműködés? Ki a lópikulát érdekel az hogy mitől megy a kocsi. Pénz kell hozzá ami a Williamsnak soha sincs elég. A konstruktőri cím mint olyan eléggé alul van értékelve az utóbbi időben, az egyéni címen van hangsúly meg motorokon. Az hogy melyik konstruktőrrel nyer az csak egy dolog. A Williams pénz nélkül lemaradt a fejlesztésekkel, vagy csak dobják az évet és 2017re gyurnak. De érzik hogy a Haas veszélyes a pozíciójukat ezért moszerolnak. Mr E még mond olyanokat hogy a fal adja a másikat.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt